BAT130 Meyve Sebze İşleme Teknolojisi ve Pazarlaması

3 AKTS - 2-1 Süre (T+U)- 2. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BAT130
Ad Meyve Sebze İşleme Teknolojisi ve Pazarlaması
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 2. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. AYGÜL DAYAN
Dersin Öğretim Elemanı Öğr. Gör.Dr. AYGÜL DAYAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bu derste öğrenciye; Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve tebliğlerine uygun olarak meyve ve sebze işleme teknolojisi ile pazarlaması ilgili temel bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır

Dersin İçeriği

Meyve ve sebzelerin bileşimi, gıdaların başlıca dayandırılma yöntemleri, meyve sebzelerin soğukta depolanmaları, meyve ve sebze suyu üretim teknolojisi, Meyve ve Sebzelerin Çeşitli Yöntemlerle Muhafazasında Uygulanan Ön İşlemler, Meyve ve Sebzelerin Dondurularak Muhafaza Edilmeleri, Konserve Üretim Teknolojisi, Salça, reçel-marmelat turşu üretim teknolojileri ve pazarlamaları.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Kitabı Cilt 1 ve Cilt 2, Prof. Dr. Bekir Sıtkı Cemeroğlu, Nobel yayıncılık, 2011

Notlar

Ders koordinatörü tarafından hazırlanan notlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Meyve ve sebzelerin tanımı, bileşimi ve arasındaki farklılıkları kavrar.
ÖÇ02 Meyve ve sebzelerin dayandırılma yöntemlerini ve bu yöntemlerin prensiplerini kavrar
ÖÇ03 Meyve ve sebzelerin çeşitli yöntemlerle muhafazasında ve işlenmesinde uygulanan işlemleri kavrar.
ÖÇ04 Çeşitli meyve sebze ürünlerinin üretimini tasarlar,uygular ve analiz eder.
ÖÇ05 Meyve ve sebzelerin muhafaza yöntemlerini öğrenir.
ÖÇ06 Meyve ve sebzelerin farklı şekillerde tüketilebileceğini kavrar.
ÖÇ07 Meyve ve sebzelerin işlendikten sonra pazara sunulması hakkında bilgi edinir.
ÖÇ08 Meyve ve sebzelerde işlendikten sonra oluşabilecek bozulmaları öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ziraat teknikerliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olur
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Üretim aşamasında ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniğini uygular
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir 2
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlar ve yetiştirir
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygular 1
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirir ve analiz eder 2
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme becerisi kazanır
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olur 1
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olur ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanır 1
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli yenileme becerisine sahip olur. 1
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilir ve işletebilir
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Temel iletişim becerilerini kazanır 1


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Meyve ve sebzelerin bileşimi Kaynak kitaptan ders notu ve sunum hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Gıdaların başlıca dayandırılma yöntemleri, soğukta muhafaza ve modifiye atmosferde paketleme Kaynak kitaptan ders notu ve sunum hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama
3 dondurarak muhafaza, ısı uygulamasıyla muhafaza, kurutarak muhafaza, ışınlarla muhafaza ve koruyucu bileşiklerle muhafaza Kaynak kitaptan ders notu ve sunum hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Anlatım
4 Meyve suyu üretim teknolojisi Kaynak kitaptan ders notu ve sunum hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma
5 Meyvelerin işlenmeye hazırlanmaları Kaynak kitaptan ders notu ve sunum hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma
6 Meyve suları ve nektarların tüketim için ambalajlanmaları Kaynak kitaptan ders notu ve sunum hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
7 Sebze suları üretimi Kaynak kitaptan ders notu ve sunum hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma
8 Ara Sınav Ara sınava kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Meyve ve Sebzelerin Çeşitli Yöntemlerle Muhafazasında Uygulanan Ön İşlemler Kaynak kitaptan ders notu ve sunum hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Anlatım
10 Meyve ve Sebzelerin Dondurularak Muhafaza Edilmeleri Kaynak kitaptan ders notu ve sunum hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması, Gösterip Yaptırma
11 Konserve Üretim Teknolojisi Sunum hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması, Alıştırma ve Uygulama
12 Salça Üretim Teknolojisi Sunum hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması, Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
13 Turşu Üretimi teknolojisi Sunum hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma, Anlatım
14 Reçel ve marmelat üretim teknolojisi Kaynak kitaptan ders notları ve sunum hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması
15 İşlenmiş ürünlerin pazarlanması Kaynak kitaptan ders notları ve sunum hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 87
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,48
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 17.11.2022 01:51