BKP431 Meyve Hastalıkları ve Mücadelesi

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BKP431
Ad Meyve Hastalıkları ve Mücadelesi
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SAADETTİN BALOĞLU


Dersin Amacı

Tüm meyve ağaçlarında biyotik ve abiyotik faktörler nedeniyle zarar gören bitkilerde hastalık-konukçu etkileşimleri, hastalanan bitkilerde meydana gelen fizyolojik ve anatomik değişimler, oluşan belirtiler, hastalık etmenlerinin etiyolojisi, tanınmaları, yayılma ve dağılma yolları, infeksiyon yapma koşulları, etmenlerin çoğalmaları, hayat döngüleri ve mücadele yöntemleri ile ilgili temel ve genel kavramları geliştirmektir

Dersin İçeriği

Meyve yetiştiriciliğinde zararlı olan fungus, bakteri, virüs ve virüs-benzeri biyotik hastalık etmenleri ile Çevresel stres faktörleri (iklim koşulları, toprak koşulları vb) çevre kirleticiler ile hatalı kültürel uygulamaları kapsayan abiyotik faktörlerin neden olduğu zararlanma ve hastalıkların, tanılanması, etiolojisi, epidemiyolojisi ve mücadeleleri

Dersin Ön Koşulu

YOK

Kaynaklar

Power point sunuları

Notlar

Literatürler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Bahçe bitkileri özellikle meyve yetiştiriciliğinin önemi ve hastalıkların önemi, fitopatolojinin temel kavramları hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ02 Sert Çekirdekli Meyve yetiştiriciliğinde Fungal ve Bakteriyel hastalıklar ve mücadelelerini öğrenir. Sert Çekirdekli Meyve yetiştiriciliğinde virüs, virüs-benzeri ve Abiyotik hastalıklar ve mücadelelerini öğrenir
ÖÇ03 Yumuşak Çekirdekli Meyve yetiştiriciliğinde Fungal ve Bakteriyel hastalıklar ve mücadelelerini öğrenir. Yumuşak Çekirdekli Meyve yetiştiriciliğinde virüs-benzeri ve Abiyotik hastalıklar ve mücadelelerini öğrenir
ÖÇ04 Sert Kabuklu Meyve yetiştiriciliğinde Fungal ve Bakteriyel hastalıklar ve mücadelelerini öğrenir. Sert Kabuklu Meyve yetiştiriciliğinde virüs-benzeri ve Abiyotik hastalıklar ve mücadelelerini öğrenir
ÖÇ05 Bağ yetiştiriciğinde Fungus, Bakteri, virüs-benzeri ve Abiyotik hastalıklar ve mücadelelerini öğrenir. Üzümsü meyveler yetiştiriciliğinde Fungal ve Bakteriyel hastalıklar ve mücadelelerini öğrenir
ÖÇ06 Üzümsü meyveler yetiştiriciliğinde virüs, virüs-benzeri ve abiyotik hastalıklar ve mücadelelerini öğrenir
ÖÇ07 Turunçgiller yetiştiriciliğinde Fungus ve Bakteri, Virüs ve benzerleri - Abiyotik hastalıklar ve mücadelelerini öğrenir. Subtropik meyveler yetiştiriciliğinde Fungus ve Bakteri, Virüs ve benzerleri- Abiyotik hastalıklar ve mücadelelerini öğrenir
ÖÇ08 Diğer meyvelerin (Çay, kahve, kakao, alıç, iğde, kızılcık gibi egzotik meyveler) yetiştiriciliğinde Fungus ve Bakteri, Virüs ve benzerleri- Abiyotik hastalıklar ve mücadelelerini öğrenir.
ÖÇ09 Konuların tekrarı ve genel değerlendirme.
ÖÇ10 Meyve üretiminde ortaya çıkan hastalıkların tamamını tanır ve bu hastalıklara karşı mücadele yöntemi geliştirme becerisi kazanır


