SYB219 Sağlık Bilgisi ve Beslenme

4 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SYB219
Ad Sağlık Bilgisi ve Beslenme
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ebru MELEKOĞLU


Dersin Amacı

Beslenmenin temel bilgi ve ilkelerini öğreterek sporda beslenme ,sağlık ,performans etkileşimini bilen ve bu bilgilerini pratiğe aktaran spor yöneticileri yetiştirmektir.

Dersin İçeriği

Beslenmenin temel bilgisi sporda beslenme sağlık, performans etkileşimi

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Spor Beslenmesi Pratik Uygulamalar - Ankara Nobel, Editör: Alan E. Mikesky , Heather Hedrick Fink

Notlar

Uluslararası Beslenme ve Diyet Dergileri (Euro. J. Clin. Nutr. JADA, Am J ClinNutr vb.)


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Beslenmenin sağlık ve performans açısından önemini bilir.
ÖÇ02 Sporcularda enerji ve besin ögesi gereksinimlerini karşılayabilmenin
ÖÇ03 Müsabaka öncesi ,sırası,sonrası beslenme özelliklerini bilir.
ÖÇ04 Besinsel ergojenik yardımcıları ve etkilerini bilir.
ÖÇ05 Beslenme,sağlık,performans etkileşimini bilerek sporda doğru beslenmeyi uygular ve uygulatır.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Spor yönetimi alanında yönetim, liderlik teori ve kavramları, spor organizasyonları, sorunları, politikaları ve tarihsel süreçleri hakkında ileri düzeyde bilgi olur. 3
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Spor yönetimi alanına ilişkin bilgileri çalışanlara ve meslek arkadaşlarına aktarabilme becerilerini öğrenir. 4
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Spor tesislerini ve teknolojilerini tanır ve gelişimlerini takip eder ve bilgi teknolojilerini spor bilimlerine uygun kullanır.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Spor organizasyonlarının iç ve dış çevre analizini yapar, problemlerini çözer ve değişen koşullara uygun kararlar alır. 3
PÖÇ05 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Spor kültürü, felsefesi ve örgüt kültürü ile etik değerleri yönetsel süreçlerde kullanır.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çalışma ortamında örgütsel amaç, hedef ve strateji belirler. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Spor branşlarının teknik taktik ve yönetsel becerilerini uygular.
PÖÇ08 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Örgütün ve kurumun yönetim fonksiyonlarını uygulayarak paydaşlarıyla ilişkilerini analiz eder ve paydaşlarla etkili iletişim kurar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Spor yönetim alanına ilişkin araştırma, yapar ve proje üretir.Bireysel ve ekip projelerinde sorumluluk alır ve alınan görevi etkin bir şekilde yerine getirir.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Genel insan anatomisi, fizyolojisi ve beslenmesi hakkında bilgi sahibi olur 5
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Örgütün ve kurumun yönetim fonksiyonlarını uygulayarak paydaşlarıyla ilişkilerini analiz eder ve etkin olarak yürütür.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik İş ve toplumsal alanda genel kültürel ve etik değerlere uygun davranır. 4
PÖÇ13 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Spor yönetimi alanının gerektirdiği bilgi ve iletişim teknolojileri ile ilgili bilgisayar programlarını etkin kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Beslenmenin önemi, Beslenme, Sağlık ve Performans ilişkisi Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Besin Ögeleri, Besinlerin Enerji Değerleri Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Proteinler Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Proteinler ve sporcu performansı Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Yağlar Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 L-Karnitin ve Sporcu Performansı Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Karbonhidratlar, Glisemik indeks Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav ARA SINAV Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Karbonhidratlar ve Sporcu Performansı The textbook and the relevant topics in suggested sources Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Vitaminler Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma
11 Mineraller ve Sporcu Performansı Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Besinsel ergojenik yardımcıları ve etkileri Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Besinsel ergojenik yardımcıları ve etkileri Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Müsabaka dönemi beslenmesi Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Genel Tekrar Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Genel tekrar Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları FİNAL SINAVI Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 24 24
Toplam İş Yükü (Saat) 88
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,52
AKTS 4 AKTS