Genel Bilgi
Kod | OT206 |
Ad | Organik Meyve Yetiştiriciliği |
Yarıyıl | 4. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör. İLKAY ŞEN |
Dersin Amacı
Öğrencilere meyve ağaçları ile ilgili genel bilgiler vermek, bakım, gübreleme, budama gibi konuları öğretmek, pomolojik sınıflandırma ve büyüme düzenleyiciler gibi konularda bilgi edindirmektir.
Dersin İçeriği
Organik meyveciliğin türkiyedeki durumu, dünyada ki durumu, meyvecilikte organik tarım uygulamaları, organik meyve yetiştiriciliği aşamaları, kültürel mücade yöntemleri, hasat ve paketleme işlevlleri işlenecektir.
Dersin Ön Koşulu
Kaynaklar
Organik Tarım, (Prof. Dr. Ali İrfan İlbaş) Eflatun Yayınevi, Yayın No:11, ISBN: 978-605-4160-08-2
Notlar
Farklı kaynaklardan derlenmiş sunumlar ve ders notları internet kaynakları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | İnsan beslenmesinde meyveciliğin önemini açıklar. |
ÖÇ02 | Bahçe kurma ve yıllık kültürel işlevlerini açıklar. |
ÖÇ03 | Pomolojik gruplandırmayı açıklar. |
ÖÇ04 | Önemli meyve çeşitlerini analizlerini açıklar. |
ÖÇ05 | Organik meyvenin dünyada ki durumunu açıklar. |
ÖÇ06 | Türkiye ve Dünyada organik meyve yetiştiriciliğinin durumunu açıklar. |
ÖÇ07 | Organik olarak üretilen meyveleri açıklar. |
ÖÇ08 | Organik olarak üretilen meyvelerin meyve özelliklerini açıklar. |
ÖÇ09 | Meyvelerin bitkisel özelliklerini açıklar. |
ÖÇ10 | Meyve türlerinin özelliklerini açıklar. |
ÖÇ11 | Meyvelerin botanik sınıflandırılmasını açıklar. |
ÖÇ12 | Meyvelerin insan sağlığına olan yararlarını açıklar. |
ÖÇ13 | Organik meyve bahçesi tesisini açıklar. |
ÖÇ14 | Organik meyvelerin değerlendirlme yöntemlerini açıklar. |
ÖÇ15 | Organik meyvelerin hasad ve depolama işlemlerini açıklar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Meyveciliğin ülke ekonomisindeki yeri | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Meyveciliğin ekolojik istekleri | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Meyve ağaçlarında çiçek tomurcuğu oluşumu | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Meyvenin oluşumu | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Meyvecilik tekniği | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Meyvecilik tekniği | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Meyve bahçesi kurulmasi ve yıllık bakım işleri | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınav | sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Meyve ağaçlarının beslenmesi | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Meyve ağaçlarının budanması | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Büyümeyi düzenleyici maddeler, özellikleri ve meyvecilikte kullanım alanlari | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Büyümeyi düzenleyici maddeler, özellikleri ve meyvecilikte kullanım alanlari | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Meyve pomolojisi | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Önemli meyve çeşitleri | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Önemli meyve çeşitleri | farklı kaynaklardan yararlanılmıştır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |