TMT407 Kalite Kontrol ve Standartizasyon

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TMT407
Ad Kalite Kontrol ve Standartizasyon
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ALİ BAYAT


Dersin Amacı

Bu derste; öğrenciye iş hayatında kalite yönetim sistemleri ile ilgili yeterlilikleri öğrenir.

Dersin İçeriği

Bu derste; Kalite tanımı ve Kavramları, Kalite boyutları, Kalite Yaklaşımları, Kalite ve Verimlilik arasındaki ilişkiler, süreç yönetimi, kaliteye yönelik ulusal ve uluslararası standartlar anlatımaktadır.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Power Point Sunuları

Notlar

İlgili mevzuat ve yönetmelikler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kalite, güvence, standart, standardizasyon, meslek standartlarını öğrenir
ÖÇ02 Kalite standartlarını açıklar
ÖÇ03 ISO 9000 kalite yönetim sisteminin altyapısını bilir.
ÖÇ04 Kalite ile ilgili diğer yönetim sistemlerini kıyaslar
ÖÇ05 EFQM mükemmellik modeli, İstatistiksel kalite kontrol yöntemleri ile diğer kontrol yöntemlerini sıralar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme bilgisi kazanır.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği alanlarındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme bilgisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama bilgisine sahiptir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mühendislik alanıyla ilgili karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında bir başka değişle eldeki imkanlar ve söz konusu alanın mevcut durumu dikkate alınarak belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama bilgisi ve bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama bilgisi kazanır.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern araçları geliştirme, seçme, kullanma ve bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi kazanır.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği alanında karşılaşılan karmaşık problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, alan çalışması, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi kazanır.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız olarak yürütür, danışmanlık, denetim ve bilirkişilik yapar.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi kazanır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında etkin rapor yazma ve yazılı olan raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılabilir talimat alma ve verme yetkinliği kazanır. 1
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenilemeye karşı olumlu tutum kazanır. 1
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplumun ve dünyanın gündemindeki olaylara/gelişmelere duyarlıdır ve bu gelişmeleri izler, projeler hazırlar, çözüm önerileri üretir ve paylaşır. 1
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Mühendislik alanıyla ilgili proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi kazanır. 4
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık kazanır. 4
PÖÇ14 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlara yönelik hareket eder 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kalite tanımı ve Kavramları, Kalite boyutları, Kalite Yaklaşımları, Kalite ve Verimlilik Ders notları ve internette ilgili WEB sayfaları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Kalite ve Maliyet, Kalite Kavramlarına Farklı Yaklaşımlar, Kalite Kontrolü, Kalite Çemberleri, Toplam Kalite Yönetimi (TKY) Ders notları ve internette ilgili WEB sayfaları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Standart ve Standardizasyon Faydaları, Türk standardları Enstitüsü (TSE), Standard Çeşitleri, Standardların Hazırlanması, Belgelendirme ve Akreditasyon, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) Ders notları ve internette ilgili WEB sayfaları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 TSE' nin Belgelendirme Faaliyetleri, Uluslararası ve Bölgesel Standardizasyon Kuruluşları, Metroloji ve Kalibrasyon, Standardın Üretim ve Hizmet Sektöründeki Önemi, Meslek Standardları Ders notları ve internette ilgili WEB sayfaları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Yönetim Sistemleri ve Standardları, TS-EN-ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi ve Standardları, Ders notları ve internette ilgili WEB sayfaları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 OHSAS 18001 ve OHSAS 18002 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri Ders notları ve internette ilgili WEB sayfaları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 ISO-IEC 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, TSE-ISO 10002 Müşteri Şikayetleri Yönetim Sistemi, CE Uygunlu İşareti Ders notları ve internette ilgili WEB sayfaları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Ders notları ve internette ilgili WEB sayfaları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 TS EN ISO 50001 ENERJİYÖNETİM SİSTEMİ (EYS) Ders notları ve internette ilgili WEB sayfaları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 TS-EN-ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi Ders notları ve internette ilgili WEB sayfaları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Süreç Yönetimi Ders notları ve internette ilgili WEB sayfaları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Süreçlerin yönetimi ve sürekli süreç denetimi Ders notları ve internette ilgili WEB sayfaları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 ISO 9001 Kalite yönetim sistemi Ders notları ve internette ilgili WEB sayfaları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 EFQM (Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı ) Mükemmellik Modeli Ders notları ve internette ilgili WEB sayfaları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 EFQM (Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı ) Mükemmellik Modeli 2 Ders notları ve internette ilgili WEB sayfaları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları ve internette ilgili WEB sayfaları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları ve internette ilgili WEB sayfaları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS