Genel Bilgi
Kod | OT209 |
Ad | Organik Bağ Yetiştiriciliği |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör. İLKAY ŞEN |
Dersin Amacı
Öğrencilere bağcılığın altyapısı niteliğindeki temel konuların teorik ve uygulamalı olarak öğretilmesi, aşılı asma fidanı üretimi, bağ kurulması gibi konular hakkında bilgi edindirmektir.
Dersin İçeriği
Asmanın çoğaltılması, kültürel işlemleri, yetiştiriciliğinin kısıtlayan faktörleri işlenecektir.
Dersin Ön Koşulu
Kaynaklar
Biyodinamik Şarap, Demystified, 180 s., ISBN: 1934259020
Notlar
Farklı kaynaklardan derlenmiş sunumlar ve ders notları internet kaynakları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Bağcılık ürünlerinin ihraç edilen tüm tarım ürünleri içindeki payını açıklar. |
ÖÇ02 | Asmanın morfolojik özelliklerini açıklar. |
ÖÇ03 | Asmanın üretim ilkelerini açıklar.. |
ÖÇ04 | Bağ tesisi yapılırken yaşanan problemlerini açıklar. |
ÖÇ05 | Asmanın organlarını açıklar. |
ÖÇ06 | Asmanın ekolojik isteklerini açıklar. |
ÖÇ07 | Asmanın iklim istekleri açıklar. |
ÖÇ08 | Asmanın toprak isteklerini açıklar. |
ÖÇ09 | Asmanın çoğaltım sistemlerini açıklar. |
ÖÇ10 | Asma bitkisinin ekonomik önemini açıklar. |
ÖÇ11 | Dünyada Asma bitkisinin önemi açıklar. |
ÖÇ12 | Türkiye de asma bitkisinin önemini açıklar. |
ÖÇ13 | Asma bitkisinin işleme tekniklerini açıklar. |
ÖÇ14 | Asma bitkisinin pazar değerini açıklar. |
ÖÇ15 | Asmanın ekonomik önemini açıklar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Asmanın kökeni, bağcılığın tarihçesi, üzümlerin sınıflandırılması, üzümlerin besin değeri. | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Dünya bağcılığı, Türkiye bağcılığının Dünya bağcılığı ve ulusal ekonomi içindeki yeri | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Tarım bölgeleri itibariyle Türkiye Bağcılığı | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Asmanın morfolojik yapısını oluşturan organlarından kök sistemi ile toprak üstü organlarından gövde, kollar, dallar ve üzerinde gözlerin tanıtılması | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Asmanın morfolojik yapısını oluşturan organlarından yaz sürgünü ve üzerindeki boğumları, çiçek ve meyve salkımları, tane ve tohumların tanıtılması | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Asmanın ekolojik istekleri: Sıcaklık ve yağış istekleri | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Asmanın ekolojik istekleri: Yer, yöney ve toprak istekleri | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınav | sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Asmaların çoğaltılması: Tohumla çoğaltma, aşısız ve aşılı fidan üretimi | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Asmaların çoğaltılması: Aşılı fidan üretimi | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Bağ tesisi: Planlama, yer seçimi, çeşit seçimi, anaç seçimi, dikim planı | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Bağ tesisi: Bağ yerinin hazırlanması, dikim öncesi hazırlıklar, dikim, dikim sonrası bakım işlemleri | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Bağlarda kullanılan önemli Bağlarda ürün ve gençleştirme budamaları, yaz budamalarıterbiye şekilleri ve destek sistemlerinin tanıtılması, şekil budamaları | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Bağlarda kullanılan önemli Bağlarda ürün ve gençleştirme budamaları, yaz budamalarıterbiye şekilleri ve destek sistemlerinin tanıtılması, şekil budamaları | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Teknolojiye uygun üzüm yetiştiriciliğine uygun terbiye sistemleri | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |