TEP210 Fitopatoloji

4 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TEP210
Ad Fitopatoloji
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MUKADDES KAYIM


Dersin Amacı

Tüm kültür bitkilerinde biyotik ve abiyotik faktörler nedeniyle zarar gören bitkilerde hastalık-konukçu etkileşimleri, hastalanan bitkilerde meydana gelen fizyolojik ve anatomik değişimler, oluşan belirtiler, hastalık etmenlerinin etiyolojisi, tanınmaları, yayılma ve dağılma yolları, infeksiyon yapma koşulları, etmenlerin çoğalmaları, hayat döngüleri ve mücadele yöntemleri ile ilgili temel ve genel kavramları geliştirmektir.

Dersin İçeriği

Bitki patojeni mikroorganizmaların ve abiyotik faktörlerin bitkiye verdiği zarar ve mücadelesi

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Fitopatoloji Agrios 2005.

Notlar

Bazı çalışmalardan örnekler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Bitki patolojisinin tarihini, çalıştığı konuları, parazitizm, hastalık gelişimi ve simptomolojiyi öğrenir
ÖÇ02 Biyotik hastalık etmenlerini, hastalık teşhis ve tanılama yöntemlerini öğrenirler
ÖÇ03 Abiyotik Hastalıklar ve Hastalık Gelişimi Üzerine Çevrenin Etkileri
ÖÇ04 Epidemiyal hastalıkları ve nedenlerini öğrenir
ÖÇ05 Bitki hastalıkları ile klasik ve modern mücadele yöntemlerini öğrenir
ÖÇ06 Bitki hastalık belirtilerileri bilimini öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mesleğiyle ilgili ileri düzeyde konuları anlayabilmesine olanak sağlayacak bir altyapı oluşturmak üzere temel bilim ve temel mühendislik dersleriyle ilgili başlıca kuramları açıklayabilme ve uygulayabilme 1
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkisel ve hayvansal üretim tekniklerini, bu alanda kullanılan araç-gereçler ile yararlanılan teknolojileri tanımlayabilme, tanıtabilme ve değerlendirebilme; tarımın ulusal ekonomi ve dünya ekonomisindeki yerini, önemini ve gelişimini açıklayabilme
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım sektöründe üretimden tüketime kadar yer alan tüm aşamaların karakteristik özelliklerini ve aralarındaki ilişkileri tanımlayabilme, kaynakların etkin kullanımı ve sürdürülebilirliği ile ilgili temel kavramları tanımlayabilme, bu amaçla yararlanılan temel ekonomik ilkeleri açıklayabilme ve uygulayabilme 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım sektörü ve kırsal alanlardaki faaliyetler üzerinde etkili olan başlıca ekonomik, sosyal, doğal, kültürel, kurumsal, örgütsel ve yasal faktörleri, ulusal ve uluslararası güçleri ve aralarındaki etkileşimi, evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini, ilgili kavram, düşünce, kuram ve yöntemleri açıklayabilme
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım sektöründe karşılaşılan sorunlara ekonomi biliminin temel ilkelerini uygulayabilme 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal üretim karar sürecinde kullanılacak ekonomik ve sosyal verileri çizelgeler, şekiller ve matematiksel semboller ile gösterebilme ve sözel olarak ifade edebilme
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, kırsal kalkınma, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik bilgileri bitkisel ve hayvansal üretim ve pazarlama süreçlerine uygulayabilme 2
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım sektöründe karşılaşılan sorunların analizine ilişkin gerekli verileri belirleme, toplama, eleştirel gözle inceleme, kullanma, uygun çerçeve, model ve yöntem seçme, verileri analiz etme, analiz sonuçlarını değerlendirebilme 4
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekonomik ve sosyal verilerin analizinde temel bilgi teknolojilerinden ve bu amaçla hazırlanmış yazılımlardan yararlanma ve sonuçları yorumlama
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanıyla ilgili çalışmaları yasal mevzuata uygun ve bağımsız bir şekilde yürütebilme; bu alanlarda danışmanlık, denetim, bilirkişilik yapabilme; disiplinler arası çalışmalara, ekip çalışmalarına katılabilme
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanıyla ilgili güncel bilgilere erişebilme, edindiği bilgileri sorgulayabilme ve amaca uygun değerlendirerek kamu yararına kullanabilme
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sözlü ve yazılı olarak uzman ve uzman olmayan kişilerle iletişim kurabilme, bu amaçla en uygun iletişim yöntemlerini seçebilme; üretici ve örgüt bazında paydaşlarla işbirliği geliştirebilme
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişmeleri izleyebilecek ve meslektaşlarıyla ilişki kurabilecek düzeyde genel ve mesleki yabancı dil bilgisinin kazanılması, bilişim ve iletişim teknolojilerinin kullanılabilmesi
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarım sektöründe karşılaşılabilecek sorunları tanıyabilme, kapsamını belirleyebilme, bu konuda uygulanan çözüm, proje ve politikaların etkilerini değerlendirebilme; çözüm, proje ve politika alternatifleri üretebilme, ürettiği veya önerilen alternatiflerin olası etkilerini öngörebilme, alternatifler arasından belirlenen amaca en uygununu seçebilme; proje uygulayabilme, yönetebilme ve izleyebilme 5
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleğinin tarihsel gelişimi ve geçirdiği aşamaları, mesleğinin uygulanmasında uyulması zorunlu etik ilkeleri tanımlayabilme ve bu ilkeleri titizlikle uygulama bilincine sahip olma


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giriş- Bitkiler ve Hastalıklar, Bitki Patolojisinin Tarihi, Genel Sınıflandırma Görsel Anlatım ve Yardımcı Kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Parazitizm ve Hastalık Gelişimi - Simptomoloji Görsel Anlatım ve Yardımcı Kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
3 Patojenler Bitkilere Nasıl Saldırır Hastalıklar Ürünleri Nasıl Etkiler Görsel Anlatım ve Yardımcı Kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
4 Bitki Hastalıklarının Genetiği ve Patojenlerin Bitki Fizyolojisine Etkisi Görsel Anlatım ve Yardımcı Kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
5 Patojenlere Karşı Bitki Savunma Mekanizmaları ve Hastalıkları Epidemiyolojisi Görsel Anlatım ve Yardımcı Kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
6 Fungusların Ekolojik, Ekonomik, Patolojik Özellikleri ve Sınıflandırılmaları Görsel Anlatım ve Yardımcı Kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
7 Funguslar Tarafından Neden Olunan Hastalıkları Görsel Anlatım ve Yardımcı Kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
8 Ara Sınav Yazılı değerlendirme Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Prokaryotlar Tarafından Neden Olan Hastalıklar Görsel Anlatım ve Yardımcı Kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Soru-Cevap
10 Virüsler Tarafından Neden Olunan Hastalıklar Görsel Anlatım ve Yardımcı Kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Soru-Cevap
11 Abiyotik Hastalıklar ve Hastalık Gelişimi Üzerine Çevrenin Etkileri Görsel Anlatım ve Yardımcı Kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
12 Bitki Hastalıklarını Tanılama Yöntemleri Görsel Anlatım ve Yardımcı Kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Tartışma
13 Yabancı Otlar - Çiçekli Parazit Bitkiler Görsel Anlatım ve Yardımcı Kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
14 Bitki Hastalıkları İle Genel Mücadele Yöntemleri ve İlaçlar Görsel Anlatım ve Yardımcı Kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Kültür Bitkilerinde Önemli Bazı Hastalıklar ile Mücadele Görsel Anlatım ve Yardımcı Kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Öğrenci başarılarının değerlendirilmesi Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Öğrenci başarılarının değerlendirilmesi Ölçme Yöntemleri:
Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 24 24
Toplam İş Yükü (Saat) 88
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,52
AKTS 4 AKTS