IMP444 Temel Mühendisliği Uygulamaları 2

5 AKTS - 0-2 Süre (T+U)- 8. Yarıyıl- 1 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod IMP444
Ad Temel Mühendisliği Uygulamaları 2
Yarıyıl 8. Yarıyıl
Süre (T+U) 0-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 1 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. Ahmet DEMİR


Dersin Amacı

Küresel ısınma sonucu değişikliğe uğrayan iklim değişikliğinin gösterdiği etkiler sosyal ve ekonomik açıdan zarar vermekle birlikte, mal ve daha önemlisi can kaybına neden olmaktadır. Bu zararlardan biri de sel felaketidir. Selle beraber akarsu yatakları fazla suyu taşıyamamakta, taşkınlara sebep olmaktadır. Durum böyle iken taşkın koruma ve kontrol yapılarının projelendirilmesi temel amaçtır.

Dersin İçeriği

Taşkın bölgesinde yapılaşmayı önlemek ve yalnız belirli faaliyetlere izin vermek, taşkın bölgesini geçici olarak boşaltmak veya tecrit etmek, akarsu düzenlemesi ile yatak tabanını alçaltmak veya kesitteki hızları düşürmek, taşkın geciktirme havuzları, sel kapanları ve tersip bentleri gibi biriktirme tesisleri ile taşkın sularının bir kısmını geri tutarak taşkın pik akımlarını azaltmak, sedde, taşkın duvarı veya kapalı bir mecra yardımıyla taşkın alanlarının belirli bir taşkın yatağında tutmak gibi önlemlerle taşkın zararları bertaraf edilebilmektedir.

Dersin Ön Koşulu

lisans düzeyinde yapım yönetimi 1 ve 2 derslerinden başarılı olmak

Kaynaklar

Yapım yönetimi 1 ve 2 ders notları

Notlar

Akışkanlar mekaniği ve su yapıları ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır ve kendini sürekli yeniler.
ÖÇ02 Öğrenci, analitik modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlama ve uygulama becerisi kazanır ve bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları analiz etme ve yorumlayabilir.
ÖÇ03 Mesleki konularda sorunları tanıma karar verme ve çözümleme yeteneğine sahip olur.
ÖÇ04 Temel mühendislik ve şehir planlaması açısından, sulama mühendisliği bilgilerini kullanarak zemin, su gibi doğal kaynaklarını korunması ve zararlı etkilerinin en aza indirilmesi amacıyla projeler geliştirir ve toplum yararına sunar
ÖÇ05 Akarsu Düzenleme Yapılarının Tasarımı
ÖÇ06 İhale mevzuatı ve yapım işleri genel şartnamesinin incelenmesi
ÖÇ07 Sözleşme İlkelerinin kazandırılması
ÖÇ08 Kamu ihalesi işlerinde yer tesliminin anlatılması
ÖÇ09 Kamu ihalesi işlerinde Metrajın Önemi
ÖÇ10 Kamu ihalesi işlerinde hakediş hazırlanması
ÖÇ11 Kamu ihalesi işlerinde fiyat farkı Ödeme Koşullarının Anlatılması
ÖÇ12 Kamu ihalesi işlerinde yeni birim fiyat hangi koşullarda yapılır
ÖÇ13 Kamu ihalesi işlerinde geçici kabul koşulları,
ÖÇ14 Kamu ihalesi işlerinde kesin kabul koşulları
ÖÇ15 Kamu ihalesi işlerinde Kesin hesap ve hakediş hazırlanması


