BAT134 İyi Tarım Uygulamaları

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 2. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BAT134
Ad İyi Tarım Uygulamaları
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 2. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. AYGÜL DAYAN
Dersin Öğretim Elemanı Öğr. Gör.Dr. AYGÜL DAYAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı, öğrencilerin, çevre, insan ve hayvan sağlığını gözeterek, doğal kaynakları koruyarak, gıda güvenliği, izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik bilinci ile gerçekleştirilecek tarımsal üretim için gerekli iyi tarım uygulamaları ile ilgili temel bilgileri kavrayabilmeleri, uygun yöntemleri tavsiye edebilme ve uygulayabilmelerini sağlamaktır.

Dersin İçeriği

Gıda Güvenliği, İzlenebilirlik, sürdürülebilirlik, Yönetmelikler, Sertifikalandırma, EUREP-GAP, Bitki Koruma Açısından İyi Tarım Uygulamaları,. İyi Tarım Uygulama Tavsiye ve Örnekleri

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Tarım ve Orman Bakanlığı mevzuatları

Notlar

online ders notları acikders ankara edu tr course


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 İyi tarım uygulamaları ile ilgili temel bilgileri kavrayabilir.
ÖÇ02 İyi tarım uygulamalarının neler olduğunu kavrayabilir.
ÖÇ03 İyi tarım uygulamalarını tavsiye edebilir.
ÖÇ04 İyi tarım uygulamalarını gerçekleştirebilir.
ÖÇ05 Konuyla ilgili rapor ya da proje düzenleyebilir.
ÖÇ06 konuyla ilgili proje ve raporları değerlendirebilir.
ÖÇ07 İyi tarımda sertifikalandırmanın önemini anlar.
ÖÇ08 sürdürülebilir tarım uygulamalarında iyi tarımın amacını ve önemini kavrar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ziraat teknikerliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olur
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Üretim aşamasında ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniğini uygular 3
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir 3
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlar ve yetiştirir
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygular 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirir ve analiz eder 2
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme becerisi kazanır 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olur 3
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olur ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanır 2
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli yenileme becerisine sahip olur. 2
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilir ve işletebilir 2
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Temel iletişim becerilerini kazanır


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 İyi Tarım Uygulamalarının tanımı, önemi ve kapsamı Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 İyi Tarım Uygulamalarına ilişkin yasal düzenlemeler ve temel prensipler Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Gıda güvenliği, sürdürülebilirlik ve izlenebilirlik kavramları Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Sertifikalandırma ve üreticilerin uymak zorunda olduğu protokoller Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Bitki koruma açısından iyi tarım uygulamaları 1. kısım Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Bitki koruma açısından iyi tarım uygulamaları 2. kısım Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Bitki koruma açısından iyi tarım uygulamaları 3. kısım Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Ara sınava kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 İyi Tarım Uygulama Tavsiyeleri 1 Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 İyi Tarım Uygulama Tavsiyeleri 2 Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 İyi Tarım Uygulama Örnekleri Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Sertifikalandırma kuruluşlarının dünü bugünü geleceği Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 İyi tarım uygulamalarının üreticilere, perakendecilere ve tüketicilere yararları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 iyi tarım ile ilgili yapılmış bilimsel araştırma makalelerine yer verilmesi 1 Bilimsel makale araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 iyi tarım ile ilgili yapılmış bilimsel araştırma makalelerine yer verilmesi 2 Bilimsel makale araştırma Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 17.11.2022 01:59