Genel Bilgi
Kod | BBP345 |
Ad | Bahçe Ür. Kalite ve Güvence Sistemleri |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 5. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. OKAN ÖZKAYA |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. OKAN ÖZKAYA
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bahçe ürünlerinin üretimden başlayarak sofralara gelişine kadarki süreçte kaliteyi etkileyen etkenlerin belirlenerek bunların yönetilmesinin sağlanması. Kalite bilincinin oluşması ve risk yönetimi kavramının öneminin kazanılması. Ülkemiz ve dünyadaki tarım uygulamalarının incelenerek mevcut durumun iyileştirilmesine ve geliştirilmesine yönelik çözüm önerileri ortaya koyabilmek.
Dersin İçeriği
Kalite ve Toplam Kalite ile ilgili temel kavramlar/ Bahçe ürünlerinin üretim ve pazarlanması konusunda kalite kontrolü ile ilgili teknolojik gelişmeler/ Gıda güvenliği/ Bahçe ürünlerinin muhafazası ve tüketiciye sunulmasında uygulanması gerekli standartları belirleyen Türkiye ve dünyadaki mevcut kurum ve kuruluşların incelenmesi/ Tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları (HACCP), GLOBALGAP uygulamalarının karşılaştırılması ve bunların örneklendirilmesi
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Hazırlanan ders notları
Notlar
Bu alanla ilgili güncel yayınlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Üretim esnasında ve sonrasında kalitenin önemini kavrar. |
ÖÇ02 | Kaliteye etki eden faktörleri bilir ve bu bilgiler ışığında üretim ve pazarlamaya yön verir. |
ÖÇ03 | Tüketiciden gelen veriler ışığında alternatif çözümler üretebilir. |
ÖÇ04 | Ürünlerin paketlenme sürecini takip eder ve bu prosesteki koşulları mevcut bilgisiyle olumlu yönde değiştirebilir. |
ÖÇ05 | Gıda güvenliği bilinci gelişir. |
ÖÇ06 | Türkiye ve dünyadaki iyi tarım uygulamalarını takip eder ve bunları karşılaştırabilir. |
ÖÇ07 | Kalitenin arttırılmasına yönelik uygulamalarla ilgili rapor hazırlayabilir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, Fen bilimleri ve Ziraat Mühendisliği (Bahçe Bitkileri) disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi, bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bahçe Bitkilerinde meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştiriciliği, ıslahı ve ürün muhafazası ile ilgili problemleri tanımlama ve çözme becerisi, bu amaca uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi | 4 |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkilerinde açıkta ve örtüaltında meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştiriciliği için gerekli koşulları karşılayacak şekilde tasarlama becerisi ve bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi | 4 |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkileri uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern araçları seçme ve kullanma becerisi, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi | 5 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkileri alanında karşılaşılan karmaşık problemlerin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi | 1 |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretme becerisi, bireysel ve çok disiplinli takımlarda çalışma becerisi | 2 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bahçe Bitkileri alanında etkin rapor yazma ve yazılı olan raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılabilir talimat alma ve verme becerisi | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık, Bahçe Bitkileri alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Etik ilkelerine uygun davranma, Bahçe Bitkileri alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi | 1 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Bahçe Bitkileri alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi, girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık, sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi | 1 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Bahçe Bitkileri uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Bahçe Bitkileri alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi, Bahçe Bitkileri çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık | 1 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Kalite Nedir ve Toplam Kalite Yönetimi. | Ders Notları | Öğretim Yöntemleri: Gösteri |
2 | Bahçe Bitkilerinde kaliteyi etkileyen faktörler | Ders Notları | Öğretim Yöntemleri: Gösteri |
3 | Bahçe ürünlerinde olgunluk ve buna bağlı olarak hasat kalitelerini etkileyen faktörler. | Ders Notları | Öğretim Yöntemleri: Gösteri |
4 | Hasat ve hasat sonrası kaliteyi etkileyen faktörler ile hasat döneminin belirlenmesi. | Ders Notları | Öğretim Yöntemleri: Gösteri |
5 | Hasat yöntemi ve kalite üzerine etkilerinin tanımlanması. Paketleme evlerinde ön ayıklama, işleme ve paketleme süresince kalite kayıpları. | Ders Notları | Öğretim Yöntemleri: Gösteri |
6 | Kalite güvence sistemlerinin sınıflandırılması 1 | Ders Notları | Öğretim Yöntemleri: Gösteri |
7 | Kalite güvence sistemlerinin sınıflandırılması 2 | Ders Notları | Öğretim Yöntemleri: Gösteri |
8 | Ara Sınav | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | HACCP ve ülkemizde uygulama alanları | Ders Notları | Öğretim Yöntemleri: Gösteri |
10 | Kalite Kontrol de Risk Yönetimi | Ders Notları | Öğretim Yöntemleri: Gösteri |
11 | Dünya Standartları ile ilgili kuruluşlar | Ders Notları | Öğretim Yöntemleri: Gösteri |
12 | İyi tarım Uygulamaları ve GLOBALGAP tanımlanması | Ders Notları | Öğretim Yöntemleri: Gösteri |
13 | Uygulama Esarları | Ders Notları | Öğretim Yöntemleri: Gösteri |
14 | Uygulamalı Ders Örneklemeleri 1 | Ders Notları | Öğretim Yöntemleri: Gösteri |
15 | Uygulamalı Ders Örneklemeleri 2 | Ders Notları | Öğretim Yöntemleri: Gösteri |
16 | Final Sınavı | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Final Sınavı | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |