Genel Bilgi
Kod | BAT130 |
Ad | Meyve Sebze İşleme Teknolojisi ve Pazarlaması |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 2. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-1 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör.Dr. AYGÜL DAYAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör.Dr. AYGÜL DAYAN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu derste öğrenciye; Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve tebliğlerine uygun olarak meyve ve sebze işleme teknolojisi ile pazarlaması ilgili temel bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır
Dersin İçeriği
Meyve ve sebzelerin bileşimi, gıdaların başlıca dayandırılma yöntemleri, meyve sebzelerin soğukta depolanmaları, meyve ve sebze suyu üretim teknolojisi, Meyve ve Sebzelerin Çeşitli Yöntemlerle Muhafazasında Uygulanan Ön İşlemler, Meyve ve Sebzelerin Dondurularak Muhafaza Edilmeleri, Konserve Üretim Teknolojisi, Salça, reçel-marmelat turşu üretim teknolojileri ve pazarlamaları.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Kitabı Cilt 1 ve Cilt 2, Prof. Dr. Bekir Sıtkı Cemeroğlu, Nobel yayıncılık, 2011
Notlar
Ders koordinatörü tarafından hazırlanan notlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Meyve ve sebzelerin tanımı, bileşimi ve arasındaki farklılıkları kavrar. |
ÖÇ02 | Meyve ve sebzelerin dayandırılma yöntemlerini ve bu yöntemlerin prensiplerini kavrar |
ÖÇ03 | Meyve ve sebzelerin çeşitli yöntemlerle muhafazasında ve işlenmesinde uygulanan işlemleri kavrar. |
ÖÇ04 | Çeşitli meyve sebze ürünlerinin üretimini tasarlar,uygular ve analiz eder. |
ÖÇ05 | Meyve ve sebzelerin muhafaza yöntemlerini öğrenir. |
ÖÇ06 | Meyve ve sebzelerin farklı şekillerde tüketilebileceğini kavrar. |
ÖÇ07 | Meyve ve sebzelerin işlendikten sonra pazara sunulması hakkında bilgi edinir. |
ÖÇ08 | Meyve ve sebzelerde işlendikten sonra oluşabilecek bozulmaları öğrenir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ziraat teknikerliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olur | |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Üretim aşamasında ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniğini uygular | |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir | 2 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlar ve yetiştirir | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygular | 1 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirir ve analiz eder | 2 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme becerisi kazanır | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olur | 1 |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olur ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanır | 1 |
PÖÇ11 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli yenileme becerisine sahip olur. | 1 |
PÖÇ12 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilir ve işletebilir | |
PÖÇ13 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Temel iletişim becerilerini kazanır | 1 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Meyve ve sebzelerin bileşimi | Kaynak kitaptan ders notu ve sunum hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Gıdaların başlıca dayandırılma yöntemleri, soğukta muhafaza ve modifiye atmosferde paketleme | Kaynak kitaptan ders notu ve sunum hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama |
3 | dondurarak muhafaza, ısı uygulamasıyla muhafaza, kurutarak muhafaza, ışınlarla muhafaza ve koruyucu bileşiklerle muhafaza | Kaynak kitaptan ders notu ve sunum hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Anlatım |
4 | Meyve suyu üretim teknolojisi | Kaynak kitaptan ders notu ve sunum hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma |
5 | Meyvelerin işlenmeye hazırlanmaları | Kaynak kitaptan ders notu ve sunum hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösterip Yaptırma |
6 | Meyve suları ve nektarların tüketim için ambalajlanmaları | Kaynak kitaptan ders notu ve sunum hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama |
7 | Sebze suları üretimi | Kaynak kitaptan ders notu ve sunum hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma |
8 | Ara Sınav | Ara sınava kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Meyve ve Sebzelerin Çeşitli Yöntemlerle Muhafazasında Uygulanan Ön İşlemler | Kaynak kitaptan ders notu ve sunum hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Anlatım |
10 | Meyve ve Sebzelerin Dondurularak Muhafaza Edilmeleri | Kaynak kitaptan ders notu ve sunum hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Grup Çalışması, Gösterip Yaptırma |
11 | Konserve Üretim Teknolojisi | Sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Grup Çalışması, Alıştırma ve Uygulama |
12 | Salça Üretim Teknolojisi | Sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Grup Çalışması, Anlatım, Alıştırma ve Uygulama |
13 | Turşu Üretimi teknolojisi | Sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma, Anlatım |
14 | Reçel ve marmelat üretim teknolojisi | Kaynak kitaptan ders notları ve sunum hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması |
15 | İşlenmiş ürünlerin pazarlanması | Kaynak kitaptan ders notları ve sunum hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 5 | 5 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 87 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,48 | ||
AKTS | 3 AKTS |