GM380 Meyve Sebze İşl. Tek.

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM380
Ad Meyve Sebze İşl. Tek.
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ASİYE AKYILDIZ


Dersin Amacı

Meyve ve sebze işleme teknolojisi prensipleri ve uygulama alanları hakkında bilgi vermektir.

Dersin İçeriği

Meyve sebzelerin dondurarak, kurutarak, konserve ederek muhafazası Domates salçası ve reçel ve marmelat işleme teknolojileri Teknoloji konularına göre bazı analizlerin uygulanması

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Meyve Sebze İşleme Teknolojisi 1. ve 2. cilt (kitap)

Notlar

Ders slaytları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Öğrenci dondurarak meyve sebzelerin muhafazasını bilir
ÖÇ02 Öğrenci meyve sebzelerin kurutarak muhafazasını bilir
ÖÇ03 Öğrenci meyve sebzelerin konserve ederek muhafazasını bilir
ÖÇ04 Öğrenci domates salçası işleme teknolojilerini bilir
ÖÇ05 Öğrenci reçel ve marmelat işleme teknolojilerini bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, Fen bilimleri ve Ziraat Mühendisliği (Bahçe Bitkileri) disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi, bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bahçe Bitkilerinde meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştiriciliği, ıslahı ve ürün muhafazası ile ilgili problemleri tanımlama ve çözme becerisi, bu amaca uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi 2
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkilerinde açıkta ve örtüaltında meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştiriciliği için gerekli koşulları karşılayacak şekilde tasarlama becerisi ve bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkileri uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern araçları seçme ve kullanma becerisi, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkileri alanında karşılaşılan karmaşık problemlerin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi 2
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretme becerisi, bireysel ve çok disiplinli takımlarda çalışma becerisi
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bahçe Bitkileri alanında etkin rapor yazma ve yazılı olan raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılabilir talimat alma ve verme becerisi
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık, Bahçe Bitkileri alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Etik ilkelerine uygun davranma, Bahçe Bitkileri alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bahçe Bitkileri alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi, girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık, sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi 2
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bahçe Bitkileri uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Bahçe Bitkileri alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi, Bahçe Bitkileri çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Meyve ve sebzelerin bileşenleri Kaynak Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Meyve ve sebzelerin ön hazırlık işlemleri Kaynak Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Meyve ve sebzelerin bozulmaları Kaynak Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Meyve ve sebzelerin dondurarak dayandırılması Kaynak Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Meyve ve sebzelerin soğukta muhafazası Kaynak Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Konserve teknolojisi-1 Kaynak Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Konserve teknolojisi-2 Kaynak Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav konuların çalışılması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Konserve edilmiş meyve ve sebzelerin kalitesi Kaynak Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Domates salçası işleme teknolojisi-1 Kaynak Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Domates salçası işleme teknolojisi-2 Kaynak Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Meyvelerin reçel ve marmelat işleme teknolojisi Kaynak Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Sebzelerin reçel ve marmelat işleme teknolojisi Kaynak Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Meyve ve sebzelerin kurutması mekanizması Kaynak Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Kurutma teknolojisi Kaynak Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları 1 Tüm konuların çalışılması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları 2 Tüm konuların çalışılması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS