SRP226 Sebze ve Süs Bit. Hastalıkları

3 AKTS - 2-1 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2.5 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SRP226
Ad Sebze ve Süs Bit. Hastalıkları
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2.5 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU


Dersin Amacı

Genel Fitapatoloji, Sera ve süs bitkilerinde bulunan hastalık etmenlerini (fungal hastalıklar, viral hastalıklar, bakteriyal hastalıklar) ve yabancıotları tanıtmak ve mücadele yöntemlerini öğretmek

Dersin İçeriği

Sebze ve süs bitkilerinde yaygın olan fungal, bakteriyel ve virüs hastalıklarının, yabancı ot türlerinin tanınmaları, zarar şekilleri ve bu etmenlere karşı uygulanacak mücadele yöntemleri.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Öğretim elemanı ders notları

Notlar

Öğretim elemanı ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Sebze ve süs bitkilerinde görülen bakteriyel hastalıklar ve bitkideki zarar şeklini öğrenir.
ÖÇ02 Sebze ve süs bitkilerinde görülen viral hastalıklar ile bunların bitkilerdeki zarar şeklini öğrenir.
ÖÇ03 Sebze ve süs bitkilerinde görülen önemli yabancıotlar tanır ve zarar şeklini öğrenir.
ÖÇ04 Sebze ve süs bitkilerinde görülen hastalık etmenlerinin ve yabancıotların mücadele yöntemlerini öğrenir.
ÖÇ05 Sebze ve süs bitkilerinde görülen fungal hastalıklar ve bitkideki zarar şeklini öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dünyada ve Türkiye'de seracılığın durumunu öğrenir 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Seracılıkta kullanılan örtü malzemeleri, yapı tekniklerini öğrenir
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Türkiye ve dünya için küresel ısınmanın etkilerini ve önemini, iklim değişikliğinin tarıma etkisini, örtüaltı iklimlendirme koşullarını öğrenir. 2
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Teorik ve uygulamalı olarak örtüaltı ve açıkta bitki (yazlık ve kışlık) yetiştiriciliğini öğrenir. 1
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Süs bitkisi üretimini ve hasadını teorik ve uygulamalı olarak öğrenir. 1
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkisel üretim tekniklerini öğrenir ve bu teknikleri kullanarak bitki yetiştiriciliği yapar. 2
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemi ve kullanılan aletleri öğrenir. 2
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkiler hakkında web üzerinden (Google akademik, pubmed vb.) kaynak tarayabilir, raporlama ve sunum yapabilir. 2
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sebze ve süs bitkilerinde bulunan hastalık, zararlı ve yabancı otları tanır, bitki koruma yöntemlerini öğrenir. 5
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Saha çalışmalarında kullandığı parametrelere ait verilerin bilgisayar ortamına girişini yapar. 2
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Serada yetiştirilen bitkilerin biyolojileri ve sistematiği hakkında bilgi sahibi olur. 2
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel ekolojik kavramları öğrenir, tarımın ekolojiye olan etkilerini öğrenir. 3
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal faaliyetlerin çevreye olan etkisini öğrenir.
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Biyoiklimsel değişkenlerin tarımsal faaliyetler üzerine olan etkilerini öğrenir. 3
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Üniversite kampüsünde alanı ile ilgili katılabileceği etkinlikler hakkında bilgi edinir.
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Staj yapacağı kurumlar ve söz konusu kurumlara yapılacak başvurular hakkında bilgi edinir
PÖÇ17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkilerde geçen metabolik faaliyetler hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ18 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkisel üretimde bitki fizyolojisinin önemi hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ19 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak Özellikleri (Katyonların adsorpsiyonu – Anyonların adsorpsiyonu – Toprak Asitliği, toprağın organik maddesi, toprak yapısı, toprak suyu, toprak rengi) ve toprak Oluşu (Ayrışma ve Parçalanma – Bünye (Tekstür) – Kil Mineralleri) hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ20 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak horizonları, ana materyal nedir öğrenir, toprak bilimince elde edilen verilerin önemini kavrar.
PÖÇ21 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım ekonomisinin tanımı ve kapsamı ile Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini kavrar.
PÖÇ22 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki beslemede kullanılan gübreleri ve bunların önemini öğrenir.
PÖÇ23 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki büyümesi için gerekli olan mikro ve makro besin elementleri ile bu elementlerin bitkilerdeki işlevlerini öğrenir.
PÖÇ24 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki besin elementlerinin bitkiler için gerekli olan miktarlarını ve bitkisel üretimde doğru ve dengeli beslenmenin bitki için önemini öğrenir.
PÖÇ25 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Topraksız kültür ortamlarını öğrenir ve topraksız tarımda yetiştiricilik yapar.
PÖÇ26 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Depolamanın önemini ve hasatı yapılan ürünlerin depolanmasındaki gerekli şartları/koşulları öğrenir.
PÖÇ27 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sertifikalı tohum, hibrit tohum v.s. kavramlarını, tohumculukta dikkat edilmesi gereken hususları öğrenir.
PÖÇ28 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Organik tarımın temel kavramlarını ve bu yöntemle sebze yetiştiriciğini öğrenir. 2
PÖÇ29 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal faaliyetlerde iş sağlığı ve güvenliğinin önemini ve alınacak tedbirleri öğrenir.
PÖÇ30 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında genel bilgi sahibi olur.
PÖÇ31 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından dilleri öğrenir.
PÖÇ32 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İngilizce zaman cümleleri, yardımcı fiilleri, edatları öğrenir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Bitkilerde zarar oluşturan bakteriyel hastalıkların ekonomik önemleri, tarihçeleri, özellikleri, oluşturduğu hastalık belirtileri-1 Verilen ders notlarından hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Bitkilerde zarar oluşturan bakteriyel hastalıkların ekonomik önemleri, tarihçeleri, özellikleri, oluşturduğu hastalık belirtileri, Ödev Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Sebze ve süs bitkilerindeki önemli bakteriyel hastalıklar, özellikleri, oluşturduğu hastalık belirtileri mücadele yöntemleri Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Bitkilerde zarar oluşturan fungal hastalıkların ekonomik önemleri, tarihçeleri, özellikleri, oluşturduğu hastalık belirtileri-1 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Bitkilerde zarar oluşturan fungal hastalıkların ekonomik önemleri, tarihçeleri, özellikleri, oluşturduğu hastalık belirtileri-2 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Sebze ve süs bitkilerindeki önemli fungal hastalıklar, özellikleri, oluşturduğu hastalık belirtileri mücadele yöntemleri-1 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Sebze ve süs bitkilerindeki önemli fungal hastalıklar, özellikleri, oluşturduğu hastalık belirtileri mücadele yöntemleri-2 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav sınava hazırlanma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Bitkilerde zarar oluşturan viral hastalıkların ekonomik önemleri, tarihçeleri, özellikleri, oluşturduğu hastalık belirtileri Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Sebze ve süs bitkilerindeki önemli viral hastalıklar, özellikleri, oluşturduğu hastalık belirtileri mücadele yöntemleri-1 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Sebze ve süs bitkilerindeki önemli viral hastalıklar, özellikleri, oluşturduğu hastalık belirtileri mücadele yöntemleri-2 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Bitkilerde zarar oluşturan yabancotların tanınması, ekonomik önemleri, özellikleri Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Sebze ve süs bitkilerindeki önemli yabancı otlar, özellikleri, zararı, mücadele yöntemleri-1 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Sebze ve süs bitkilerindeki önemli yabancı otlar, özellikleri, zararı, mücadele yöntemleri-2 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Ödev Sunumları Kaynak kitaplardan ödev hazırlamak ve sunmak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 87
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,48
AKTS 3 AKTS