SD0210 Modern Ortadoğu Siyasal Tarihi (18. Yüzyıldan Günümüze)

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SD0210
Ad Modern Ortadoğu Siyasal Tarihi (18. Yüzyıldan Günümüze)
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Öğretim Şekli Uzaktan Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör. SAİT DİNÇ


Dersin Amacı

18. Yüzyıldan günümüze Orta doğuda yaşanan siyasal, sosyo - ekonomik ve yönetimsel değişimler, olaylar ve sonuçları. Günümüz Ortadoğu dünyasının siyasal durumu ve gelişmeleri neden - sonuç ilişkisi içinde kavratmak ve Ortadoğu ile ilgili siyasal bilgilerini pekiştirmek.

Dersin İçeriği

18. Yüzyıldan günümüze Orta doğuda yaşanan siyasal, sosyo - ekonomik ve yönetimsel değişimler, olaylar ve sonuçları. Günümüz Ortadoğu dünyasının siyasal durumu ve gelişmeler.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Sait Dinç, Modern Ortadoğu Siyasal Tarihi, Yayınlanmamış Ders Notları, Adana 2018

Notlar

-Zekeriyya KURŞUN, Davut Hut, Ahmet Emin Dağ(Komisyon), Modern Ortadoğu Tarihi, Eskişehir 2019, Anadolu Ün. Açık Öğrt. Yay. -William L. Cleveland, Modern Ortadoğu Tarihi, Çev. Mehmet Harmancı, İst. 2008, Agora Kitapçılık Yay.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Dersi alan öğrencilerin Ortadoğu coğrafyasının alanını, tanımını, buralarda yaşayan toplumların etnik yapısı, siyasal yönetim biçimleri, dinsel ve kültürel davranış biçimleri hakkında bilgilenmesini sağlar.
ÖÇ02 Ortadoğu'da 20. yüzyılda siyasal gelişmelerinin öğrenilmesini amaçlar.
ÖÇ03 Ortadoğu coğrafyasında Yakın Çağda etkinlik kuran büyük güçler ve bu büyük güçlerin bugünkü siyasal yapıya olumlu veya olumsuz etkilerinin öğrenilmesini amaçlar.
ÖÇ04 Günümüz Ortadoğu'sunda var olan Arap - İsrail sorunu, Petrol Sorunu, Dinsel sorunlar ve Su sorunlarının ve sonuçlarının tanımlanmasını amaçlar.
ÖÇ05 20. yüzyılın ikinci yarısında Ortadoğu coğrafyasında meydana gelen yeni gelişmeler ve bunun sonuçlarının kavranmasını sağlar.
ÖÇ06 Türk Dış Politikasında Ortadoğu'nun yeri ve öneminin ikili ve çok uluslu gelişmelerle değerlendirmesi amaçlar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Ortadoğu kavramı, halkları, tarihi ve siyasal yapısı ile on bilgilendirme, dersin kaynak ve işleyişine dair bilgilendirme. Dersin konularına ve iceriğine uygun kitap ve belgeseller on bilgilenme icin araştırılacak ve taranacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Problem Çözme
2 Ortadoğu da yakın cağlarda etkin olan buyuk siyasal gucler. Uluslararası buyuk devletlerin Ortadoğu bolgesiyle ilgilenmesi ve sonucları. Dersin konularına ve iceriğine uygun kitap ve belgeseller on bilgilenme icin araştırılacak ve taranacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Problem Çözme
3 Ortadoğu da yakın cağlarda etkin olan buyuk siyasal gucler. Ortadoğu da Osmanlı hakimiyeti; Osmanlı Barışı Donemi Dersin konularına ve iceriğine uygun kitap ve belgeseller on bilgilenme icin araştırılacak ve taranacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Örnek Olay
4 Ortadoğu da yakın cağlarda etkin olan buyuk siyasal gucler. İngiltere, Fransa, Rusya ve A.B.D. nin Ortadoğu daki cıkkar mucadelesi ve gelişemeler. Dersin konularına ve iceriğine uygun kitap ve belgeseller on bilgilenme icin araştırılacak ve taranacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
5 20. yuzyılın başlarında Ortadoğuda siyasal durum; I. Dunya savaşı sonrası gelişmeler ve sonucları; 1919 Paris Barış Konferansı uygulamaları; İngiltere ve Fransanın Ortadoğuda etkinliğinin artması. İngiliz ve Fransız Mandater Yonetimleri ve Tepkiler( 1919 - 1948) Dersin konularına ve iceriğine uygun kitap ve belgeseller on bilgilenme icin araştırılacak ve taranacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Problem Çözme
6 20. yuzyılın başlarında Ortadoğuda siyasal durum; I. Dunya savaşı sonrası gelişmeler ve sonucları; 1919 Paris Barış Konferansı uygulamaları; İngiltere ve Fransanın Ortadoğuda etkinliğinin artması. İngiliz ve Fransız Mandater Yonetimleri ve Tepkiler(1919 - 1948) Dersin konularına ve iceriğine uygun kitap ve belgeseller on bilgilenme icin araştırılacak ve taranacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
7 Turkiye Cumhuriyetinin Ataturk Donemi ve sonrasında Ortadoğu Politikası ve sonucları( 1923 - 1950) ; Ortadoğuda Turk - İngiliz ve Turk - Fransız Mucadelesi ve Gelişmeler; Musul / Irak - Hatay / Suriye vd. sorunlar. Dersin konularına ve iceriğine uygun kitap ve belgeseller on bilgilenme icin araştırılacak ve taranacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
8 Ara Sınav Çoktan seçmeli test sınavı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 II. Dünya savaşından sonra Ortadoğu; Arap Milliyetçiliğinin gelişmesi ve bağımsız olan devletlerin getirdiği yeni sorunlar, Petrol kaynaklarının paylaşımı ve nakli sorunu, A.B.D. ile Sovyetler Birliğinin Ortadoğuda etkinliğinin artması. Dersin konularına ve iceriğine uygun kitap ve belgeseller on bilgilenme icin araştırılacak ve taranacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
10 Ortadoğu coğrafyasında yeni donem, İsrail devletinin kurulması(1948) ve Arap - İsrail Savaşları; 1948, 1966 ve 1973 savaşları ve Filistin Sorunu. Dersin konularına ve iceriğine uygun kitap ve belgeseller on bilgilenme icin araştırılacak ve taranacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
11 Ortadoğu coğrafyasında yeni donem, İsrail devletinin kurulması(1948) ve Arap - İsrail Savaşları; 1948, 1966 ve 1973 savaşları ve Filistin Sorunu. Dersin konularına ve iceriğine uygun kitap ve belgeseller on bilgilenme icin araştırılacak ve taranacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
12 Ortadoğu coğrafyasında yeni donem, İsrail devletinin kurulması(1948) ve Arap - İsrail Savaşları; 1948, 1966 ve 1973 savaşları ve Filistin Sorunu. Dersin konularına ve iceriğine uygun kitap ve belgeseller on bilgilenme icin araştırılacak ve taranacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
13 Turkiyenin 20. yuzyılın ikinci yarısı ve 21. yuzyılın başındaki Orta doğu politikası(1950 - 2017); İsrail, komşu ve İslam ulkeleri ile ilişkiler, sorunlar, ortak ve farklı siyasal politikalar, dış etkenler( NATO, Avrupa Birliği, A.B.D. ve Rusya etkisi) ve sonucları. Dersin konularına ve iceriğine uygun kitap ve belgeseller on bilgilenme icin araştırılacak ve taranacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
14 Ortadoğu da Yeni Donem; Guc Dengeleri ve Eksen Kaymaları; İranda karşı devrim hareketi(1979 İslami rejime gecıs, İsrail - İran gerginliği, Irak - İran Savaşı( 1980 -1988), Korfez Savaşları(1991 - 2002) ve sonucları. Dersin konularına ve iceriğine uygun kitap ve belgeseller on bilgilenme icin araştırılacak ve taranacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Örnek Olay
15 Ortadoğu da Yeni Donem; Guc Dengeleri ve Eksen Kaymaları; Afganistan da Sovyet işgali(1979), Arap coğrafyasında toplumsal ve siyasal talepler(Arap baharı Kavramı ve olayları), Soğuk Savaş sonrası A.B.D.nin Ortadoğudaki etkisinin artması, dinsel icerikli teror eylemleri yoluyla Batı ve Amerikan işgaline karşı tepkiler ve sonucları. Dersin konularına ve iceriğine uygun kitap ve belgeseller on bilgilenme icin araştırılacak ve taranacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Çoktan Seçmeli test sınavı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Çoktan Seçmeli test sınavı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 80
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,20
AKTS 3 AKTS