VET340 Besin Hijyeni ve Teknolojisi

3 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod VET340
Ad Besin Hijyeni ve Teknolojisi
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. HATİCE YAZGAN


Dersin Amacı

Gıda kimyası, gıda kontaminasyon kaynakları, gıda mikrobiyolojisi, gıda infeksiyon ve zehirlenmeleri, gıda muhafaza ilkeleri ile su ve hayvansal orijinli gıda maddelerinin hijyeni, hayvansal orijinli gıdaların bileşimi ve mikrobiyolojik orijinli bozuklukları hakkında bilgi kazandırmak.

Dersin İçeriği

Öğrencilere, hayvansal gıdaların bileşimi ve mikrobiyal bozulmaları hakkında bilgi kazandırmak

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders notu Gıda Hijteni ve Mikrobiyolojisi Kitabı (Prof. Dr. İran Erol. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü, Dışkapı Ankara.) Temel Gıda Hijyeni (Prof.Dr. Günnur Tuncel; Prof.Dr. Deniz Göktaş)

Notlar

Güncel makaleler ve ingilizce kaynaklar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Dünyada gıda üretimi, tüketimi ve sorunları, gıdaların mikrobiyal ekolojsini bilir.
ÖÇ02 Hayvansal gıdalardan kaynaklanan sağlık risklerini öğrenir
ÖÇ03 Gıda kaynaklı infeksiyon ve intoksikasyonların patogenezi ve immun reaksiyonlar hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ04 Gıda kaynaklı patojen bakterileri bilir.
ÖÇ05 Gıda kaynaklı virusleri bilir
ÖÇ06 Gıda ve su kaynaklı parazitleri hk. bilgi sahibi bilir ve yorumlar
ÖÇ07 kabuklu deniz hayvanları ve balıklardan kaynaklanan intoksikasyonları bilir
ÖÇ08 Gıdaların mikroflorası ve mikrobiyel bozulma hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ09 Gıda muhafazasını nelerdir bilir.
ÖÇ10 Gıdalarda kalıntı ve kontaminantları bilir ve açıklar
ÖÇ11 Gıda alerjileri ve intoleransını açıklar
ÖÇ12 Genetiği değişmiş organizmalar nelerdir analizini yapabilir
ÖÇ13 Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyonu bilir.
ÖÇ14 HACCP sistemi hk. bilgi sahibi olur.
ÖÇ15 Avrupa birliği gıda mevzuatı hk. bilgi sahibi olur.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan türleri ve ırklarını öğrenir, yapısal, işlevsel ve davranış özelliklerini tanır(anatomik, histolojik, fizyolojik, biyokimyasal vb).
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı hayvan türleri, yetiştirme şekilleri ve beklenen verim özellikleri doğrultusunda sağlıklı yetiştiricilik için bakım-beslenme alternatiflerini belirler ve amaca uygun besleme programları hazırlar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hastalıkların tanı ve tedavi protokollerini belirler.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hastalıklardan korunma ve tedavi amacıyla kullanılacak kimyasal ve biyolojik maddeler ile bunların üretim teknolojileri konusunda temel bilgileri öğrenir.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan ırkları arasında verim değerlendirmeleri yapar, gerektiğinde ıslah çalışması yapabilecek düzeyde seleksiyon, melezleme, suni tohumlama bilgisini tekrarlar.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvancılık işletmeleri için en uygun yönetim planlamalarını yapar.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan ve hayvan sahiplerinin hakları konusunda bilgi sahibidir. 2
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların ve/veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların hijyenik üretim, imalat, tüketime sunuluş ve satışlarında yeterli teknoloji bilgisine sahiptir. 5
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Veteriner Hekimliğe ilişkin ulusal ve uluslararası kanun ve yönetmelikleri öğrenir. 1
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Veteriner Hekimliği eğitimi süresince edindiği bilgileri kullanarak ve temel hekimlik ilkelerini gözeterek, hayvancılık işletmeleri, hayvansal gıda üretimi yapan işletmeleri yönetir. 4
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvanlarda olması muhtemel her türlü hastalığı klinik olarak tanır, bu amaca yönelik olarak tanı yöntemlerini kullanır, gerektiğinde tanı materyallerini alır ve yetkili laboratuarlara gönderir ve/veya test eder, hekimliğin tüm yöntemlerini kullanarak (tanı yöntemleri sonuçlarını yorumlama, ilaç ya da operatif uygulamalar gibi) tanısı konulan hastalıkların tedavisini yapar. Bulaşıcı hastalıkların kontrolü amacıyla biyogüvenlik dâhil gerekli önlemleri alır.
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kuramsal olarak belirlenen bakım-besleme protokollerini hazırlar ve kullanır. İşletme ve bölge düzeyinde özellikleri göz önünde bulundurarak, ekonomik yetiştiricilik için gerekli uygulamaları yapar.
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların ve/veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların üretimlerini denetler ve tüketime sunulan nihai gıda maddelerinin sağlık kontrolünü yapar. 5
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yetki ve sorumlulukların farkında olarak mesleğini icra etme bilincine sahip olur. Bireysel ve grup çalışmalarında sorumluluk alır, alınan görevi becerileri doğrultusunda yerine getirir. 4
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanı dışındaki problemlerde diğer uzmanlar ile işbirliği içinde, ekip üyesi olarak çözüme katkıda bulunur. Mesleki paydaşlarla iletişim de olarak, bölgesel veya ulusal düzeydeki ortak sorunlara çözüm üretme çabasındadır.
PÖÇ16 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotlarını kavrar. Kazandığı bilgi ve becerileri eleştirel yolla değerlendirerek, alanı ile ilgili edinmesi gereken yeni bilgileri ve bilgi kaynaklarını belirler ve öğrenim gereksinimlerini gidereceği etkinliklere katılır.
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Meslek kurul ve kuruluşlarında alanı ile ilgili görevler alır. Mesleki yetenek ve yetkilerinden yola çıkarak toplum bilinciyle sosyal projeler planlar ve hayata geçirir. Halk ve hayvan sağlığını ilgilendiren konularda ilgili kurullarda sorunun tanımlanması ve çözüm önerilerine ilişkin bilgiler verir ve etkinlikler düzenler. 5
PÖÇ18 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanındaki mesleki gelişimini devam ettirir ve sosyal ilişkileri kurabilecek düzeyde (en az Avrupa Dil Portföyü B1 genel düzeyi) en az bir yabancı dili kullanabilir. En az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile mesleki uygulamalar ve sosyal ilişkiler düzeyinde ihtiyaç duyulabilecek diğer teknolojik araçları kullanır. Dünya gündemini yakından takip eder, olaylara duyarlıdır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ülke ve bölge ihtiyaçlarının bilincinde olur, gerektiği takdirde bunları uygulamalarında rehber edinir. İnsan, hayvan ve hayvan sahibinin hakları konusunu tanımlar ve hayvan refahını tüm uygulamalarında gözetir. Hekimlik mesleğinin gereği olan etik değerlere sahiptir, bu değerleri gerektiğinde savunur. İş yeri ve beraberinde çalışan personel açısından iş güvenliği kavramlarına hâkim olur, uygulama ve savunma yeterliliğine sahip olur. Çevre sağlığı kurallarının bilincindedir ve doğayı korumaya yönelik uygulamaları yapar. Çevre, veteriner halk sağlığı ve zoonozlar konularında duyarlı olur. 4
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Veteriner hizmetleri ile ilgili olay ve olguları kavramsallaştırır; bilimsel teknik ve yöntemleri inceler, sonuçları yorumlar; sorunlara yönelik analiz veya yöntem kurgular; elde ettiği verilere göre çözüm ve/veya tedavi alternatifi sunar. Veteriner hizmetleri ile ilgili olarak güncellenen mevzuatları takip eder ve gerektiğinde kullanır.
PÖÇ21 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvanların fizyolojik ve fizyopatolojik durumlarını kavramsal ve olgusal olarak değerlendirebilir.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Hayvan hastalıklarının laboratuvar sonuçlarını (hematolojik, biyokimyasal, EKG, EEG, EMG vb.) değerlendirir, elde ettiği verilere dayalı olarak doğru tanı, teşhis ve tedavi metotlarını uygular.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dünyada gıda üretimi, tüketimi ve sorunları, gıdaların mikrobiyal ekolojsi ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Hayvansal gıdalardan kaynaklanan sağlık riskleri ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Gıda kaynaklı infeksiyon ve intoksikasyonların patogenezi ve immun reaksiyonlar ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Gıda kaynaklı patojen bakteriler 1 ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama
5 Gıda kaynaklı patojen bakteriler 2 ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama
6 Gıda kaynaklı virüsler ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Gıda ve su kaynaklı parazitler. ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Ara sınav hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Kabuklu deniz hayvanları ve balıklardan kaynaklanan intoksikasyonları ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Gıdaların mikroflorası ve mikrobiyal bozulmasını öğrenir. ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Gıda muhafazası ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Gıdalarda kalıntı ve kontaminantları ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Gıda alerjileri ve intoleransı ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Genetiği değişmiş organizmalar ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyonu, HACCP, Avrupa bilriği gıda mevzuatı ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Avrupa bilriği gıda mevzuatı ders notu Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Soru-Cevap
17 Yarıyıl Sonu Sınavları soru hazırlama Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 86
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,44
AKTS 3 AKTS