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, Fen Bilimleri ve İnşaat Mühendisliği konularında yeterli altyapıya sahip olur. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İnşaat mühendisliğinin temel kavram, kuram ve prensiplerine hâkim olma
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karşılaşabileceği uygulamaları bağımsızca inceleyip öğrenebilme; gördüğü problemlerinin kritik değerlendirmesini yapabilme; problemleri formüle edebilme ve uygun tekniği seçerek çözüm getirebilme
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama becerisi; bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygular. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İnşaat Mühendisliği uygulamaları için gerekli olan modern teknikleri vearaçları seçer ve kullanır. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İnşaat mühendisliği temel alanlarında deney tasarlayıp, yapabilme; çıkan sonuçları ve elde edilen verileri irdeleyip yorumlayabilme 5
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bireysel ve disiplinler arası takımlarda etkin olarak çalışabilme becerisi kazanır.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilir. 4
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleriizler ve kendini sürekli yeniler.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İnşaat Mühendisliğinin gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilir. 5
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi kazanır.
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Teknik resim kullanarak iletişim kurabilir.
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 3
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 3
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkında olmak ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olur.
PÖÇ17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Proje yönetimi, işyeri uygulamaları, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında bilinç; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları hakkında bilgi sahibi olur. 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kamu İhalesi ile ilgili temel kavramlar Ders Notu, Sunular ve Kaynak Kitapların ilgili ünitelerive Örnek Proje Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Yapım İşleri Genel Şartnamesi İle İlgili temel kavramlar Ders Notu, Sunular ve Kaynak Kitapların ilgili ünitelerive Örnek Proje Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Özel teknik şartname ile ilgili temel kavramlar Ders Notu, Sunular ve Kaynak Kitapların ilgili ünitelerive Örnek Proje Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Proje yaklaşık maliyetinin hesaplanması ile ilgili temel kavramlar Ders Notu, Sunular ve Kaynak Kitapların ilgili ünitelerive Örnek Proje Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 İhaleye esas projenin sözleşme ve yer teslim süreçleri Ders Notu, Sunular ve Kaynak Kitapların ilgili ünitelerive Örnek Proje Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 İhaleye esas projenin, uygulama projelerinin hazırlanması Ders Notu, Sunular ve Kaynak Kitapların ilgili ünitelerive Örnek Proje Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Metraj, Yeşil defter ve Hakediş Dosyalarının hazırlanması Ders Notu, Sunular ve Kaynak Kitapların ilgili ünitelerive Örnek Proje Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Ders Notu, Sunular ve Kaynak Kitapların ilgili ünitelerive Örnek Proje Ölçme Yöntemleri:
Proje / Tasarım
9 1 Nolu Hakediş Dosyasının Hazırlanması Ders Notu, Sunular ve Kaynak Kitapların ilgili ünitelerive Örnek Proje Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
10 2 Nolu Hakediş Dosyasının Hazırlanması Ders Notu, Sunular ve Kaynak Kitapların ilgili ünitelerive Örnek Proje Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
11 3 Nolu Hakediş Dosyasının Hazırlanması Ders Notu, Sunular ve Kaynak Kitapların ilgili ünitelerive Örnek Proje Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
12 4 Nolu Hakediş Dosyasının Hazırlanması Ders Notu, Sunular ve Kaynak Kitapların ilgili ünitelerive Örnek Proje Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
13 5 Nolu Hakediş Dosyasının Hazırlanması Ders Notu, Sunular ve Kaynak Kitapların ilgili ünitelerive Örnek Proje Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
14 6 Nolu Hakediş Dosyasının Hazırlanması Ders Notu, Sunular ve Kaynak Kitapların ilgili ünitelerive Örnek Proje Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
15 7 Nolu Hakediş Dosyasının Hazırlanması Ders Notu, Sunular ve Kaynak Kitapların ilgili ünitelerive Örnek Proje Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders Notu, Sunular ve Kaynak Kitapların ilgili ünitelerive Örnek Proje Ölçme Yöntemleri:
Proje / Tasarım
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders Notu, Sunular ve Kaynak Kitapların ilgili ünitelerive Örnek Proje Ölçme Yöntemleri:
Proje / Tasarım


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 4 4
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü (Saat) 118
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,72
AKTS 5 AKTS