SD0508 Onlar her yerde: Dost ve Düşman Bakteriler

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SD0508
Ad Onlar her yerde: Dost ve Düşman Bakteriler
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Öğretim Şekli Uzaktan Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. NURTEN YILMAZ


Dersin Amacı

Farklı nesne ve mekanlardan swap ile alınan kültürüne ve petri kaplarında büyüyen kolonilerden swablar alarak bakterilerin mikroskobik dünyasını keşfedin.

Dersin İçeriği

öğrenciler gıda kaynaklı hastalıkları ve ilgili mikropları araştırırlar. Başlıca patojenleri tanımlarlar ve daha sonra yiyecekleri nasıl kirlettiklerini ve insanların nasıl etkilendiğini araştırır ve açıklarlar.

Dersin Ön Koşulu

Derse katılım önemlidir. ders notları ve kaynak gösterilen kitaplar hemen temin edilmelidir.

Kaynaklar

dost ve düşman bakteriler kitabı yazar: anne maczulak

Notlar

genel mirobiyoloji ders notları Brock mikroorganizmaların biyolojisi kitabı


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 mikroorganizma lar, taksonomik olarak tanıma teknik terimler, mikrop, bakteri, virus, küf, maya
ÖÇ02 bakteriler her yerde: nerelerde bulunur, genel olarak bakteriler hakkında bilgi ( hücre yapısı...)hücre sekilleri, morfolojik fenotipik özelilikler)
ÖÇ03 cevremizdeki bize dost ve düşman bakteriler: kim nerede ve neden bulunur, konakçısına yarar yada zarar verenler; faydalı , normal flora, patojen , fırsatçı patojen, gıdalarda, hayvanlarda, suda, bitki, toprak...
ÖÇ04 vücudumuz bizimle birlikte yaşayan (simbiyotik yaşam) milyonlarca bakteri ile dinamik denge içinde yaşamını idame ettirir. kimi zararsız ama fırsatçı, kimi direk hastalık yapan, kimi ise barsaklarda serotonin den bile sorumlu probiyotiklerdir. yalnızaca barsaklarımız, yetişkinlerde, ortalama 2000 g bakteri yüküne sahiptir.
ÖÇ05 Laboratuvarda mikrobiyolojik çalışma materyal metodun tanıtılması: biogüvenliği sağlayan alet ekipmanlar içeren laboratuvarda otoklav ( evimizdeki düdüklü tencere) ile sterilizasyon, hijyen dezenfekte ifadeleri anlam bulacaktır. kuluçka terimi yoğurt peynir turşu yapmada ve yumurtadan civciv üretiminde bildiğimiz, bizim için de bakteri inkübasyonunu anlatacaktır.
ÖÇ06 günlük hayatta farkında olmadan evimizde, yoğurdumuzda, ayagımızda , banyo, ya da mutfak tezgahında besleyip büyüttüğümüz bakterileri, laboratuvarda büyüme gelişmeierini öğreneceğiz.
ÖÇ07 bakteri gelişim ortamlarını katı ve sıvı formda labotuvar besiyerlerini hazırlarken, günlük hayattaki besiyerlerimizi de öğreneceğiz.
ÖÇ08 terim- laboratuvar- materyal konularını kavrama seviyesi ölçülür
ÖÇ09 çevremizden aldığımız örneklerden ( bitki gıda balık peynir su hava) laboratuvarda bakteri geliştirme: görmediğimiz arkadaşlarımızı çevremizden tespit etmek için uygulama (örnek alma- sogukzincir-geliştirme-tespit etme)
ÖÇ10 insan vücudundaki barsak mikrobiotası tanıma ve sağlık üzerine etkileri: ikinci beyin barsaklar
ÖÇ11 iizolasyon: birşeyi ortamından çekip saf olarak ayrıştırma işlemi. vücudumuzda da boğazımızı enfekte eden sorumlu bakteriyi ancak oradan sürüntü alarak laboratuvarda teşhis ederiz.
ÖÇ12 izole edilen bakterilerin gram boyaması ve mikroskop altında görüntülenmesi: gözle görülemeyen bu canlıları laboratuvarda gram metodu ile mikroskopda görüntüleme
ÖÇ13 gram negatif ve gram pozitif bakterilere holistikbakış; gram pozitif : staphylococcus, basillus subtilus, lactococcus lactis, streptococcus termophilus. gram negatif: e.coli, pseudomonas aeruginosa,klebsieella pneumoniae
ÖÇ14 bütüncül bakışta dost bakteriler: probiyotikler; femtentasyon ürünleri starter kültürleri... günlük hayatımızda bizimle beraberler
ÖÇ15 düşman bakteriler: her yerden temas halde olduğumuz hava, su, gıdalar, mekanlar... bizim için uygun hijyen kuralları dışında olduğunda rsk potansiyelleridir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Mikrop nedir, mikropların tarihçesi, çeşitleri Anne Maczulak - Dost ve Düşman Bakteriler kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Benzetim
2 bakterler nedir, bakterileri tanıyalım Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi, (Ed: Madigan, M. T., Martinko, J. M.), Çeviri Editörü: Çökmüş, C., Onbirinci Baskıdan Çeviri, Palme Yayınevi, Ankara, 2010, ISBN: 9786055829629 Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
3 cevremizdeki bize dost ve düşman bakteriler Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi, (Ed: Madigan, M. T., Martinko, J. M.), Çeviri Editörü: Çökmüş, C., Onbirinci Baskıdan Çeviri, Palme Yayınevi, Ankara, 2010, ISBN: 9786055829629 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 vücudumuzda dost ve düşman bakteriler Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi, (Ed: Madigan, M. T., Martinko, J. M.), Çeviri Editörü: Çökmüş, C., Onbirinci Baskıdan Çeviri, Palme Yayınevi, Ankara, 2010, ISBN: 9786055829629 Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
5 Laboratuvarda mikrobiyolojik çalışma materyal metodun tanıtılması Genel uygulamalı mikrobiyoloji notları Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
6 bakteri besiyerlerinin (gelişim ortamlarının) çeşitleri ve kullanım amaçları Genel uygulamalı mikrobiyoloji notları Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
7 Bakteriler için, sıvı ve katı besiyeri hazırlama Genel uygulamalı mikrobiyoloji notları Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
8 Ara Sınav Genel uygulamalı mikrobiyoloji notları Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 çevremizden aldığımız örneklerden ( bitki gıda balık peynir su hava) laboratuvarda bakteri geliştirme Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi, (Ed: Madigan, M. T., Martinko, J. M.), Çeviri Editörü: Çökmüş, C., Onbirinci Baskıdan Çeviri, Palme Yayınevi, Ankara, 2010, ISBN: 9786055829629 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 nsan vücudundaki barsak mikrobiotası tanıma ve sağlık üzerine etkileri: ikinci beyin barsaklar Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi, (Ed: Madigan, M. T., Martinko, J. M.), Çeviri Editörü: Çökmüş, C., Onbirinci Baskıdan Çeviri, Palme Yayınevi, Ankara, 2010, ISBN: 9786055829629 Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
11 insan vücudundan mikrobiyolojik test örnekleri nelerdir, bakteri izolasyonu ve geliştirme Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi, (Ed: Madigan, M. T., Martinko, J. M.), Çeviri Editörü: Çökmüş, C., Onbirinci Baskıdan Çeviri, Palme Yayınevi, Ankara, 2010, ISBN: 9786055829629 Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
12 izole edilen bakterilerin gram boyaması ve mikroskop altında görüntülenmesi Genel uygulamalı mikrobiyoloji notları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
13 gram negatif ve gram pozitif bakterilere holistik bakış Genel uygulamalı mikrobiyoloji notları Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
14 dost bakteriler: probiyotikler, fermentasyon starter kültürlerine örnek Genel uygulamalı mikrobiyoloji notları Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
15 düşman bakteriler: gıda ve diğer kaynaklarda patojen bakteriler Anne Maczulak - Dost ve Düşman Bakteriler kitabı Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 80
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,20
AKTS 3 AKTS