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Bitki Koruma Alanında yeterli kuramsal bilgilere ve alt yapıya sahip olur.
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık, zararlı ve yabancı otların biyolojisi, ekolojisi, sistematiği, mücadele yöntemleri gibi Bitki Koruma’ nın temel konularını uygulamalı bir şekilde öğrenerek bilgi sahibi olur. 5
PÖÇ03 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bitki Koruma disiplini içerisinde yer alan, savaş yöntemlerini, hem teorikte hem de pratikte öğrenerek, doğru bir şekilde uygulanmasını sağlar. Bitki koruma sorunlarının çözümü için sahip olduğu bilgileri kullanarak, arazi çalışmaları yapar, veri toplar, değerlendirir, raporlar ve doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilirliğini ön planda tutarak en uygun mücadele yöntemini modern tasarıma modelleyerek kullanma becerisine sahip olur. 5
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki Koruma Alanında, bitki yetiştiriciliği sırasında verim kaybına neden olan herhangi bir etmeni ya da bitki yetiştiriciliğini sınırlayan herhangi bir çevresel faktörü literatür bilgilerine dayalı olarak tespit eder, ve Bitki Koruma alanına uygun her türlü teknolojik alet ve ekipmanı kullanarak çözüm önerileri geliştirebilir. 5
PÖÇ05 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bitki Koruma Alanında, karşılaşılan bir sorun için, tek başına arazi denemesi kurabilir, laboratuvar kullanabilir, laboratuvarda hastalık, zararlı ve yabancı otların teşhisini yapabilir. Araştırma amaçlı üretim, analiz yapma, sonuçları değerlendirme, yorumlama, raporlama ve yazılı ve sözlü olarak sunma becerisi kazanır. 4
PÖÇ06 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bitki Koruma ile ilgili konularda bireysel çalışmalar yapmakla beraber, disiplin içi ve disiplinler arası ekip çalışması da yapabilir ve bu sayede mesleki etik sorumluluğu kazanır.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bitki Koruma alanındaki eski ve yeni bilgileri gerekli teknolojileri kullanarak, araştırarak bulma, değerlendirme, anlama ve aktarma, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, hastalık, zararlı ve yabancı otların mücadelesinde kullanılan bitki koruma ürünleri için reçete yazabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur. 4
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitki Koruma içerisinde yer alan hastalık, zararlı ve yabancı otların tespit ve teşhis edilmesi, mücadele yönteminin tespit edilmesi, eradikasyonu, kullanılacak bitki koruma ürününün seçimi, uygulama şekli ve zamanı gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olur. 5
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bitki Koruma ile disiplinler arası konularda etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bitki Koruma alanıyla ilgili proje yazma ve yönetme, risk analizi yapma ve mücadele şekline karar verme gibi, meslek hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık, sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibi olur. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bitki Koruma uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Bitki Koruma alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi, Bitki Koruma çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık sahibi olur.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Bahçe bitkileri özellikle meyve yetiştiriciliğinin önemi ve hastalıkların önemi, fitopatolojinin temel kavramlarının tekrarı Ders notları, yardımcı kaynaklar ve haftalık konuları içeren Power Point sunularından ders tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Sert Çekirdekli Meyve yetiştiriciliğinde hastalıklar ve mücadeleleri (vişne , nektarin, şeftali, kayısı, erikte Fungus ve Bakteri hastalıkları) Ders notları, yardımcı kaynaklar ve haftalık konuları içeren Power Point sunularından ders tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Sert Çekirdekli Meyve yetiştiriciliğinde hastalıklar ve mücadeleleri (Kiraz, vişne , nektarin, şeftali, kayısı, erikte Virüs ve benzerleri- Abiyotik hastalıklar Ders notları, yardımcı kaynaklar ve haftalık konuları içeren Power Point sunularından ders tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Yumuşak Çekirdekli meyve yetiştiriciliğinde hastalıklar ve mücadeleleri Elma, armut, ayva, yeni dünya, vd Fungus ve Bakteri hastalıkları) Ders notları, yardımcı kaynaklar ve haftalık konuları içeren Power Point sunularından ders tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Yumuşak Çekirdekli yetiştiriciliğinde hastalıklar ve mücadeleleri (Elma, armut, ayva, yeni dünya, vd Virüs ve benzerleri- Abiyotik hastalıklar) Ders notları, yardımcı kaynaklar ve haftalık konuları içeren Power Point sunularından ders tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
6 Sert kabuklu meyve yetiştiriciliğinde hastalıklar ve mücadeleleri (Badem, ceviz, kestane, fındık, antep fıstığında Fungus ve Bakteri hastalıkları) Ders notları, yardımcı kaynaklar ve haftalık konuları içeren Power Point sunularından ders tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Sert kabuklu meyve yetiştiriciliğinde hastalıklar ve mücadeleleri (Badem, ceviz, kestane, fındık, antep fıstığında Virüs ve benzerleri- Abiyotik hastalıklar) Ders notları, yardımcı kaynaklar ve haftalık konuları içeren Power Point sunularından ders tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Yedi hafta süresince işlenilen konuları kapsayacak şekilde bütün dökümanlar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Bağ yetiştiriciliğinde hastalıklar ve mücadeleleri (Fungus ve Bakteri, Virüs ve benzerleri- Abiyotik hastalıklar) Ders notları, yardımcı kaynaklar ve haftalık konuları içeren Power Point sunularından ders tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Üzümsü meyveler yetiştiriciliğinde hastalıklar ve mücadeleleri (Çilek, Bluberry, mulberry, cranberry vd Fungus ve Bakteri hastalıkları) Ders notları, yardımcı kaynaklar ve haftalık konuları içeren Power Point sunularından ders tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Üzümsü meyveler yetiştiriciliğinde hastalıklar ve mücadeleleri (Çilek, Bluberry, mulberry, cranberry vd Virüs ve benzerleri- Abiyotik hastalıklar) Ders notları, yardımcı kaynaklar ve haftalık konuları içeren Power Point sunularından ders tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Turunçgiller yetiştiriciliğinde hastalıklar ve mücadeleleri (Fungus ve Bakteri, Virüs ve benzerleri- Abiyotik hastalıklar) Ders notları, yardımcı kaynaklar ve haftalık konuları içeren Power Point sunularından ders tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Subtropik meyveler yetiştiriciliğinde hastalıklar ve mücadeleleri (Zeytin, muz, nar, incir, tarbazon hurması vd (Fungus ve Bakteri, Virüs ve benzerleri- Abiyotik hastalıklar) Ders notları, yardımcı kaynaklar ve haftalık konuları içeren Power Point sunularından ders tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Diğer meyvelerin yetiştiriciliğinde hastalıklar ve mücadeleleri Çay, kahve,kakao, alıç, iğde, kızılcık vd egzotik meyveler (Fungus ve Bakteri, Virüs ve benzerleri- Abiyotik hastalıklar) Ders notları, yardımcı kaynaklar ve haftalık konuları içeren Power Point sunularından ders tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
15 Konuların tekrarı ve genel değerlendirme. Ders notları, yardımcı kaynaklar ve haftalık konuları içeren Power Point sunularından ders tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ondört hafta süresince işlenilen konuları kapsayacak şekilde bütün dökümanlar Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ondört hafta süresince işlenilen konuları kapsayacak şekilde bütün dökümanlar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS