BAT127 Toprak Verimliliği ve Gübreleme

5 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 1. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BAT127
Ad Toprak Verimliliği ve Gübreleme
Yarıyıl 1. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör. İLKAY ŞEN


Dersin Amacı

Bitki yetiştiriciliğinin ve tarımsal üretimin ana unsuru olan toprağın önemli özelliklerinin tanıtılması ve sürdürülebilir tarım için gerekli tarımsal faaliyetlerin sağlanması, gübre ve gübreleme hakkında genel bilgiler edindirmektir.

Dersin İçeriği

Bitki yetiştiriciliğinde toprak ve toprağın özellikleri, bitki beslemede kullanılacak gübreler ve gübreleme yöntemleri işlenecektir.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

N. Güzel, K.Y. Gülüt, G. Büyük. 2002. Toprak Verimliliği ve Gübreler (Çeviri) Ç.Ü. Ziraat Fak. Yayın NO: 80, Adana Ders Notu Güneş, A., Alpaslan, M. ve İnal, A. 2004. Bitki Besleme ve Gübreleme. A.Ü. Ziraat Fakültesi yayın No: 1539, Ders Kitabı: 492.

Notlar

Kacar, B. ve Katkat, V. 2006. Bitki Besleme.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Toprağın oluşumu açıklar.
ÖÇ02 Toprak çeşitlerinin işlevlerini açıklar.
ÖÇ03 Bitki yetiştiriciliğinde toprak faktörlerinin işlevlerini açıklar.
ÖÇ04 Gübre-Toprak-Bitki problemlerini açıklar.
ÖÇ05 Toprak özellikleri ile bitki besin elementlerinin yarayışlılığını açıklar.
ÖÇ06 Organik gübreleri açıklar.
ÖÇ07 Bitki yetiştiriciliğinde toprağın etkisini ve önemini açıklar.
ÖÇ08 Optimum gübrelemede bitki, çevre ve ekonomik problemleri açıklar.
ÖÇ09 Kimyasal gübre materyallerini açıklar.
ÖÇ10 Kimyasal gübrelerin avantajlarını açıklar
ÖÇ11 Türkiye de ve Dünya da ki gübre kullanım durumlarını açıklar
ÖÇ12 Düzenli gübrelemelerin avantajlarını açıklar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ziraat teknikerliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olur 4
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Üretim aşamasında ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniğini uygular 3
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir 5
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlar ve yetiştirir
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygular 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirir ve analiz eder 5
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme becerisi kazanır
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olur
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olur ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanır
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli yenileme becerisine sahip olur. 5
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilir ve işletebilir 4
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Temel iletişim becerilerini kazanır


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Toprağın tanımı, toprak biliminin diğer bilim dallarıyla ilişkisi, toprakların bileşimi Ders notları ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Toprağın oluşumu, toprak oluşumunda parçalanma ve ayrışma olayları Ders notları ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Toprak oluşumuna etki eden etmenler ve toprak oluşum işlemleri Ders notları ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Toprakların fiziksel özellikleri (tekstür, strüktür, porozite renk, sıcaklık, su, hava) Ders notları ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Toprakların kimyasal özellikleri, Toprak reaksiyonu, Kil minerallerinin yapısı, Toprakta katyon değişimi Ders notları ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Toprak organik maddesi ve organik maddenin arttırılmasına yönelik uygulamalar Ders notları ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Toprak-bitki-su ilişkisi Ders notları ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Gübreleme tanımı, Gübrelemeye etki eden bitkisel faktörler (tek/çok yıllık, ıslah/yerli çeşit, kök sistemi, genetik yapısı) Ders notları ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Gübrelemeye etki eden dış faktörler: Toprak(reaksiyonu, organik maddesi, Katyon değişim kapasitesi, besin maddesi kapsamı, kireç içeriği, tuzluluğu), Atmosfer (Sıcaklık, yağış, ışık), Ekonomi Ders notları ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Gübreleme Yöntemler Ders notları ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Gübrelerin sınıflandırılması, Organik gübreler, Ahır gübresi, -özellikleri, -faydaları, - içerikleri, içeriğine etki eden faktörler Ders notları ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Kompost, kent artıkları, kan tozu, deri tozu, boynuz ve tırnak tozu, guano, yeşil gübre, yeşil gübre bitkileri, yeşil gübre bitkilerinin yetiştirilmeleri ve yetiştirme sistemleri Ders notları ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Dünyada ve ülkemizde kimyasalgübrelerin üretim- tüketim miktarları, ülkemizdeki gübre sektörü, üretim kuruluşları,üretilen gübre tipleri, Kimyasalgübreler ile ilgili genel bilgiler, Azotlu gübrelerin ham maddeleri, Nitrat azotlu gübreler (NaNO3, KNO3, CaNO3,)ve özellikleri Ders notları ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Kompoze gübreler ve uygulamada avantaj/dezavantajları, Organo-mineral gübreler Ders notları ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 3 3
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 125
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,00
AKTS 5 AKTS