BBP403 Sert Kabuklu Meyveler

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BBP403
Ad Sert Kabuklu Meyveler
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SALİH KAFKAS


Dersin Amacı

Badem, fındık, antep fıstığı, ceviz, gibi sert kabuklu meyvelerin tarımsal yönden önemi, sert kabuklu meyvelerin yetiştiricilğinin temel prensipleri ve fizyolojisi öğretilmektedir.

Dersin İçeriği

Badem, Fındık, antep fıstığı, gibi sert kabuklu meyve türlerinin ekolojik istekleri, çeşitleri, anaçları ve türlere özgü yetiştirme teknikleri ile kültürel uygulamalar ayrıntılı olarak anlatılmaktadır. Sert kabuklu meyvelerin sistematiği, dünyadaki ve Türkiye deki üretim ve ekonomisi, pomolojik bakımından sınıflandırılması, morfolojik ve biyolojik özellikleri, ekolojik istekleri, yetiştirme teknikleri, bahçe tesisi, derim ve meyvelerin muhafazası konularına değinilmektedir.

Dersin Ön Koşulu

Dersin önkoşulu bulunmamaktadır.

Kaynaklar

Konusuyla ilgili ders notu, kitap, araştırma makalesi, süreli yayınlar

Notlar

Bilimsel arama motorlarından elde edilen internet kaynakları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Sert kabuklu meyve türlerinin ekolojik isteklerini açılar
ÖÇ02 Sert kabuklu meyve türlerinin yetiştirme tekniklerini açıklar.
ÖÇ03 Sert kabuklu meyve türleri ile bahçe tesisi kurabilmeyi yapabilir.
ÖÇ04 Türkiye de ve Dünya da sert kabuklu meyvelerdeki güncel gelişmeleri açılar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, Fen bilimleri ve Ziraat Mühendisliği (Bahçe Bitkileri) disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi, bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bahçe Bitkilerinde meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştiriciliği, ıslahı ve ürün muhafazası ile ilgili problemleri tanımlama ve çözme becerisi, bu amaca uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi 4
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkilerinde açıkta ve örtüaltında meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştiriciliği için gerekli koşulları karşılayacak şekilde tasarlama becerisi ve bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkileri uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern araçları seçme ve kullanma becerisi, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi 1
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkileri alanında karşılaşılan karmaşık problemlerin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretme becerisi, bireysel ve çok disiplinli takımlarda çalışma becerisi 2
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bahçe Bitkileri alanında etkin rapor yazma ve yazılı olan raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılabilir talimat alma ve verme becerisi
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık, Bahçe Bitkileri alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi 1
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Etik ilkelerine uygun davranma, Bahçe Bitkileri alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bahçe Bitkileri alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi, girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık, sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bahçe Bitkileri uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Bahçe Bitkileri alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi, Bahçe Bitkileri çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Sert Kabuklu Meyve Türleri Önemi Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
2 Sert Kabuklu Meyvelerin Dünyada ve Türkiye de Yetiştiricilik Alanları Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
3 Fındık türünün ekolojik istekleri, çeşitleri, döllenme biyolojisi Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
4 Fındık türünün anaçları, yetiştirme teknikleri, bahçe tesisi, bakımı, meyve derimi ve muhafazası Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
5 Badem türünün ekolojik istekleri, çeşitleri, döllenme biyolojisi Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
6 Badem anaçları, yetiştirme teknikleri, bahçe tesisi, bakımı, meyve derimi ve muhafazası Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
7 Antepfısığı türünün ekolojik istekleri, çeşitleri, döllenme biyolojisi Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
8 Ara Sınav Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Ceviz ekolojik istekleri, çeşitleri Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
10 Ceviz döllenme biyolojisi Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
11 Ceviz anaçları, yetiştirme teknikleri, bahçe tesisi, bakımı, meyve derimi ve muhafazası Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Kestanenin ekolojik istekleri, çeşitleri, döllenme biyolojisi, anaçları, yetiştirme teknikleri, bahçe tesisi, bakımı, meyve derimi ve muhafazası Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
13 Diğer Sert Kabuklu Meyveler (Makadamya cevizi) Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
14 Diğer Sert Kabuklu Meyveler (Kaju) Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
15 Sert kabuklu Meyvelerin Endüstrisi Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS