VET413 Süt Hijyeni ve Teknolojisi

4 AKTS - 2-1 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod VET413
Ad Süt Hijyeni ve Teknolojisi
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. DİLEK SAY
Dersin Öğretim Elemanı Doç. Dr. DİLEK SAY (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Sağlıklı ve hijyenik süt eldesi, süt kimyası, süt mikrobiyolojisi, süt ve ürün leri ile bulaşan hastalıklar, süte bulaşan yabancı maddeler, süt ürünlerinin üretim teknolojileri, kalite kontrol uygulamaları, ilgili yasal düzenlemeler ile süt işletmelerinde sanitasyon konularında beceri kazandırmak ve sahip olduğu bilgi birikimini uygulanabilir hale getirebilmek.

Dersin İçeriği

Sağlıklı ve hijyenik süt eldesi, süt kimyası, süt mikrobiyolojisi, süt ve ürün leri ile bulaşan hastalıklar, süte bulaşan yabancı maddeler, süt ürünlerinin üretim teknolojileri, kalite kontrol uygulamaları, ilgili yasal düzenlemeler ile süt işletmelerinde sanitasyon

Dersin Ön Koşulu

Bulunmuyor

Kaynaklar

Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560.

Notlar

Metin, M. 1998. Süt Teknolojisi: Sütün bileşimi ve işlenmesi. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Sütün kimyasal bileşimi ve bileşimini etkileyen faktörleri açıklar
ÖÇ02 Süt ve ürünleri ile bulaşan hastalıklar ve bunların nasıl önleneceğini açıklar
ÖÇ03 Süt ve süt ürünlerini ilgili yasal zorunlulukları gözönünde bulundurarak yorumlar
ÖÇ04 Görev yaptığı işletmede sorunlara çözüm üretir
ÖÇ05 Sağlıklı ve hijyenik üretim konularını dikkate alarak işletmelerde hijyen programları hazırlar
ÖÇ06 Süt ve ürünlerine ilişkin HACCP sistemini uygular
ÖÇ07 Süte uygulanan ön işlemleri sıralar
ÖÇ08 Peynir üretimini ve peynir çeşitlerini açıklar
ÖÇ09 Fermente süt ürünlerinin (yoğurt, ayran, kefir, kımız) üretimini açıklar
ÖÇ10 Dondurma, tereyağı ve süt tozu üretim teknolojilerini açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan türleri ve ırklarını öğrenir, yapısal, işlevsel ve davranış özelliklerini tanır(anatomik, histolojik, fizyolojik, biyokimyasal vb).
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı hayvan türleri, yetiştirme şekilleri ve beklenen verim özellikleri doğrultusunda sağlıklı yetiştiricilik için bakım-beslenme alternatiflerini belirler ve amaca uygun besleme programları hazırlar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hastalıkların tanı ve tedavi protokollerini belirler.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hastalıklardan korunma ve tedavi amacıyla kullanılacak kimyasal ve biyolojik maddeler ile bunların üretim teknolojileri konusunda temel bilgileri öğrenir.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan ırkları arasında verim değerlendirmeleri yapar, gerektiğinde ıslah çalışması yapabilecek düzeyde seleksiyon, melezleme, suni tohumlama bilgisini tekrarlar.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvancılık işletmeleri için en uygun yönetim planlamalarını yapar.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan ve hayvan sahiplerinin hakları konusunda bilgi sahibidir.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların ve/veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların hijyenik üretim, imalat, tüketime sunuluş ve satışlarında yeterli teknoloji bilgisine sahiptir. 5
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Veteriner Hekimliğe ilişkin ulusal ve uluslararası kanun ve yönetmelikleri öğrenir. 4
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Veteriner Hekimliği eğitimi süresince edindiği bilgileri kullanarak ve temel hekimlik ilkelerini gözeterek, hayvancılık işletmeleri, hayvansal gıda üretimi yapan işletmeleri yönetir. 5
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvanlarda olması muhtemel her türlü hastalığı klinik olarak tanır, bu amaca yönelik olarak tanı yöntemlerini kullanır, gerektiğinde tanı materyallerini alır ve yetkili laboratuarlara gönderir ve/veya test eder, hekimliğin tüm yöntemlerini kullanarak (tanı yöntemleri sonuçlarını yorumlama, ilaç ya da operatif uygulamalar gibi) tanısı konulan hastalıkların tedavisini yapar. Bulaşıcı hastalıkların kontrolü amacıyla biyogüvenlik dâhil gerekli önlemleri alır.
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kuramsal olarak belirlenen bakım-besleme protokollerini hazırlar ve kullanır. İşletme ve bölge düzeyinde özellikleri göz önünde bulundurarak, ekonomik yetiştiricilik için gerekli uygulamaları yapar.
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların ve/veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların üretimlerini denetler ve tüketime sunulan nihai gıda maddelerinin sağlık kontrolünü yapar. 5
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yetki ve sorumlulukların farkında olarak mesleğini icra etme bilincine sahip olur. Bireysel ve grup çalışmalarında sorumluluk alır, alınan görevi becerileri doğrultusunda yerine getirir. 4
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanı dışındaki problemlerde diğer uzmanlar ile işbirliği içinde, ekip üyesi olarak çözüme katkıda bulunur. Mesleki paydaşlarla iletişim de olarak, bölgesel veya ulusal düzeydeki ortak sorunlara çözüm üretme çabasındadır. 4
PÖÇ16 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotlarını kavrar. Kazandığı bilgi ve becerileri eleştirel yolla değerlendirerek, alanı ile ilgili edinmesi gereken yeni bilgileri ve bilgi kaynaklarını belirler ve öğrenim gereksinimlerini gidereceği etkinliklere katılır. 5
