SD0211 Yeni ve Yakın Çağda Avrupa'nın Siyasi Tarihi (Antik Çağdan Günümüz Avrupa Birliğine)

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SD0211
Ad Yeni ve Yakın Çağda Avrupa'nın Siyasi Tarihi (Antik Çağdan Günümüz Avrupa Birliğine)
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Öğretim Şekli Uzaktan Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör. SAİT DİNÇ


Dersin Amacı

Avrupa'nın Antik Çağdan beri yaşanan siyasal, ekonomik ve toplumsal değişiminin kronolojisi ni gelişmeler ve konuların içeriğine uygun biçimde dersi alanlara kavratmak.. Günümüze kadar Avrupa'da kurulan önemli siyasal güçler ve bunların Avrupa ve Dünya politikasındaki etkilerini tarih biliminin ışığında ve akademik bir bakış açısıyla öğretilmesi. Avrupa Uygarlığına bakış açısı olarak yüksek öğrenim gören öğrencilerimizde davranış değişikliği meydana getirmek.

Dersin İçeriği

Avrupa'nın antik çağdan beri yaşanan siyasal, ekonomik ve toplumsal değişiminin kronolojisi. Günümüze kadar Avrupa'da kurulan önemli siyasal güçler ve bunların Avrupa ve Dünya politikasındaki etkileri.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Sait Dinç, Yeni ve yakın çağda Avrupa'nın Siyasi Tarihi, Yayınlanmamış Ders Notları, Adana 2017

Notlar

- John Hirst, Kısa Avrupa Tarihi, Çev. Mihriban Doğan, İst. 2013, Say Yay. - Gordon Kerr, Avrupa'nın Kısa Tarihi, Çev. Cumhur Atay, İst. 2013, Kalkedon yay. - J.M. Roberts, Avrupa Tarihi, Çev. Fethi Aytuna, İst. 2011, İnkılap Yay.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Dersi alan öğrencilerin Avrupa'nın antik çağdan beri yaşanan siyasal, ekonomik ve toplumsal değişiminin kronolojisini gelişmeler ve konuların içeriğine uygun biçimde kavramasını amaçlar.
ÖÇ02 Avrupa'nın antik çağdan beri yaşanan siyasal, ekonomik ve toplumsal değişiminin kronolojisini gelişmeleri değerlendirir.
ÖÇ03 Günümüze kadar Avrupa'da kurulan önemli siyasal güçler ve bunların Avrupa ve Dünya politikasındaki etkilerini tarih biliminin ışığında ve akademik bir bakış açısıyla öğrenilmesini sağlar.
ÖÇ04 Avrupa merkezli büyük devletlerin, Dünya siyasetinde nasıl söz sahibi olduklarını ve bunun temel nedenlerinin ne olduğunun kavranmasını amaçlar.
ÖÇ05 Avrupa'da başlayan ve gelişen düşünsel, ekonomik, teknolojik ve sosyal değişimlerin, siyasal düzeni ve toplumları nasıl değiştirdiğini öğrenilmesi sağlar.
ÖÇ06 Avrupa'nın bugünkü siyasal örgütlenmesi olan Avrupa Birliğinin ve Avrupa ülkelerinin Türkiye ile olan ilişkileri öğrenilerek, Avrupa düşüncesi ve davranış modelinin neler olduğunun kavratılmasını sağlar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Avrupa kavramının tarihsel ve lugat anlamı, Avrupa tarihi ile ilgili temel kaynaklarının tanıtımı, kronolojik sınıflandırma, ders iceriği ve işleyişi ile ilgili bilgilendirme. Avrupa siyasi,kulturel ve etnik tarihi ile ilgili kaynak kitaplar ve gorsel materyaller ders oncesi taranacak ve on bilgilenme sağlanacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Örnek Olay
2 Antik Cağda Avrupa; Eski Ege, Yunan ve İon siyasal gucleri ve Avrupa uygarlığına ve tarihine katkıları; teknoloji, askeri altyapı, yonetim anlayışı(demokrasi geleneği) , din ve hukuk sistemi ve sanatsal altyapı. Avrupa siyasi,kulturel ve etnik tarihi ile ilgili kaynak kitaplar ve gorsel materyaller ders oncesi taranacak ve on bilgilenme sağlanacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Problem Çözme
3 Antik Cağda Avrupa; Avrupa da ve Dunyada Roma Egemenliği ve Cağı(M.O. 3. yuzyıl ve M.S. 4. Yuzyıl; Roma Uygarlığı; siyasi tarihi, yonetim, sanat, din, hukuk. teknoloji, bilim ve askeri yapılanma. Avrupa siyasi,kulturel ve etnik tarihi ile ilgili kaynak kitaplar ve gorsel materyaller ders oncesi taranacak ve on bilgilenme sağlanacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
4 Ortacağ da Avrupa( 6. - 15. yuzyıl); Hristiyanlaşan Avrupa, Kilise ve Feodalizm, Siyasal Gucler; Bizans, Germen ve Frank Devletleri, vd. Avrupa siyasi,kulturel ve etnik tarihi ile ilgili kaynak kitaplar ve gorsel materyaller ders oncesi taranacak ve on bilgilenme sağlanacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Problem Çözme
5 Avrupanın Dunyaya Yayılması ve Dunyada Avrupa Egemenliği Donemi(16. ve 20. Yuzyıl); Coğrafi keşifler, Somurgecilik ve Sonucları; İspanya, Portekiz, Hollanda, İngiltere, Fransa, Rusya Almanya ve, İtalyanın yayılmacı politikaları ve sonucları Avrupa siyasi,kulturel ve etnik tarihi ile ilgili kaynak kitaplar ve gorsel materyaller ders oncesi taranacak ve on bilgilenme sağlanacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Problem Çözme
6 Avrupanın Dunyaya Yayılması ve Dunyada Avrupa Egemenliği Donemi(16. ve 20. Yuzyıl); Coğrafi keşifler, Somurrgecilik ve Sonucları; İspanya, Portekiz, Hollanda, İngiltere, Fransa, Rusya Almanya ve, İtalyanın yayılmacı politikaları ve sonucları Avrupa siyasi,kulturel ve etnik tarihi ile ilgili kaynak kitaplar ve gorsel materyaller ders oncesi taranacak ve on bilgilenme sağlanacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
7 Yeni ve yakın cağlarda Avrupanın yapısal değişimi ve yeni fikirler; Ronesans ve reform hareketleri, dinsel yaşam modeline tepki, Sanayileşme, Humanizma, Aydınlanma, Eşitlik, Laiklik, Liberalizm, Ulusalcılık, Vatandaşlık, Anayasal Parlamento, Kentleşme ve Kentsoyluluk. Avrupa siyasi,kulturel ve etnik tarihi ile ilgili kaynak kitaplar ve gorsel materyaller ders oncesi taranacak ve on bilgilenme sağlanacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Örnek Olay
8 Ara Sınav Çoktan seçmeli test sınavı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Yeni ve yakın cağlarda Avrupanın yapısal değişimi ve yeni fikirler; Ronesans ve reform hareketleri, dinsel yaşam modeline tepki, Sanayileşme, Humanizma, Aydınlanma, Eşitlik, Laiklik, Liberalizm, Ulusalcılık, Vatandaşlık, Anayasal Parlamento, Kentleşme ve Kentsoyluluk Avrupa siyasi,kulturel ve etnik tarihi ile ilgili kaynak kitaplar ve gorsel materyaller ders oncesi taranacak ve on bilgilenme sağlanacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Beyin Fırtınası, Örnek Olay, Problem Çözme
10 Avrupada başlayan devrimler ve sonucları(18. - 20 yuzyıl); Devrimlerin siyasal, toplumsal ve ideolojik sonucları; Aydınlanma sureci, Bireyin ve toplumsal sınıfların duzeni değiştirme hareketleri. Avrupa siyasi,kulturel ve etnik tarihi ile ilgili kaynak kitaplar ve gorsel materyaller ders oncesi taranacak ve on bilgilenme sağlanacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
11 Avrupada başlayan devrimler ve sonucları(18. - 20 yuzyıl); İngiliz Sanayi devrimi( Viktorya Cağı), Amerikan ve Fransız devrimleri ve Avrupadaki siyasal rejimlerin sarsılması; monarşilerin sonu ve toplumsal sınıfların yonetimlerde yer alması Avrupa siyasi,kulturel ve etnik tarihi ile ilgili kaynak kitaplar ve gorsel materyaller ders oncesi taranacak ve on bilgilenme sağlanacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Problem Çözme
12 19. ve 20 yuzyıl Avrupası; Sanayileşme ve Avrupalı sanayi guclerinin rekabeti (Almanya --- Fransa, İngiltere ve Rusya); I. Dunya Savaşı ve II. Dunya Savaşı ve sonucları. Avrupa siyasi,kulturel ve etnik tarihi ile ilgili kaynak kitaplar ve gorsel materyaller ders oncesi taranacak ve on bilgilenme sağlanacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
13 20. Yuzyıl Avrupası ; Avrupanın Guc Kaybetmesi ve gelişmeler; I. ve II. Dunya Savaşının Avrupa egemenliğini zayıflatması. Avrupa merkezli yeni siyasal akımlar ve bunların devletleşmesi; Sosyalizm, Komunizm, Nazizm, Faşizm. Avrupa siyasi,kulturel ve etnik tarihi ile ilgili kaynak kitaplar ve gorsel materyaller ders oncesi taranacak ve on bilgilenme sağlanacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
14 II. Dunya savaşından Gunumuze Avrupa Siyasal Yapısında Gelişmeler(1945 - 2017); Avrupanın siyasal guclerinin Dunya hakimiyetini kaybetmesi ve toparlanma cabaları; Avrupa Konseyi, Avrupa Ekonomik Topluluğu ve Avrupa Birliği orgutlenmeleri Avrupa siyasi,kulturel ve etnik tarihi ile ilgili kaynak kitaplar ve gorsel materyaller ders oncesi taranacak ve on bilgilenme sağlanacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası, Problem Çözme
15 Soğuk Savaş Doneminde ve İki kutuplu Dunyada Avrupanın Siyasal Yapısında Değişimler ve Gelişmeler(1947 - 1991); Soğuk Savaşta NATO ve VARŞOVA PAKTI ile Avrupanın İlişkileri. A.B.D. ve Sovyetler Birliğinin bu donemdeki Avrupa Politikası ve sonucları. Avrupa siyasi,kulturel ve etnik tarihi ile ilgili kaynak kitaplar ve gorsel materyaller ders oncesi taranacak ve on bilgilenme sağlanacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası, Problem Çözme
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Çoktan seçmeli test Sınavı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Çoktan seçmeli test Sınavı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 80
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,20
AKTS 3 AKTS