SD0407 Gastronomi Turizmi

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SD0407
Ad Gastronomi Turizmi
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Üniversite Dersi
Öğretim Şekli Uzaktan Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. OYA BERKAY KARACA


Dersin Amacı

Gastronomi ve turizm ilişkisinin ayrıntılı olarak geniş perspektiften ele alınması amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Kültür turizmi kapsamında gastronomi turizmi, yiyecek ve turizm İlişkisi, dışarıda yemek yeme kavramı, gastronomi kavramı, gastronominin tarihsel gelişimi, diğer ilgili kavramları, gastronomi turizminin amaç, işlev ve önemi, gastronomi turizminin çeşitleri, gastronomi turizminde arz ve talep, gastronomi turizminin ulusal ve uluslararası boyuttaki yeri ve önemi, gastronomi trendleri, dünya ve Türkiye'deki gastronomi şehirleri ve rotaları hakkında bilgiler verilecektir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Priscilla Marry Işın 2019 Yemeğin Kültürel Tarihi Y K Y İstanbul

Notlar

Hülya Kurgun, Demet Bagıran Ozseker Gastronomi ve Turizm Detay Yayıncılık Ankara


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gastronomi ile ilgili kavramları tanımlar ve açıklar.
ÖÇ02 Gastronomi, turizm ve ağırlama endüstrisi arasındaki bağlantıyı anlatır.
ÖÇ03 Yiyeceğin ekonomik, sosyal, kültürel, çevresel ve dini önemini yorumlar.
ÖÇ04 Gastronomi turizminin ulusal ve uluslararası alandaki önemini anlatır.
ÖÇ05 Gastronomi trendlerini açıklar.
ÖÇ06 Gastronomi turizminin önemini, amaçlarını ve çeşitlerini anlatır.
ÖÇ07 Türkiye'de ve Dünyadaki gastronomi şehirleri ve rotalarını açıklar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kültür turizmi kapsamında gastronomi turizmine bakış Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası
2 Turistik ürün, çekicilik ve ağırlamanın bir unsuru olarak gastronomi Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
3 Gastronomi kavramı, Gastronominin tarihsel gelişimi, Yiyecek ve turizm ilişkisi, Dışarıda yemek yeme kavramı, Diğer ilgili kavramlar Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
4 Temel sosyoloji teorileri ve gastronomi disiplinine etkileri Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
5 Gastronomi turizmi, Gastronomi turizminin amaç ve işlevleri, Gastronomi turizminin önemi ve çeşitleri Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
6 Gastronomi turist tipolojisi, Gastronomi turistlerinin motivasyon faktörleri, Gastronomi turizminde arz ve talep Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
7 Slow food ve Fast food akımları, Moleküler gastronomi, Füzyon mutfağı Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
8 Ara Sınav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Coğrafi İşaretli Ürünler ve Gastronomi Turizmi İlişkisi, Sürdürülebilirlik ve Gastronomi, Küreselleşme ve Yerelleşme Ekseninde Gastronomi Turizmi Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
10 Gastronomi Trendleri I: Yeşil restoranlar, Tematik restoranlar, Hızlı-Rahat restoranlar, Dünyanın en iyi restoranları ve başarı hikayeleri, Y-İ işletmelerinde Franchising ve başarı hikayeleri Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Gastronomi Trendleri II: Şehir Tarımı-Dikey Tarım, Organik Tarım, Hücresel Tarım, Clean Supreme, Hyper-local Sourcing, Silicon Valley and Food, Fast Casual 2.0 Ekolojik Gıda ve Yiyecek İçecek İşletmelerinde Kullanımı, Yenilebilir Çiçek ve Böcekler Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
12 Gastronomi Trendleri III: Gastronomiyi konu alan filmler, Yiyecek stilistliği and fotoğrafçılık, Seyahat blogları ve destinasyon seçimlerindeki rolü, Yiyecek içecek endüstrisinde sosyal medya, Mutfak müzeleri, Ağ bilimi, Tat bileşenleri ağı, Dijital gastronomi Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
13 Türkiye'deki gastronomi turizmi şehirleri ve rotaları Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
14 Dünya Gastronomi şehirleri ve rotaları I Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
15 Dünya Gastronomi şehirleri ve rotaları II Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 80
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,20
AKTS 3 AKTS