VTS315 Hayvansal Gıdalarda İlaç Kalıntıları

1 AKTS - 1-0 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 1 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod VTS315
Ad Hayvansal Gıdalarda İlaç Kalıntıları
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 1 AKTS
Yerel Kredi 1 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. PETEK PİNER BENLİ


Dersin Amacı

Ders kapsamında gıda değeri olan hayvanlarda ilaç kullanımı ve hayvansal gıdalarda ilaç kalıntılarının öğretilmesi amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Gıda değeri olan hayvanlarda ilaç kullanımı ve veteriner hekimlerin sorumlulukları, ilaç kalıntılarının önemi, kalıntı, etkisiz miktar, kabul edilebilir günlük alım düzeyi, güven faktörü, tolerans düzeyi, kalıntıların nedenleri, kalıntı-kinetik, kalıntı yarı ömürleri, kesim öncesi bekleme süresi, gıda değeri olan hayvanlarda kullanımı yasak olan ve tehlikeli olan ilaçlar, ilaç kalıntılarının tüketiciler üzerindeki etkileri, hayvansal gıdalarda kalıntıların izlenmesi, kalıntılarla ilgili yönetmelikler.

Dersin Ön Koşulu

Yoktur

Kaynaklar

Veteriner Farmakoloji-I, Sezai Kaya, 2021 Veteriner Farmakoloji-II, Sezai Kaya, 2021 Veteriner Toksikoloji, Sezai Kaya, 2014

