BAT238 Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Kullanımı

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BAT238
Ad Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Kullanımı
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör. İLKAY ŞEN


Dersin Amacı

Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilme tekniklerini, faydalarını, kullanım alanlarını, Dünyada ve Türkiye de ki önemini , alternatif tıbbın önemini ve kullanım alanları hakkında bilgi edindirmektir.

Dersin İçeriği

Tıbbi ve aromatik bitkilerin ekolojik istekleri, Tıbbi ve aromatik bitkilerin generatif (Tohumla) Üretim Teknikleri, Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin vejetatif üretim teknikleri, Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Islahı, Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin açık alanlarda örtü altında yetiştirilmesi, Bitki besleme, Bitki koruma, Bitkilerde hastalık işaretleri, Bitkilerde hastalıkların sınıflandırılması, Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Üretim Teknikleri, Tıbbi ve Aromatik bitki yetiştiriciliğinin önemi, Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin yetiştiricilik açısından sınıflandırılması işlenecektir.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Ceylan, A., 1995. Tıbbi bitkiler I , E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 312 Ceylan, A., 1996. Tıbbi Bitkiler II, E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları.

Notlar

Farklı kaynaklardan derlenmiş sunumlar ve ders notları internet kaynakları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilme yöntemlerini açıklar.
ÖÇ02 Tıbbi ve aromatik bitkilerin ekolojik ihtiyaçlarını açıklar.
ÖÇ03 Tıbbi bitkilerin yetiştirilme yöntemlerini açıklar.
ÖÇ04 Tıbbi bitkilerin önemini açıklar.
ÖÇ05 Dünyada tıbbi bitkilerinin kullanım olanaklarını açıklar.
ÖÇ06 Dünyada ve Türkiye de ki tıbbi bitkilerin üretilmesin nedenlerini açıklar.
ÖÇ07 Alternatif tıbbın kullanım alanlarını açıklar.
ÖÇ08 Tıbbi bitkilerin kullanım şekillerinin açıklar.
ÖÇ09 Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiricilik yöntemlerini açıklar.
ÖÇ10 Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğini kısıtlayan faktörleri açıklar.
ÖÇ11 Tibbi ve aromatik bittilerin işleme tekniklerini açıklar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ziraat teknikerliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olur 5
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Üretim aşamasında ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniğini uygular 2
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlar ve yetiştirir 4
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygular
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirir ve analiz eder 3
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme becerisi kazanır
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olur
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olur ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanır
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli yenileme becerisine sahip olur.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilir ve işletebilir 5
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Temel iletişim becerilerini kazanır


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Tıbbi ve aromatik bitkilerin ekolojik istekleri. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, Anadolu Üniversitesi, Prof. Dr. Ersin Yücel Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Tıbbi ve aromatik bitkilerin generatif (Tohumla) Üretim Teknikleri Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, Anadolu Üniversitesi, Prof. Dr. Ersin Yücel Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin vejetatif üretim teknikleri Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, Anadolu Üniversitesi, Prof. Dr. Ersin Yücel Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Islahı Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, Anadolu Üniversitesi, Prof. Dr. Ersin Yücel Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
5 Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin açık alanlarda örtü altında yetiştirilmesi. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, Anadolu Üniversitesi, Prof. Dr. Ersin Yücel Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Bitki besleme. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, Anadolu Üniversitesi, Prof. Dr. Ersin Yücel Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Bitki koruma Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, Anadolu Üniversitesi, Prof. Dr. Ersin Yücel Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınav sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Performans Değerlendirmesi
9 Bitkilerde hastalık işaretleri, Bitkilerde hastalıkların sınıflandırılması. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, Anadolu Üniversitesi, Prof. Dr. Ersin Yücel Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
10 Yaygın olarak kullanılan bazı Tıbbi ve aromatik bitkilerin üretim teknikleri. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, Anadolu Üniversitesi, Prof. Dr. Ersin Yücel Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Tıbbi ve Aromatik bitki yetiştiriciliğinin dünya daki önemi. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, Anadolu Üniversitesi, Prof. Dr. Ersin Yücel Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Tıbbi ve Aromatik bitki yetiştiriciliğinin Türkiye deki önemi. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, Anadolu Üniversitesi, Prof. Dr. Ersin Yücel Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
13 Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin yetiştiricilik açısından sınıflandırılması Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, Anadolu Üniversitesi, Prof. Dr. Ersin Yücel Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
14 Önemli tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi hakkında öğrenci sunumları. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, Anadolu Üniversitesi, Prof. Dr. Ersin Yücel Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma
15 ticari öneme sahip tibbi ve aromatik bitki türleri Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, Anadolu Üniversitesi, Prof. Dr. Ersin Yücel Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Performans Değerlendirmesi
17 Yarıyıl Sonu Sınavları sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS