TMT331 Gıda İşleme Makinaları

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TMT331
Ad Gıda İşleme Makinaları
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MEHMET SERDAR ÖZTEKİN


Dersin Amacı

Hammadde olarak sebze, meyve ve et ürünlerinin işlenmesi öncesinde uygulanan ön işlemler ve ısıl-ısıl olmayan temel işlemlerin ve tekniklerin tanıtılması

Dersin İçeriği

Tarım Ürünlerinde Ön İşlemler: Hammadde Ölçüm-Tartım, Taşıma-İletim, Temizleme-Ayıklama, Sınıflandırma, Kabuk Soyma, Boyut Küçültme, Presleme, Süzme, Depolama Gıda İşlemede Isıl Teknikler: Pastörizasyon, Sterilizasyon, Ekstraksiyon, Soğutma, Dondurma, Kurutma, Buharlaştırma Gıda işlemede Isıl Olmayan Teknikler: Fermentasyon, Karıştırma, Tuzlama, İşınlama, Ayırma

Dersin Ön Koşulu

Ön koşul yoktur

Kaynaklar

Konu esaslı slaytlar

Notlar

Çözümlü problemler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Bitkisel ve hayvansal gıda hammaddelerinin işlenmesinde kullanılan ön ve esas işlemleri ve teknolojileri öğrenir.
ÖÇ02 Gıda ürününün özelliklerine uygun ekipman ve makinaleri seçer
ÖÇ03 Gıda işleme teknolojileriyle ilgili temel hesapları yapar.
ÖÇ04 Gıda İşleme makinalarının etik kuralları uygulama yönünden önemini kavrar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme bilgisi kazanır. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği alanlarındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme bilgisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama bilgisine sahiptir. 5
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mühendislik alanıyla ilgili karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında bir başka değişle eldeki imkanlar ve söz konusu alanın mevcut durumu dikkate alınarak belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama bilgisi ve bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama bilgisi kazanır.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern araçları geliştirme, seçme, kullanma ve bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi kazanır. 4
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği alanında karşılaşılan karmaşık problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, alan çalışması, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi kazanır. 4
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız olarak yürütür, danışmanlık, denetim ve bilirkişilik yapar.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi kazanır. 2
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında etkin rapor yazma ve yazılı olan raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılabilir talimat alma ve verme yetkinliği kazanır.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenilemeye karşı olumlu tutum kazanır. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplumun ve dünyanın gündemindeki olaylara/gelişmelere duyarlıdır ve bu gelişmeleri izler, projeler hazırlar, çözüm önerileri üretir ve paylaşır.
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Mühendislik alanıyla ilgili proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi kazanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık kazanır. 3
PÖÇ14 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlara yönelik hareket eder 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Ön İşlemler: Ölçüm ve Tartım Teknikleri Ders notlarından ön hazırlık yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
2 Ön İşlemler: Taşıma ve İletim Teknikleri Ders notlarından ön hazırlık yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
3 Ön İşlemler: Sınıflama ve Ayırma Makineleri Ders notlarından ön hazırlık yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
4 Ön İşlemler: Sınıflandırma, Kabuk Soyma Teknikleri Ders notlarından ön hazırlık yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
5 Ön İşlemler: Boyut Küçültme Teknikleri Ders notlarından ön hazırlık yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
6 Ön İşlemler: Presleme, Süzme Teknikleri Ders notlarından ön hazırlık yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
7 Isıl İşlemler: Pastörizasyon, Sterilizasyon Teknikleri Ders notlarından ön hazırlık yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
8 Ara Sınav Ders notlarından ön hazırlık yapılması Öğretim Yöntemleri:
Problem Çözme
9 Isıl İşlemler: Soğutma, Dondurma Ders notlarından ön hazırlık yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
10 Isıl İşlemler: Kurutma, Buharlaştırma Ders notlarından ön hazırlık yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
11 Isıl İşlemler: Ekstraksiyon, Distilasyon Ders notlarından ön hazırlık yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
12 Isıl Olmayan İşlemler: Fermentasyon Ders notlarından ön hazırlık yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
13 Isıl Olmayan İşlemler: Karıştırma Ders notlarından ön hazırlık yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
14 Isıl Olmayan İşlemler: Işınlama Ders notlarından ön hazırlık yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
15 Isıl Olmayan İşlemler: Ayırma Ders notlarından ön hazırlık yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notlarından ön hazırlık yapılması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notlarından ön hazırlık yapılması Öğretim Yöntemleri:
Problem Çözme


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS