SD0490 Doğal Afetler ve Önlemleri

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SD0490
Ad Doğal Afetler ve Önlemleri
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Öğretim Şekli Uzaktan Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi HATİCE KARAKILÇIK


Dersin Amacı

Bilindiği üzere çok sayıda doğal afet türü bulunmaktadır. Deprem, heyelan, yangın, sel, hortum, çığ, kuraklık, soğuklar, su taşkınları, obruklar, yangılar, volkanlar, barajların yıkılması ve sınai patlamalar ve diğer tüm doğal afetler ölümcül sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca, afetlerden kaynaklanan çevre sorunları meydana gelmektedir. Her sene binlerce insan doğal afetlerde hayatını kaybetmektedir. Hatta daha güçlü etkisi olan doğal afetlerde milyonlarca insanın hayatını kaybetme riski bulunmaktadır. Özellikle hem dünyada hem de ülkemizde deprem olan birçok bölge olduğu bilinmektedir. Güçlü bir deprem sonrasında can ve mal kaybı çok fazla olmaktadır. Doğal afetlere karşı önceden alınması gereken tedbirlerin bilinmesi ve gerekli tedbirlerin alınması ile can ve mal kayıpları bertaraf edilebilir veya en az seviyeye indirilebilir. Bu nedenle bu dersin amacı, Deprem, heyelan, yangın, sel, hortum, çığ, kuraklık, soğuklar, su taşkınları, obruklar, yangılar, volkanlar, baraj ve sınai patlamalar ve diğer tüm doğal afetlerin nedenlerini öğretmektir. Bu bilgiler ışığında, afetlere karşı alınması gereken önlemlerin azami ölçüde nasıl alınabileceğini ve ayrıca doğal afetlerden kaynaklanan çevre sorunlarına karşı alınması gereken önlemleri öğretmektir.

Dersin İçeriği

Doğal Afetler Giriş; Doğal Afetler ve Nedenleri; Doğal Afetlere Karşı Alınacak Önlemler ve Korunma Tedbirleri; Yavaş Şekilde Gelişen Doğal Afetler ve Nedenleri (Kuraklık, Şiddetli Soğuklar, Kıtlık vb. Olaylar); Ani Şekilde Gelişen Doğal Afetler ve Nedenleri; Depremler ve Alınması Gereken Önlemler; Çığ ve Su Taşkınlarına Karşı Alınması Gereken Önlemler; Heyelanlar ve Alınması Gereken Önlemler; Obruklara Karşı Alınması Gereken Önlemler; Doğal Yangınlar, Nedenleri ve Önleme Tedbirleri; Volkanlar Karşı Alınması Gereken Önlemler; Baraj yıkılmasına ve Sınai Patlamalara Karşı Alınması Gereken Önlemler; İnsan Kaynaklı Oluşan Doğal Afetler ve Önlemleri; Doğal Afetlerden Kaynaklanan Çevre Kirlenmeleri.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Kitap: Prof. Dr. Hasan ÖZDEMİR, Afetler Coğrafyası. İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi, 2010, İSTANBUL.

Notlar

İnternet ortamında afetlerle ilgili güncel makaleler ve haberler.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Doğal afetleri bilir ve tanımlarını yapar.
ÖÇ02 Doğal afetlerin nedenlerini ve sonuçlarını bilir ve yorumlar.
ÖÇ03 Doğal afetlere karşı alınacak önlemleri ve korunma tedbirlerini bilir.
ÖÇ04 Yavaş şekilde gelişen doğal afetleri ve nedenlerini (kuraklık, şiddetli soğuklar, kıtlık vb. olaylar) bilir.
ÖÇ05 Ani şekilde gelişen doğal afetleri ve nedenlerini bilir.
ÖÇ06 Depremlere karşı alınması gereken önlemleri bilir.
ÖÇ07 Çığ, seller ve su taşkınlarına karşı alınması gereken önlemleri bilir.
ÖÇ08 Heyelanlara karşı alınması gereken önlemleri bilir.
ÖÇ09 Obrukların oluşumuna karşı alınması gereken önlemleri bilir.
ÖÇ10 Doğal yangınların nedenlerini ve önleme tedbirlerini bilir.
ÖÇ11 Volkanik patlamalar ile karşılaştığında alınması gereken önlemleri bilir.
ÖÇ12 Baraj ve sınai patlamalarına karşı alınması gereken önlemler hakkında ön bilgi sahibi olur.
ÖÇ13 İnsan kaynaklı oluşan doğal afetler ve önlemleri hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ14 Doğal afetlerden kaynaklanan çevre kirlenmeleri hakkında bilgi sahibi olur.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Doğal Afetlere Giriş Öğrenciler ilgili ders notlarını inceler ve ders konusu ile ilgili web sitelerinde araştırma yapar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
2 Doğal Afetler ve Nedenleri Öğrenciler ilgili ders notlarını inceler ve ders konusu ile ilgili web sitelerinde araştırma yapar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
3 Doğal Afetlere Karşı Alınacak Önlemler ve Korunma Tedbirleri Öğrenciler ilgili ders notlarını inceler ve ders konusu ile ilgili web sitelerinde araştırma yapar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
4 Yavaş Şekilde Gelişen Doğal Afetler ve Nedenleri (Kuraklık, Şiddetli Soğuklar, Kıtlık vb. Olaylar) Öğrenciler ilgili ders notlarını inceler ve ders konusu ile ilgili web sitelerinde araştırma yapar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
5 Ani Şekilde Gelişen Doğal Afetler ve Nedenleri Öğrenciler ilgili ders notlarını inceler ve ders konusu ile ilgili web sitelerinde araştırma yapar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
6 Depremler ve Alınması Gereken Önlemler Öğrenciler ilgili ders notlarını inceler ve ders konusu ile ilgili web sitelerinde araştırma yapar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
7 Çığ ve Su Taşkınlarına Karşı Alınması Gereken Önlemler Öğrenciler ilgili ders notlarını inceler ve ders konusu ile ilgili web sitelerinde araştırma yapar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
8 Ara Sınav Sınav sorularını cevaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Heyelanlar ve Alınması Gereken Önlemler Öğrenciler ilgili derÖğrenciler ilgili ders notlarını inceler ve ders konusu ile ilgili web sitelerinde araştırma yapar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
10 Obruklara ve Alınması Gereken Önlemler Öğrenciler ilgili ders notlarını inceler ve ders konusu ile ilgili web sitelerinde araştırma yapar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
11 Doğal Yangınlar, Nedenleri ve Önleme Tedbirleri Öğrenciler ilgili ders notlarını inceler ve ders konusu ile ilgili web sitelerinde araştırma yapar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
12 Volkanlar Karşı Alınması Gereken Önlemler Öğrenciler ilgili ders notlarını inceler ve ders konusu ile ilgili web sitelerinde araştırma yapar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
13 Barajların Yıkılmasına ve Endüstriyel Patlamalara Karşı Alınması Gereken Önlemler Öğrenciler ilgili ders notlarını inceler ve ders konusu ile ilgili web sitelerinde araştırma yapar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
14 İnsan Kaynaklı Oluşan Doğal Afetler ve Önlemleri Öğrenciler ilgili ders notlarını inceler ve ders konusu ile ilgili web sitelerinde araştırma yapar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
15 Doğal Afetlerden Kaynaklanan Çevre Kirlenmeleri Öğrenciler ilgili ders notlarını inceler ve ders konusu ile ilgili web sitelerinde araştırma yapar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav sorularını cevaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav sorularını cevaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 80
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,20
AKTS 3 AKTS