BAT220 Bahçe Bitkilerinde Derim Sonrası Fizyoloji ve Muhafazası

2 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BAT220
Ad Bahçe Bitkilerinde Derim Sonrası Fizyoloji ve Muhafazası
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. AYGÜL DAYAN


Dersin Amacı

Bahçe ürünlerinin derim sonrası fizyolojileri hakkında bilgi edinmesi hedeflenmektedir.

Dersin İçeriği

Bahçe ürünlerinin (meyve, sebze, çiçek, fidan, tohum v.b.) derim sonrası fizyolojisi ve teknolojisi ilişkin temel esaslar, derim zamanı, derim tekniği, ambalajlama, depolama yöntemleri, derimden sonra bahçe ürünlerinde meydana gelen fiziksel, kimyasal ve fizyolojik değişimler ve derim sonrası hastalıklar ve bozulmalar anlatılacaktır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Bahçe ürünlerinin muhafazası ve pazara hazırlanması kitabı

Notlar

Ders koordinatörü tarafından hazırlanan notlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Bahçe bitkilerinin derim kriterlerini açıklar.
ÖÇ02 Derim sonrası fizyolojisi konusunda bilgiler edinir.
ÖÇ03 Bahçe ürünlerinde derim sonrası fizyolojik ve kimyasal değişmeleri yönlendirecek teknik ve kültürel uygulamaları yapma becerisi kazanır.
ÖÇ04 Muhafazanın önemini kavrar.
ÖÇ05 Muhafaza sırasında görülen sorunların çözülmesi konusunda yöntemler geliştirir.
ÖÇ06 Meyve ve sebzelerde büyüme, olgunlaşma gibi fizyolojik kavramları öğrenir.
ÖÇ07 Bahçe ürünlerinde ön soğutmayı ve ön soğutmanın önemini öğrenir.
ÖÇ08 Muhafaza sırasında oluşan hastalıklar ve bu hastalıklara karşı yapılan mücadele yöntemlerini anlar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ziraat teknikerliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olur
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Üretim aşamasında ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniğini uygular 2
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir 2
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlar ve yetiştirir
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygular
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirir ve analiz eder 3
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme becerisi kazanır 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olur 2
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olur ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanır 2
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli yenileme becerisine sahip olur. 2
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilir ve işletebilir 2
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Temel iletişim becerilerini kazanır 1


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Bahçe ürünlerinin muhafazasının amacı ve önemi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Meyve büyümesi ve olgunlaşma Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Ürünlerin büyümesi ve olgunlaşması sırasında oluşan morfolojik değişimler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Ürünlerin büyüme ve olgunlaşması sırasında oluşan kimyasal değişimler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Anlatım
5 Bahçe bitkileri ürünlerinin büyüme ve gelişmesi sırasında solunumda oluşan değişimler ve solunuma etki eden faktörler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Solunum klimakteriği, etilen Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
7 Bahçe ürünlerinin derim kriterleri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Ara sınava kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Bahçe ürünlerinin derim teknikleri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Ön soğutma ve soğutma tekniği Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Depolama yöntemleri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Bahçe ürünlerinde derim sonrası hastalıklar ve bozulmalar 1.kısım Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
13 Bahçe ürünlerinde derim sonrası hastalıklar ve bozulmalar 2. kısım Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Depolama sırasında Bahçe ürünlerinde derim sonrası hastalıklar ve bozulmalara karşı mücadele Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 öğrencilere verilen bazı bahçe ürünlerinin muhafaza koşulları ile ilgili araştırma ödevlerinin anlatılması Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü (Saat) 54
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,16
AKTS 2 AKTS