OT209 Organik Bağ Yetiştiriciliği

4 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod OT209
Ad Organik Bağ Yetiştiriciliği
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör. İLKAY ŞEN


Dersin Amacı

Öğrencilere bağcılığın altyapısı niteliğindeki temel konuların teorik ve uygulamalı olarak öğretilmesi, aşılı asma fidanı üretimi, bağ kurulması gibi konular hakkında bilgi edindirmektir.

Dersin İçeriği

Asmanın çoğaltılması, kültürel işlemleri, yetiştiriciliğinin kısıtlayan faktörleri işlenecektir.

Dersin Ön Koşulu

Kaynaklar

Biyodinamik Şarap, Demystified, 180 s., ISBN: 1934259020

Notlar

Farklı kaynaklardan derlenmiş sunumlar ve ders notları internet kaynakları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Bağcılık ürünlerinin ihraç edilen tüm tarım ürünleri içindeki payını açıklar.
ÖÇ02 Asmanın morfolojik özelliklerini açıklar.
ÖÇ03 Asmanın üretim ilkelerini açıklar..
ÖÇ04 Bağ tesisi yapılırken yaşanan problemlerini açıklar.
ÖÇ05 Asmanın organlarını açıklar.
ÖÇ06 Asmanın ekolojik isteklerini açıklar.
ÖÇ07 Asmanın iklim istekleri açıklar.
ÖÇ08 Asmanın toprak isteklerini açıklar.
ÖÇ09 Asmanın çoğaltım sistemlerini açıklar.
ÖÇ10 Asma bitkisinin ekonomik önemini açıklar.
ÖÇ11 Dünyada Asma bitkisinin önemi açıklar.
ÖÇ12 Türkiye de asma bitkisinin önemini açıklar.
ÖÇ13 Asma bitkisinin işleme tekniklerini açıklar.
ÖÇ14 Asma bitkisinin pazar değerini açıklar.
ÖÇ15 Asmanın ekonomik önemini açıklar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Asmanın kökeni, bağcılığın tarihçesi, üzümlerin sınıflandırılması, üzümlerin besin değeri. farklı kaynaklardan yararlanılmıştır Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Dünya bağcılığı, Türkiye bağcılığının Dünya bağcılığı ve ulusal ekonomi içindeki yeri farklı kaynaklardan yararlanılmıştır Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Tarım bölgeleri itibariyle Türkiye Bağcılığı farklı kaynaklardan yararlanılmıştır Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Asmanın morfolojik yapısını oluşturan organlarından kök sistemi ile toprak üstü organlarından gövde, kollar, dallar ve üzerinde gözlerin tanıtılması farklı kaynaklardan yararlanılmıştır Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Asmanın morfolojik yapısını oluşturan organlarından yaz sürgünü ve üzerindeki boğumları, çiçek ve meyve salkımları, tane ve tohumların tanıtılması farklı kaynaklardan yararlanılmıştır Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Asmanın ekolojik istekleri: Sıcaklık ve yağış istekleri farklı kaynaklardan yararlanılmıştır Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Asmanın ekolojik istekleri: Yer, yöney ve toprak istekleri farklı kaynaklardan yararlanılmıştır Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Asmaların çoğaltılması: Tohumla çoğaltma, aşısız ve aşılı fidan üretimi farklı kaynaklardan yararlanılmıştır Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Asmaların çoğaltılması: Aşılı fidan üretimi farklı kaynaklardan yararlanılmıştır Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Bağ tesisi: Planlama, yer seçimi, çeşit seçimi, anaç seçimi, dikim planı farklı kaynaklardan yararlanılmıştır Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Bağ tesisi: Bağ yerinin hazırlanması, dikim öncesi hazırlıklar, dikim, dikim sonrası bakım işlemleri farklı kaynaklardan yararlanılmıştır Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Bağlarda kullanılan önemli Bağlarda ürün ve gençleştirme budamaları, yaz budamalarıterbiye şekilleri ve destek sistemlerinin tanıtılması, şekil budamaları farklı kaynaklardan yararlanılmıştır Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Bağlarda kullanılan önemli Bağlarda ürün ve gençleştirme budamaları, yaz budamalarıterbiye şekilleri ve destek sistemlerinin tanıtılması, şekil budamaları farklı kaynaklardan yararlanılmıştır Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Teknolojiye uygun üzüm yetiştiriciliğine uygun terbiye sistemleri farklı kaynaklardan yararlanılmıştır Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav