ZTP479 Kanatlı Eti Üretimi

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZTP479
Ad Kanatlı Eti Üretimi
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MİKAİL BAYLAN


Dersin Amacı

Piliç eti üretimi ile ilgili teknik bilgiye, piliç etinin besin değeri ve pazarlamaya yönelik yöntemler hakkında temel bilgiye sahip olabileceklerdir.

Dersin İçeriği

Piliç eti üretimi, piliç eti kalitesine etki eden faktörler, kesimhane de yapılan işlemler, uygun kümes koşulları, Alternatif kanatlı eti üretimi.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

powerpoint sunular

Notlar

bilimsel makaleler.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Piliç etinin özelliklerini bilir.
ÖÇ02 Kesimhane de yapılan işlemler hakkında bilgi edinir.
ÖÇ03 Etlik piliç yetiştiriciliğinde uygun kümes koşullarını öğrenir.
ÖÇ04 Tavuk eti üretiminde kullanılan hibrit tavukları ve özelliklerini bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni temel alanındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni disiplinine özgü çiftlik hayvanlarını yetiştirir, çiftlik uygulamaları yapar, veri toplar, değerlendirir ve yorumlar. Çiftlik hayvanlarına özgü barınakları tasarlar, kurar, modern tasarım yöntemlerini uygular ve işletir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan yetiştiriciliği ve ıslahında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanıyla ilgili konularda bireysel tasarım yapma ve uygulama becerisine sahip olur, sorunların çözümüne yönelik olarak disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çiftlik hayvanlarının ıslahı, yeni ırklar geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (damızlık) üretme konularında deneyim kazanır, meslekte kullanılan standartlar hakkında bilgi edinir, bireysel çalışma becerisine sahiptir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni alanındaki yeni bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme ve uygulayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur. 3
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi, beslenmesi, hayvansal biyotektonoloji vb. gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanlarında etik ilkelere uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında farkındalık sahibidir.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ile ilgili uygulamalarda proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibidir.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında farkındalık sahibidir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Etlik piliç yetiştirme sistemi Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Etlik piliçlerde bakım ve yönetim Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
3 Etlik piliç için uygun kümes koşulları Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Gösterip Yaptırma
4 Etlik piliç büyütme ekipmanları Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Grup Çalışması
5 Piliç etinin kalite ve kantitesine etki eden faktörler Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Kesimhane de yapılan işlemler Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notların okunması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Bireysel Çalışma
7 piliç eti ve özellikleri Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
8 Ara sınav ara sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Etlik piliçlerde kesim ve muhafaza Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notların okunması, ödev verilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Grup Çalışması
10 Etlik piliç endüstrisi Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notların okunması, ödev verilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
11 Hindi eti üretimi Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notların okunması, ödev verilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Problem Çözme
12 bıldırcın eti üretimi Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notların okunması, ödev verilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
13 Kaz eti üretimi Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notların okunması, ödev verilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama
14 Keklik eti üretimi Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notların okunması, ödev verilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Gösterip Yaptırma
15 Etlik piliçlerde karkas kalitesi Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notların okunması, ödev verilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması
16 Final sınav Final sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Final sınav Final sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS