ZTP478 Tarımsal Bilgi Sistemleri

3 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- 8. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZTP478
Ad Tarımsal Bilgi Sistemleri
Yarıyıl 8. Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ZEYNEL CEBECİ


Dersin Amacı

Bu ders, farklı tarımsal bilgi kaynaklarından gelen üretim, araştırma ve yersel verilerin entegrasyonu, erişimi, kullanılması ve paylaşımını sağlamak üzere tüm ölçeklerde ihtiyaç duyulan tarımsal bilgi sistemlerinin yapısını ve tasarımını sunmaktadır.

Dersin İçeriği

Bu ders, bilgi sistemleri analizi, bilgi sistemi türleri, bilgi sistemlerinin tasarım ve geliştirilmesi, ilişkisel veritabanları, veri modelleme, sorgulama ve tarım ve gıda alanında küçük ölçekli bilgi sistemleri oluşturma konularını kapsamaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı dersini almış olmak.

Kaynaklar

Lokuge, S (2020). Rural Entrepreneurship and Innovation in the Digital Era. ISBN10: 1799849422

Notlar

Prost, L., Reau, R., Paravano, L., Cerf, M., & Jeuffroy, M. H. (2018). Designing agricultural systems from invention to implementation: the contribution of agronomy. Lessons from a case study. Agricultural systems, 164, 122-132.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Bilgi ve bilgi sistemleriyle ilgili temel terimler ve kavramları anlama
ÖÇ02 Hayvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerine sahiptir. Endüstriyel hayvancılık konusunda yeterli bilgi ve birikime sahiptir
ÖÇ03 Tarımsal faaliyetlerin yürütülmesinde verimlilik ve karlılık için bilgi sistemlerini tanıma ve kullanma bilgi ve becerisi kazanmak
ÖÇ04 Küçük ölçekli bilgi sistemlerini tasarlama ve modelleme


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni temel alanındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni disiplinine özgü çiftlik hayvanlarını yetiştirir, çiftlik uygulamaları yapar, veri toplar, değerlendirir ve yorumlar. Çiftlik hayvanlarına özgü barınakları tasarlar, kurar, modern tasarım yöntemlerini uygular ve işletir. 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan yetiştiriciliği ve ıslahında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. 5
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanıyla ilgili konularda bireysel tasarım yapma ve uygulama becerisine sahip olur, sorunların çözümüne yönelik olarak disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çiftlik hayvanlarının ıslahı, yeni ırklar geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (damızlık) üretme konularında deneyim kazanır, meslekte kullanılan standartlar hakkında bilgi edinir, bireysel çalışma becerisine sahiptir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni alanındaki yeni bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme ve uygulayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur. 1
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi, beslenmesi, hayvansal biyotektonoloji vb. gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanlarında etik ilkelere uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında farkındalık sahibidir.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ile ilgili uygulamalarda proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibidir.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında farkındalık sahibidir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Tarımda faaliyet türleri, iş modelleri ve işlemler Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Bilgi, tarımsal bilgi, bilgi sistemleri ve bilgi sistemlerinin bileşenleri Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Bilgi sistemi kategorileri, tanımlamalar, sınıflamalar Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Bilgi sistemlerinin teknolojik bileşenleri Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
5 Bilgi sistemi kullanıcıları ve rolleri Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
6 İş hareketleri kayıt/işleme sistemleri Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
7 Ofis bilgi sistemleri Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav İşlenen konuları gözden geçirme, sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Yönetim bilgi sistemleri Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
10 Yönetici bilgi sistemleri Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
11 Uzman sistemler Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
12 Karar destek sistemleri Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
13 Bilgi sistemlerinin geliştirilmesi ve yönetimi Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
14 Türkiyede tarımsal bilgi sistemlerinden bazı örnekler Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
15 Dünyada tarımsal bilgi sistemlerinden bazı örnekler Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 86
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,44
AKTS 3 AKTS