TAB136 Bitki Koruma

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 2. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TAB136
Ad Bitki Koruma
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 2. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket Z Zorunlu
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Kültür bitkilerine ekonomik zarar veren böcekler, akarlar, fungus, bakteri, virüs, nematod, yabancı otları ve bunların kültür bitkilerine verdiği zararları tanıtmak

Dersin İçeriği

Kültür bitkisi yetiştiriciliğinde ortaya çıkan bitki koruma sorunları (zararlılar, akarlar, hastalık etmenleri, yabancıotlar, nematodlar) ve bunların genel mücadele yöntemleri anlatılmaktadır

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Öğretim elemanının ders notları

Notlar

Öğretim elemanının ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Bitkilere zarar veren canlı (biyotik) ve cansız (abiyotik) etmenleri tanır
ÖÇ02 Bitki zararlı, hastalık ve yabancı otlarla mücadele yöntemlerini öğrenir.
ÖÇ03 Bitki sağlığı alanında sorun olan hastalık, zararlı ve yabancı otlarla ilgili sorunların belirlenmesi ve etmenlerin tanınması için gerekli donanıma sahip olur.
ÖÇ04 Bitkilerde ürün kaybına neden olan böcek, akar ve nematodlar hakkında genel bilgi sahibi olur.
ÖÇ05 Bitkilerde hastalığa sebep olan funguslar, bakteriler ve virüsler ile bu etmenlerin genel özelliklerini öğrenir.
ÖÇ06 Kültür bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan yabancıotlar, genel özellikleri ve zarar şekillerini öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dünyada ve Türkiye'de yoğun yetiştiriciliği yapılan tıbbi ve aromatik bitkileri tanır, bunların genel özelliklerini, iklim ve toprak istekleri ile kullanım alanlarını öğrenir.
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitkiler hakkında web üzerinden (Google akademik, pubmed vb.) kaynak tarayabilir, raporlama ve sunum yapabilir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı üretim tekniklerini öğrenir ve bu yöntemlerle bitki yetiştiriciliği yapar.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi bitki, aromatik bitki, baharat bitkisi, keyif bitkileri, boya bitkileri hakkında bilgi edinir.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Laboratuvar ortamında uçucu yağ elde etmeyi, parfüm yapımını vb. öğrenir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin arazi koşullarında üretim yöntemlerini öğrenir ve hasadını gerçekleştirir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin fitoterapi, aromaterapi alanında kullanımlarını öğrenir
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletleri öğrenir.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkilerin resimlerini bilgisayar ortamında düzenler, saha çalışmalarında kullandığı parametrelere ait verilerin bilgisayar ortamına girişini yapabilir.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki ve toprak analizlerinin önemini, faydasını ve yorumlanmasını öğrenir. 3
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin biyolojileri ve sistematiği hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ülkemizde yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerden önemli olanların tıptaki kullanımları hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkisel üretimin ekolojiye olan etkileri hakkında bilgi sahibi olur. 4
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Biyoiklimsel değişkenlerin bitkisel üretim üzerine olan etkileri hakkında bilgi sahibi olur. 3
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Üniversite kampüsünde alanı ile ilgili katılabileceği etkinlikler hakkında bilgi edinir.
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Staj yapacağı kurumlar ve söz konusu kurumlara yapılacak başvurular hakkında bilgi edinir.
PÖÇ17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkilerdeki metabolik faaliyetleri ve bitkisel üretimde bitki fizyolojisinin önemini öğrenir.
PÖÇ18 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi ve aromatik bitki üretiminde tohum eldesini ve tohumların genetik modifikasyonlarının öğrenir
PÖÇ19 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Genetiği değiştirilmiş bitkisel ürünleri ve bunların kullanımları ile ilgili kuralları öğrenir.
PÖÇ20 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkilerin moleküler yapısı hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ21 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkisel proteinler ve bitki kökenli vitaminler hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ22 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkisel üretimde biyoteknoloji esasına dayalı üretim yöntemleri hakkında teorik bilgilere sahip olur.
PÖÇ23 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Boya bitkilerindeki boya pigmentlerini tanır, tekstil ile boya bitkileri ilişkisini bilir, mordanlama ile renk yelpazesi oluşturur, geleneksel yöntemlerle boyama yapar.
PÖÇ24 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkilerden yağ çıkarmayı ve koku testi yapmayı bilir, kokularla nota değerlendirmesi yapar, parfüm yapmada yağları notalara göre karıştırmayı öğrenir.
PÖÇ25 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi aromatik bitkileri bioktif maddeleri ile korumayı, depolamayı kimyasal kalitesini muhafaza etmesini öğrenir.
PÖÇ26 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Soğanlı rizomlu yumrulu bitkilerin yetiştiriciliği hakkında bilgi edinir.
PÖÇ27 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kimyasal çözelti hazırlar, kimya enstrümental analizleri yorumlar.
PÖÇ28 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerdeki zararlı, hastalık ve yabancı otlar ile bunlarla mücadelede kullanılan bitki koruma yöntemlerini öğrenir. 5
PÖÇ29 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal faaliyetlerde iş sağlığı ve güvenliğinin önemi ve yöntemlerini öğrenir. 3
PÖÇ30 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki büyümesi için gerekli olan mikro ve makro besin elementlerini, bunların bitkilerdeki işlevini , önemini ve miktarını öğrenir.
PÖÇ31 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım ekonomisinin tanımı ve kapsamı ile Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini kavrar. 2
PÖÇ32 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak Özellikleri (Katyonların adsorpsiyonu – Anyonların adsorpsiyonu – Toprak Asitliği, toprağın organik maddesi, toprak yapısı, toprak suyu, toprak rengi) ve toprak Oluşu (Ayrışma ve Parçalanma – Bünye (Tekstür) – Kil Mineralleri) hakkında bilgi sahibi olur. 2
PÖÇ33 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İngilizce zaman cümleleri, yardımcı fiilleri, edatları öğrenir.
PÖÇ34 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ35 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından dilleri öğrenir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Bitki Koruma nedir, tanımı, tarihçesi ve çalışma alanları - 1 Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Bitki Koruma nedir, tanımı, tarihçesi ve çalışma alanları - 2 Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Zararlı Tanımı, Zararlılar ile Savaşın Önemi ve Tarihçesi Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Bitkilerde Zarar Oluşturan Etmenler (böcekler, akarlar, nematodlar) Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Bitkilerde Zarar oluşturan böcekler genel özellikleri, simptomları ve mücadele yöntemleri Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Bitkilerde Zarar Oluşturan akarlar, genel özellikleri, simptomları ve mücadele yöntemleri Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Bitkilerde Zarar Oluşturan nematodlar, genel özellikleri, simptomları ve mücadele yöntemleri Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Ders notları ve sunulardan çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Fitopatolojinin tanımı, tarihçesi ve çalışma alanları - 1 Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Fitopatolojinin tanımı, tarihçesi ve çalışma alanları - 2 Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Bitkilerde hastalık oluşturan etmenler (funguslar, bakteriler, virüsler) Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Bitkilerde hastalık yapan virüslerin genel özellikleri, simptomları ve mücadele yöntemleri Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Bitkilerde hastalık yapan bakterilerin genel özellikleri, simptomları ve mücadele yöntemleri Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Bitkilerde hastalık yapan fungusların genel özellikleri, simptomları ve mücadele yöntemleri Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Yabancı otlar, genel özellikleri ve mücadele yöntemleri Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları ve sunu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları ve sunu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 17.11.2022 08:34