Notlar

Veterinary Drug Residues, R.J. Heitzman, 1994


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Veteriner ilaç kalıntıları ile ilgili mesleki sorumluluklarını ifade eder.
ÖÇ02 Veteriner ilaç kalıntılarının insanlar ve gıda endüstrisi üzerine olumsuz etkilerini sıralar.
ÖÇ03 Hayvansal gıdalarda veteriner ilaç kalıntılarının nedenlerini ve alınması gereken önlemleri açıklar.
ÖÇ04 Gıda değeri olan hayvanlarda yasaklı ilaçları örneklendirerek açıklar.
ÖÇ05 Hayvansal gıdalarda kalıntıya neden olan veteriner ilaç gruplarını nedenleriyle açıklar.
ÖÇ06 Hayvansal gıdalarda ilaç kalıntılarının belirlenmesinde kullanılan yöntemleri ve nasıl uygulandığını açıklar.
ÖÇ07 Gıda değeri olan hayvanlarda yasaklı ve tehlikeli ilaçları örneklendirir.
ÖÇ08 Türkiye’de kalıntı izleme programını kendi ifadeleriyle açıklar.
ÖÇ09 Veteriner ilaç kalıntılarının önlenmesi ile ilgili alınacak önlemleri listeler.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan türleri ve ırklarını öğrenir, yapısal, işlevsel ve davranış özelliklerini tanır(anatomik, histolojik, fizyolojik, biyokimyasal vb).
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı hayvan türleri, yetiştirme şekilleri ve beklenen verim özellikleri doğrultusunda sağlıklı yetiştiricilik için bakım-beslenme alternatiflerini belirler ve amaca uygun besleme programları hazırlar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hastalıkların tanı ve tedavi protokollerini belirler.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hastalıklardan korunma ve tedavi amacıyla kullanılacak kimyasal ve biyolojik maddeler ile bunların üretim teknolojileri konusunda temel bilgileri öğrenir.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan ırkları arasında verim değerlendirmeleri yapar, gerektiğinde ıslah çalışması yapabilecek düzeyde seleksiyon, melezleme, suni tohumlama bilgisini tekrarlar.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvancılık işletmeleri için en uygun yönetim planlamalarını yapar.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan ve hayvan sahiplerinin hakları konusunda bilgi sahibidir.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların ve/veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların hijyenik üretim, imalat, tüketime sunuluş ve satışlarında yeterli teknoloji bilgisine sahiptir. 5
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Veteriner Hekimliğe ilişkin ulusal ve uluslararası kanun ve yönetmelikleri öğrenir. 4
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Veteriner Hekimliği eğitimi süresince edindiği bilgileri kullanarak ve temel hekimlik ilkelerini gözeterek, hayvancılık işletmeleri, hayvansal gıda üretimi yapan işletmeleri yönetir. 4
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvanlarda olması muhtemel her türlü hastalığı klinik olarak tanır, bu amaca yönelik olarak tanı yöntemlerini kullanır, gerektiğinde tanı materyallerini alır ve yetkili laboratuarlara gönderir ve/veya test eder, hekimliğin tüm yöntemlerini kullanarak (tanı yöntemleri sonuçlarını yorumlama, ilaç ya da operatif uygulamalar gibi) tanısı konulan hastalıkların tedavisini yapar. Bulaşıcı hastalıkların kontrolü amacıyla biyogüvenlik dâhil gerekli önlemleri alır.
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kuramsal olarak belirlenen bakım-besleme protokollerini hazırlar ve kullanır. İşletme ve bölge düzeyinde özellikleri göz önünde bulundurarak, ekonomik yetiştiricilik için gerekli uygulamaları yapar.
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların ve/veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların üretimlerini denetler ve tüketime sunulan nihai gıda maddelerinin sağlık kontrolünü yapar. 5
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yetki ve sorumlulukların farkında olarak mesleğini icra etme bilincine sahip olur. Bireysel ve grup çalışmalarında sorumluluk alır, alınan görevi becerileri doğrultusunda yerine getirir. 4
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanı dışındaki problemlerde diğer uzmanlar ile işbirliği içinde, ekip üyesi olarak çözüme katkıda bulunur. Mesleki paydaşlarla iletişim de olarak, bölgesel veya ulusal düzeydeki ortak sorunlara çözüm üretme çabasındadır.
PÖÇ16 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotlarını kavrar. Kazandığı bilgi ve becerileri eleştirel yolla değerlendirerek, alanı ile ilgili edinmesi gereken yeni bilgileri ve bilgi kaynaklarını belirler ve öğrenim gereksinimlerini gidereceği etkinliklere katılır. 2
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Meslek kurul ve kuruluşlarında alanı ile ilgili görevler alır. Mesleki yetenek ve yetkilerinden yola çıkarak toplum bilinciyle sosyal projeler planlar ve hayata geçirir. Halk ve hayvan sağlığını ilgilendiren konularda ilgili kurullarda sorunun tanımlanması ve çözüm önerilerine ilişkin bilgiler verir ve etkinlikler düzenler. 2
PÖÇ18 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanındaki mesleki gelişimini devam ettirir ve sosyal ilişkileri kurabilecek düzeyde (en az Avrupa Dil Portföyü B1 genel düzeyi) en az bir yabancı dili kullanabilir. En az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile mesleki uygulamalar ve sosyal ilişkiler düzeyinde ihtiyaç duyulabilecek diğer teknolojik araçları kullanır. Dünya gündemini yakından takip eder, olaylara duyarlıdır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ülke ve bölge ihtiyaçlarının bilincinde olur, gerektiği takdirde bunları uygulamalarında rehber edinir. İnsan, hayvan ve hayvan sahibinin hakları konusunu tanımlar ve hayvan refahını tüm uygulamalarında gözetir. Hekimlik mesleğinin gereği olan etik değerlere sahiptir, bu değerleri gerektiğinde savunur. İş yeri ve beraberinde çalışan personel açısından iş güvenliği kavramlarına hâkim olur, uygulama ve savunma yeterliliğine sahip olur. Çevre sağlığı kurallarının bilincindedir ve doğayı korumaya yönelik uygulamaları yapar. Çevre, veteriner halk sağlığı ve zoonozlar konularında duyarlı olur. 3
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Veteriner hizmetleri ile ilgili olay ve olguları kavramsallaştırır; bilimsel teknik ve yöntemleri inceler, sonuçları yorumlar; sorunlara yönelik analiz veya yöntem kurgular; elde ettiği verilere göre çözüm ve/veya tedavi alternatifi sunar. Veteriner hizmetleri ile ilgili olarak güncellenen mevzuatları takip eder ve gerektiğinde kullanır. 3
PÖÇ21 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvanların fizyolojik ve fizyopatolojik durumlarını kavramsal ve olgusal olarak değerlendirebilir.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Hayvan hastalıklarının laboratuvar sonuçlarını (hematolojik, biyokimyasal, EKG, EEG, EMG vb.) değerlendirir, elde ettiği verilere dayalı olarak doğru tanı, teşhis ve tedavi metotlarını uygular.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 İlaç kullanan Veteriner Hekimlerin sorumlulukları Ders notlarının incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 İlaç kalıntılarının önemi Ders notlarının incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Temel tanımlar: etkisiz miktar, kabul edilebilir günlük miktar, tolerans seviyesi, güven faktörü Ders notlarının incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Tolerans düzeyi Ders notlarının incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Kalıntıların nedenleri, İlaç kalıntılarının tüketici etkileri ve kalıntıların etkileri Ders notlarının incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Kalıntı kinetiği, kalıntı-yarı ömür, kesim ilişkisinden önce kalıntı bekleme süresi Ders notlarının incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Gıda değeri olan hayvanlarda yasaklı ve tehlikeli ilaçlar Ders notlarının incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Ders notlarının incelenmesi Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 İlaç kalıntılarının tüketiciler üzerine etkileri Ders notlarının incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Kalıntı içeren gıdaların değerlendirilmesi Ders notlarının incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Kalıntıların izlenmesi ve önlenmesi Ders notlarının incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Kalıntılarla ilgili yönetmelikler Ders notlarının incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Hayvansal gıdalarda ilaç kalıntılarının belirlenmesinde kullanılan yöntemler Kromatografi, HPLC-GC-İTK Ders notlarının incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Hayvansal gıdalarda ilaç kalıntılarının belirlenmesinde kullanılan yöntemler -Immusorbert Analizler, ELİSA, RİA Ders notlarının incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Türkiye'de kalıntı izleme programı Ders notlarının incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notlarının incelenmesi Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notlarının incelenmesi Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 1 14
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü (Saat) 34
Toplam İş Yükü / 25 (s) 1,36
AKTS 1 AKTS