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Meslek kurul ve kuruluşlarında alanı ile ilgili görevler alır. Mesleki yetenek ve yetkilerinden yola çıkarak toplum bilinciyle sosyal projeler planlar ve hayata geçirir. Halk ve hayvan sağlığını ilgilendiren konularda ilgili kurullarda sorunun tanımlanması ve çözüm önerilerine ilişkin bilgiler verir ve etkinlikler düzenler. 5
PÖÇ18 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanındaki mesleki gelişimini devam ettirir ve sosyal ilişkileri kurabilecek düzeyde (en az Avrupa Dil Portföyü B1 genel düzeyi) en az bir yabancı dili kullanabilir. En az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile mesleki uygulamalar ve sosyal ilişkiler düzeyinde ihtiyaç duyulabilecek diğer teknolojik araçları kullanır. Dünya gündemini yakından takip eder, olaylara duyarlıdır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ülke ve bölge ihtiyaçlarının bilincinde olur, gerektiği takdirde bunları uygulamalarında rehber edinir. İnsan, hayvan ve hayvan sahibinin hakları konusunu tanımlar ve hayvan refahını tüm uygulamalarında gözetir. Hekimlik mesleğinin gereği olan etik değerlere sahiptir, bu değerleri gerektiğinde savunur. İş yeri ve beraberinde çalışan personel açısından iş güvenliği kavramlarına hâkim olur, uygulama ve savunma yeterliliğine sahip olur. Çevre sağlığı kurallarının bilincindedir ve doğayı korumaya yönelik uygulamaları yapar. Çevre, veteriner halk sağlığı ve zoonozlar konularında duyarlı olur. 3
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Veteriner hizmetleri ile ilgili olay ve olguları kavramsallaştırır; bilimsel teknik ve yöntemleri inceler, sonuçları yorumlar; sorunlara yönelik analiz veya yöntem kurgular; elde ettiği verilere göre çözüm ve/veya tedavi alternatifi sunar. Veteriner hizmetleri ile ilgili olarak güncellenen mevzuatları takip eder ve gerektiğinde kullanır. 3
PÖÇ21 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvanların fizyolojik ve fizyopatolojik durumlarını kavramsal ve olgusal olarak değerlendirebilir.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Hayvan hastalıklarının laboratuvar sonuçlarını (hematolojik, biyokimyasal, EKG, EEG, EMG vb.) değerlendirir, elde ettiği verilere dayalı olarak doğru tanı, teşhis ve tedavi metotlarını uygular.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dersin tanıtımı, dünyada ve ülkemizde süt endüstrisi, sütün tanımı, oluşumu, sütün bileşimi ve sütün bileşimini etkileyen faktörler Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Sağlıklı ve hijyenik süt eldesi, sütün depolanması, nakledilmesi ve işletmelere kabulü Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Süt kimyası (lipidler, azotlu maddeler, karbonhidratlar, vitamin ve mineral maddeler, enzimler), sütün insan beslenmesindeki önemi Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Süt mikrobiyolojisi, çiğ sütün doğal florası, kontaminasyon kaynakları ve önleme yolları, içme sütleri, yoğurt, peynir, süt tozu ve tereyağın florası ve kontaminantları Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Süt ve ürünleri ile bulaşan enfeksiyon ve intoksikasyonlar, süte bulaşan yabancı maddeler (antibiyotikler, ilaç kalıntıları, temizlik ve dezenfektan madde ile metalik kalıntılar) Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 İşletmelerde süte uygulanan ön teknolojik işlemler (klarifikasyon, baktofügasyon, homojenizasyon, standardizasyon) ve içme sütü teknolojisi (pastörize süt, UHT sterilize süt) Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Starter kültürlerin süt teknolojisindeki önemleri, starter kültür hazırlama yöntemleri, starter kültür çeşitleri, kalite bozuklukları ve bakteriofajlar Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Yoğurt teknolojisi, meyveli yoğurt teknolojisi, yoğurtlarda görülen hatalar ve önleme yolları ile kalite kontrolü, ayran teknolojisi ve diğer fermente içecekler (kefir, kımız) Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Beyaz peynir teknolojisi, Beyaz peynirlerde kalite bozuklukları ve önleme yolları ve kalite kontrolü Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
11 Yöresel peynir teknolojileri (Mihalıç peyniri, Kaşar peyniri, Tulum peyniri,), kalite bozuklukları ve önleme yolları Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Yabancı peynir teknolojileri (Edam, Gouda, Swiss Emmental, Gruyere, Cheddar, Roquefort, Mozarella, Camembert, Brie), kalite bozuklukları ve önleme yolları Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Tereyağı teknolojisi, tereyağlarında gözlenen kalite bozuklukları ve önleme yolları, tereyağlarının kalite kontrolü Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Dondurma, süt tozu yapım metotları, dondurma ve süt tozlarında gözlenen kalite bozuklukları ve önleme yolları, dondurma ve süt tozlarının kalite kontrolü Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Süt işletmelerinde sanitasyonun önemi, alet ve ekipmanların temizlik ve dezenfeksiyonu Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560 Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 7 7
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 111
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,44
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 17.11.2022 01:02