Genel Bilgi
Kod | LTP203 |
Ad | Gıda Mikrobiyolojisi |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör.Dr. İLYAS ÖZOĞUL |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör.Dr. İLYAS ÖZOĞUL
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Gıdalarda bulunan önemli mikroorganizmalar ile olası kaynakları, gelişme koşulları, indikatör, saprofit, patojen ve yararlı mikroorganizmalar hakkında teorik bilgi verilmesi ve bu bilgilere dayalı analiz yöntemleri hakkında fikir sahibi olmalarının sağlanması amaçlanmaktadır
Dersin İçeriği
Gıdalarda bulunan önemli mikroorganizmalar, kaynakları, gıdalarda gelişme koşulları; indikatör, saprofit, patojen ve yararlı mikroorganizmalar ile analiz yöntemleri
Dersin Ön Koşulu
Ön Koşul Bulunmamaktadır
Kaynaklar
Gıda mikrobiyoloji kitabı
Notlar
Gıda mikrobiyolojisi sunum
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Gıdalarda bulunan önemli mikroorganizmaları öğrenir. |
ÖÇ02 | Gıdalardaki mikroorganizmaların olası kaynaklarını kavrar. |
ÖÇ03 | Gıdalarda mikroorganizmaların gelişme koşullarını öğrenir. |
ÖÇ04 | Gıdalarda indikatör ve saprofit mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olur. |
ÖÇ05 | Gıdalarda patojen ve yararlı mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olur. |
ÖÇ06 | Mikrobiyal gelişme için kimyasal gereksinimleri inceler,karşılaştırır. |
ÖÇ07 | Mikrobiyal gelişme için fiziksel gereksinimleri öğrenir. |
ÖÇ08 | Mikrobiyal gelişmenin kontrolü hakkında bilgi sahibi olur. |
ÖÇ09 | Gıdalardaki mikrobiyal bozulmaları tanımlar ve gıda koruma yöntemlerinin uygulanması konusunda bilgi sahibi olur |
ÖÇ10 | Gıda güvenliği hakkında bilgi sahibi olur. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Biyoloji, Kimya ve Laboratuvar Tekniklerindeki temel kavramları açıklar. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Laboratuvar temel kavramlarını biyolojik ve kimyasal analizlerde kullanır | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Laboratuvar teknikleri ile ilgili analizlerde yöntem ve teknikleri açıklar | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanı ile ilgili yöntem ve teknikleri ile sonuçları değerlendirme bilgisine sahip olur | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Laboratuvar teknikleri alanında edindiği bilgiler çerçevesinde analizleri yapar | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanı ile ilgili laboratuvar teknolojilerini kullanır | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Analiz sonucu verileri elde eder ve yorumlar | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Laboratuvar çalışmalarında eleştirel düşünme için uygun yöntemleri kullanır ve sorunları saptayarak çözer | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanı ile ilgili çalışmaları ve sorunların çözümünü bireysel veya ekip üyesi olarak yürütebilir | 4 |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olur | 3 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili elde ettiği verileri depolamada ve aktarmada bilgi teknolojilerini etkin şekilde kullanır | 4 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | İngilizceyi mesleki alandaki gelişimleri izleyebilecek etkinlikte kullanır | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Laboratuvar çalışmaları sonuç ve sorunlarıyla ilgili kişi ve kurumlarla iletişim ve paylaşımda bulunur | 4 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Laboratuvar güvenliği konusunda yeterli bilgiye sahip olur | 4 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Demokrasi, insan hakları, toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlerine uygun davranır | 3 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Gıda mikrobiyolojisine giriş | Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Gıdalarda önemli mikroorganizmalar | Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | Gıdalarda mikroorganizma kaynakları | Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Gıdalarda bulunan indikatör ve saprofit mikroorganizmalar | Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
5 | Gıdalarda bulunan patojen ve yararlı mikroorganizmalar | Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Gıdalarda mikroorganizmaların gelişme koşulları1 | Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Gıdalarda mikroorganizmaların gelişme koşulları | Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri |
8 | Arasınav | Soru hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Gıdalarda bozulma indikatörleri | Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Gıdalarda bulunan mikroorganizma kaynaklı hastalıklar | Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Gıda koruma yöntemleri | Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar1 | Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar2 | Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Gıda katkı maddelerinin Özellikler | Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | Genel olarak olması Gerken Gıda güvenliği Kuralları | Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
16 | Final | Soru hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Final1 | Soru hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |