SBG215 Mikrobiyoloji ve Sterilizasyon

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SBG215
Ad Mikrobiyoloji ve Sterilizasyon
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör. ZÜLEYHA ORAK


Dersin Amacı

Bu ders ile öğrenci Mikrobiyoloji Tanımı ve Tarihçesi ve çeşitleri ,Dünya ve Türkiye de bildirimi zorunlu olan hastalıklar,Alanıyla ilgili mikrobiyoloji ve hijyen , sterilizasyon yöntem ve uygulamaları yetkinlikler kazandırılır.

Dersin İçeriği

Mikrobiyoloji Tanımı ve Tarihçesi,Bakteri Hücre ,Mantar ve Virüs Yapıları,Mantar ve Virüs ,Parazitler Yapıları,Mikrobiyal Florayı,Sterilizasyon Yöntemlerini ve Dezenfeksiyon Yöntemleri,Enfeksiyon Kontrol Programı, Bireysel ve Toplumsal Sağlığı Korumada Bilinçli Davranışlar,Deride Meydana Gelen Enfeksiyon Hastalıklar,Solunum Yoluyla Bulaşan Enfeksiyon Hastalıklar,Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyon Hastalıklar,Dünya ve Türkiye de bildirimi zorunlu olan hastalıklar,Dezenfeksiyon ve Sterilizasyon uygulaması,Alanıyla ilgili mikrobiyoloji ve hijyen , sterilizasyon hakkında bilgi sahibi olur

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Kozmetiklere ve Kozmetik Mikrobiyolojisine Giriş.Nobel Akademik Yayıncılık.;Megep- Kişisel Bakım Modülü. Ankara.2006. Sorumlu öğretim elemanı Ders Sunuları

Notlar

Kozmetiklere ve Kozmetik Mikrobiyolojisine Giriş.Nobel Akademik Yayıncılık.;Megep- Kişisel Bakım Modülü. Ankara.2006. Sorumlu öğretim elemanı Ders Sunuları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Mikrobiyoloji Tanımı ve Tarihçesini açıklar.
ÖÇ02 Deride Meydana Gelen Enfeksiyon Hastalıklarını açıklar.
ÖÇ03 Dünya ve Türkiye de bildirimi zorunlu olan hastalıkları açıklar.
ÖÇ04 Dezenfeksiyon ve sterilizasyon uygulamasını yapar.
ÖÇ05 Alanıyla ilgili mikrobiyoloji ve hijyen , sterilizasyon hakkında açıklama yapar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanındaki temel olgu ve kavramları açıklar. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamaları açıklar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanındaki hizmet verme süreçleri ve işlemlerini açıklar.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mesleki etik ve çalışanların yükümlülüklerini açıklar. 4
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereç, teçhizat ve teknolojileri tanır. 2
PÖÇ06 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili düzenli olarak sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapar. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanındaki işleri yürürlükteki yasalar ve meslek standartlar çerçevesinde yerine getirir. 4
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Toplumsal, bilimsel, kültürel ve mesleki etik değerlerin bilincinde davranır. 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanındaki işlemleri, uygulamaları ve mesleğini yerine getirirken bağımsız çalışır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanında hizmet veren işletmelerde ekip üyesi olarak çalışır.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanında hizmet veren işletmelerde yöneticilik yapar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanındaki yenilikleri ve uygulamaları takip eder.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanındaki bilgi, beceri ve yetkinlikleri sürekli olarak güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bireylerarası ve kültürlerarası etkin iletişim kurar.
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanında hazırladığı rapor/proje/etkinlikleri çeşitli şekillerde sunar.
PÖÇ16 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili etik değerleri uygular. 3
PÖÇ17 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanındaki işlemleri gerçekleştirirken insan sağlığını, sosyal ve doğal çevreyi dikkate alır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Kişisel bakım, temizlik, giyim ve dış görünüşe özen gösterir
PÖÇ19 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bir yabancı dilde temel düzeyde iletişim kurar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Mikrobiyoloji Tanımı ve Tarihçesi Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Bakteri Hücre Yapıları Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Mantar ve Virüs Yapıları Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Parazitler Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Mikrobiyal Flora Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Sterilizasyon Yöntemlerini ve Dezenfeksiyon Yöntemleri Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Enfeksiyon Kontrol Programı, Bireysel ve Toplumsal Sağlığı Korumada Bilinçli Davranışlar Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav İşlenen tüm konuların tekrarı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
9 Deride Meydana Gelen Enfeksiyon Hastalıkları Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Solunum Yoluyla Bulaşan Enfeksiyon Hastalıkları Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyon Hastalıklar Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Dünya ve Türkiye de bildirimi zorunlu olan hastalıklar Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Dezenfeksiyon uygulaması Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma
14 Sterilizasyon uygulaması Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma
15 Alanıyla ilgili mikrobiyoloji ve hijyen , sterilizasyon hakkında bilgiler Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Bütün dönemin bilgilerinin tekrar gözden geçirilmesi Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Bütün dönemin bilgilerinin tekrar gözden geçirilmesi Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS