TBZ101 Matematik I

4 AKTS - 4-0 Süre (T+U)- 1. Yarıyıl- 4 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TBZ101
Ad Matematik I
Yarıyıl 1. Yarıyıl
Süre (T+U) 4-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 4 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör. MEHMET ÜLGÜ


Dersin Amacı

Temel Matematiksel İşlemlerin Öğrenilmesi

Dersin İçeriği

Cebir kavramı, Polinom kavramı ve polinomlarla işlemler, Oran ve orantı kavramları ve uygulamaları, Denklem kavramı, Eşitsizlik kavramı, Toplam sembolü, çarpım sembolü, Dizi, sonlu dizi ve sabit dizi, dizilerin eşitliği, Sayı dizilerinde dört işlemler ,Aritmetik dizi, geometrik dizi, sonsuz geometrik dizi,Geometrik cisimler, Koordinat sistemleri, Konikler ,Temel trigonometri, Trigonometrik fonksiyonlar, Fonksiyonlarda temel işlemler, Fonksiyon çeşitleri ,Parabol ve grafiği.

Dersin Ön Koşulu

Ön koşul yok

Kaynaklar

Öğretim Elemanı Ders Notları; Mehmet ÜLGÜ

Notlar

Temel Matematik 1 (Yazar: Hidayet Sulak)


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Temel kavramları bilir.
ÖÇ02 Üslü sayı kavramını ifade eder ve işlemlerini uygular.
ÖÇ03 Köklü sayı kavramını ifade eder ve işlemlerini uygular.
ÖÇ04 Küme tanımı bilir, alt küme-özalt küme, evrensel küme ayrımını yapar. Küme üzerinde birleşim kesişim, fark işlemlerini ifade eder.
ÖÇ05 Çarpanlara ayırma yöntemlerini uygular.
ÖÇ06 Birinci ve ikinci dereceden denklemleri çözer ve modeller.
ÖÇ07 Mutlak değer tanımını bilir ve denklemlerini çözer.
ÖÇ08 Bölüm 1 Eşitsizlik ve aralık kavramlarını tanımlar.
ÖÇ09 Bölüm 2 Eşitsizlik ve aralık kavramlarını tanımlar.
ÖÇ10 Oran - orantı kavramını ifade eder ve problemlerini çözer.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve temel mühendislik konularında alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal bilgileri kazanmak. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve temel mühendislik konularında alanı ile ilgili temel düzeydeki uygulamalı bilgileri kazanmak. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahip olmak. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini seçebilmek ve etkin kullanabilmek. Fen ve teknoloji alanındaki bilgileri bilimsel yöntemleri kullanarak sorgular.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Teknik resim, bilgisayar destekli çizim, simülasyon programları kullanarak tasarım yapma ve çeşitli yazılımları kullanarak alanı ile ilgili sistemleri ve bileşenlerini seçebilme, temel boyutlandırma hesaplarını yapabilme, mesleki plan ve projeleri çizebilme becerisini kazanmak.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanmak.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilmek, takımlarda sorumluluk alabilmek veya bireysel çalışma yapabilme becerisini kazanmak.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş güvenliği, işçi sağlığı, iş kazaları ile çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahip olmak.
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme bilincini kazanmak.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Etkili iletişim kurma tekniklerine hâkim ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olmak.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarihi değerlere saygılı, sosyal sorumluluk, evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahip olmak.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sanayi ve hizmet sektöründeki ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanmak.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Temel Kavramlar: Rakam, doğal sayı, sayma sayıları, tam sayılar, ardışık tam sayılar tek- çift sayılar rasyonel sayılar, irrasyonel sayılar, gerçel (reel) sayılar işaret inceleme Konu ile ilgili araştırma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
2 Temel Kavramlar: Basamak analizi ve taban aritmetiği, bölme - bölünebilme, asal sayılar, faktöriyel , OBEB-OKEK Konu ile ilgili araştırma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
3 Üslü Sayılar: Üslü sayının tanımı ve özellikleri, üslü sayılarda dört işlem, üslü denklemler Konu ile ilgili araştırma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
4 Köklü Sayılar: Köklü sayının tanımı ve özellikleri, köklü sayılarda dört işlem, köklü sayıyı üslü sayıya çevirme Konu ile ilgili araştırma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
5 Köklü Sayılar: Üslü sayıyı köklü sayıya çevirme, sayıyı kök dışına çıkarma, köklü sayılarda denklemler Konu ile ilgili araştırma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
6 Kümeler: Küme tanımı, alt küme - özalt küme alt/özalt küme sayılarının belirlenmesi, evrensel küme bir kümenin tümleyeni, kümelerde işlemler Konu ile ilgili araştırma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
7 Factorization: Ortak çarpan parantezine alma yöntemi, gruplandırarak çarpanlarına ayırma yöntemi, özdeşiklerden yararlanarak çarpanlarına ayırma yöntemi, terim ekleyip çıkarma yöntemi ile çarpanlarına ayırma Konu ile ilgili araştırma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Çarpanlara Ayırma: Ortak çarpan parantezine alma yöntemi, gruplandırarak çarpanlarına ayırma yöntemi, özdeşiklerden yararlanarak çarpanlarına ayırma yöntemi, terim ekleyip çıkarma yöntemi ile çarpanlarına ayırma Konu ile ilgili araştırma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
10 Birinci Dereceden Denklemler: Birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemler, problemleri denklem kullanarak modelleme, birinci dereceden iki bilinmeyenli denklemler ve denklem sistemleri Konu ile ilgili araştırma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
11 İkinci Dereceden Denklemler: İkinci dereceden denklem tanımı, çarpanlarına ayırma yoluyla denklemi çözme, formül kullanarak (diskriminant) çözme Konu ile ilgili araştırma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
12 İkinci Dereceden Denklemler: İkinci dereceden denkleme dönüşebilen denklemlerin çözümü, kökleri verilen ikinci dereceden denklemin oluşturulması Konu ile ilgili araştırma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
13 Mutlak Değer: Mutlak değer tanımı mutlak değer denklem çözümleri Konu ile ilgili araştırma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama
14 Eşitsizlik: Aralık (açık, kapalı, yarı açık) aralığı sayı doğrusu üzerinde gösterme eşitsizlik denklem çözümleri ve çözüm kümesi belirleme Konu ile ilgili araştırma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
15 Oran-Orantı : Oran-orantı kavramları, orantı çeşitleri (doğru, ters) oran - orantı problemleri Konu ile ilgili araştırma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 108
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,32
AKTS 4 AKTS