Genel Bilgi
Kod | SD0251 |
Ad | Biyoteknolojide Algler |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Öğretim Şekli | Uzaktan Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. LEYLA USLU |
Dersin Amacı / Hedefi
Biyoteknolojide önem kazanan alglerin potansiyel kullanım alanlarının ve yöntemlerinin vurgulanması, elde edilen ürünleri tanıtabilmek
Dersin İçeriği
Algler yüzyıllardır geleneksel olarak endüstriyel anlamda gübre, besin, vb. olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Dünya nüfusunun hızlı artışı buna karşılık doğal kaynakların azalışı ile ekolojik sorunlar artmaktadır. Bu noktada doğal kaynaklardan daha farklı nasıl yararlanılacağı düşüncesi ile algler gündeme gelmektedir. Bu bağlamda; - Dünden bugüne alglerin geleneksel kullanımı - Günümüzde alglerden genel yararlanma yolları - Alglerin biyoteknolojik kullanımı ve önemleri - Alglerin gelecekte ve yeni alanlarda (Biyoyakıt, gıdalar, biyoetken/farmasötikler, yeni enzimler, spesifik kimyasallar, doğa dostu gübre ve böcek ilaçları, biyoiyileşme vb) kullanımı konuları ayrıntılı olarak ele alınacaktır.
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Sahoo, D., & Seckbach, J. (Eds.). (2015). The algae world. Dordrecht: Springer Netherlands. Bux, F., & Chisti, Y. (Eds.). (2016). Algae biotechnology: products and processes. Springer.
Notlar
ders notu
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Alglerin özellikle de denizel alglerin geçmişten günümüze geleneksel kullanımını açıklar |
ÖÇ02 | Günümüzde alglerden genel yararlanma yollarını kavrar |
ÖÇ03 | Alglerin biyoteknolojik kullanımı ve önemlerini algılar |
ÖÇ04 | Alglerin gelecekte ve yeni alanlarda (Biyoyakıt, gıdalar, biyoetken/farmasötikler, yeni enzimler, spesifik kimyasallar, doğa dostu gübre ve böcek ilaçları, biyoiyileşme vb) kullanımı hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ05 | Alglerin kültür yöntemlerini uygular |
ÖÇ06 | Ticari alg türlerini bilir |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Ders içeriğinin genel olarak anlatılması, dersin kapsamı ve işleyişi ile ilgili bilgilendirme, Alglerin genel olarak tanıtılması Tatlı su ve Denizel alg grupları hakkında bilgilendirme | kitap tarama- ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Alglerin sucul ekosistemler ve dünyamız için önemleri, ekolojik işlevleri, Teknoloji alanındaki uygulamaları: Biyoteknoloji ilişkilendirilmesi | Kitap tarama-ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Dünden bugüne alglerin geleneksel kullanımı | web bilgi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası |
4 | Günümüzde alglerden genel yararlanma yolları; - İnsan beslenmesinde algler - Hayvan beslenmesinde algler - Akuakültürde algler | kitap tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Algal kimyasallar ve farmasötikler - Alg pigmentleri- Diatomit / Kieselgur | kitap tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Algal gübreler - Algler ve kirli ya da atık su arıtımında kullanımı - Algler ve kozmetik - Algler ve biyoyakıt | kitap tarama-ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Alglerin biyoteknolojik kullanımı ve önemleri | kitap tarama- web bilgi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası |
8 | Ara Sınav | ders notları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Mikroalglerin biyoteknolojik kullanımı ve önemleri, Öğrencilerin araştırma konularının verilmesi | kitap tarama- web bilgi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Mikroalg teknolojileri, yetiştirme ve kültür yöntemleri | kitap tarama- web bilgi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Makroalglerin biyoteknolojik kullanımı ve önemleri | kitap tarama- web bilgi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Makroalg teknolojileri, yetiştirme ve kültür yöntemleri | kitap tarama- web bilgi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Alglerin gelecekte ve yeni alanlarda kullanımı, Farmasötikler, Nutrasötikler, Fonksiyonel gıdalar (alglerden elde edilen metabolitler; yağ asitleri vb.) ,Probiyotikler, Antioksidanlar, Endüstriyel ürünler | kitap tarama- web bilgi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Biyoyakıt ve Biyodizel, Kimyasalların biyodönüşümü ve yeni enzim kaynakları , Yeni kozmetik ürünler | kitap tarama- web bilgi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası |
15 | Öğrenci sunumlarının dinlenmesi | sunum | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | ders notları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | ders notları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 80 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,20 | ||
AKTS | 3 AKTS |