LTP203 Gıda Mikrobiyolojisi

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod LTP203
Ad Gıda Mikrobiyolojisi
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. İLYAS ÖZOĞUL


Dersin Amacı

Gıdalarda bulunan önemli mikroorganizmalar ile olası kaynakları, gelişme koşulları, indikatör, saprofit, patojen ve yararlı mikroorganizmalar hakkında teorik bilgi verilmesi ve bu bilgilere dayalı analiz yöntemleri hakkında fikir sahibi olmalarının sağlanması amaçlanmaktadır

Dersin İçeriği

Gıdalarda bulunan önemli mikroorganizmalar, kaynakları, gıdalarda gelişme koşulları; indikatör, saprofit, patojen ve yararlı mikroorganizmalar ile analiz yöntemleri

Dersin Ön Koşulu

Ön Koşul Bulunmamaktadır

Kaynaklar

Gıda mikrobiyoloji kitabı

Notlar

Gıda mikrobiyolojisi sunum


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıdalarda bulunan önemli mikroorganizmaları öğrenir.
ÖÇ02 Gıdalardaki mikroorganizmaların olası kaynaklarını kavrar.
ÖÇ03 Gıdalarda mikroorganizmaların gelişme koşullarını öğrenir.
ÖÇ04 Gıdalarda indikatör ve saprofit mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ05 Gıdalarda patojen ve yararlı mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ06 Mikrobiyal gelişme için kimyasal gereksinimleri inceler,karşılaştırır.
ÖÇ07 Mikrobiyal gelişme için fiziksel gereksinimleri öğrenir.
ÖÇ08 Mikrobiyal gelişmenin kontrolü hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ09 Gıdalardaki mikrobiyal bozulmaları tanımlar ve gıda koruma yöntemlerinin uygulanması konusunda bilgi sahibi olur
ÖÇ10 Gıda güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Biyoloji, Kimya ve Laboratuvar Tekniklerindeki temel kavramları açıklar. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Laboratuvar temel kavramlarını biyolojik ve kimyasal analizlerde kullanır
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Laboratuvar teknikleri ile ilgili analizlerde yöntem ve teknikleri açıklar
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanı ile ilgili yöntem ve teknikleri ile sonuçları değerlendirme bilgisine sahip olur
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Laboratuvar teknikleri alanında edindiği bilgiler çerçevesinde analizleri yapar
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanı ile ilgili laboratuvar teknolojilerini kullanır
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Analiz sonucu verileri elde eder ve yorumlar
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Laboratuvar çalışmalarında eleştirel düşünme için uygun yöntemleri kullanır ve sorunları saptayarak çözer
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanı ile ilgili çalışmaları ve sorunların çözümünü bireysel veya ekip üyesi olarak yürütebilir 4
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olur 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili elde ettiği verileri depolamada ve aktarmada bilgi teknolojilerini etkin şekilde kullanır 4
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği İngilizceyi mesleki alandaki gelişimleri izleyebilecek etkinlikte kullanır
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Laboratuvar çalışmaları sonuç ve sorunlarıyla ilgili kişi ve kurumlarla iletişim ve paylaşımda bulunur 4
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Laboratuvar güvenliği konusunda yeterli bilgiye sahip olur 4
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Demokrasi, insan hakları, toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlerine uygun davranır 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıda mikrobiyolojisine giriş Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Gıdalarda önemli mikroorganizmalar Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Gıdalarda mikroorganizma kaynakları Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Gıdalarda bulunan indikatör ve saprofit mikroorganizmalar Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Gıdalarda bulunan patojen ve yararlı mikroorganizmalar Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Gıdalarda mikroorganizmaların gelişme koşulları1 Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Gıdalarda mikroorganizmaların gelişme koşulları Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
8 Arasınav Soru hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Gıdalarda bozulma indikatörleri Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Gıdalarda bulunan mikroorganizma kaynaklı hastalıklar Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Gıda koruma yöntemleri Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar1 Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar2 Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Gıda katkı maddelerinin Özellikler Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Genel olarak olması Gerken Gıda güvenliği Kuralları Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Final Soru hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Final1 Soru hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS