SD0145 Türk Halk Müziği Bilgileri ve Koro I

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SD0145
Ad Türk Halk Müziği Bilgileri ve Koro I
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Öğretim Şekli Uzaktan Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. ÖZGÜR PEKER


Dersin Amacı

Geleneksel Türk halk müziğinin tarihsel süreç boyunca gelişimi, yayıldığı alan,kullanılan çalgılar, özel icra biçimleri ve türlerinin tanıtılmasının yanı sıra; Bireysel ve koro türkü söyleme çalışmaları yoluyla ses eğitimi çalışmaları yapmak, ve türkü dağarcığı oluşturmak, bireysel ve sosyal gelişime katkı sunmak hedeflenmektedir.

Dersin İçeriği

Geleneksel Türk halk müziğinin tanımı,genel özellikleri,nefes ve ses eğitimi çalışmaları,işitme eğitimi, basit usullerde koro uygulama çalışmaları.

Dersin Ön Koşulu

Bu dersin herhangi bir ön koşulu bulunmamaktadır.

Kaynaklar

Türk Halk Müziği ve Nazariyatı, Atınç Emnalar, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir 1998. Ses Eğitimi Temel Kavramlar İlkeler Yöntemler, Ayşe Meral Töreyin, Sözkesen Matbaacılık, Ankara 2008.

Notlar

Konu ile ilgili araştırma makaleleri. İnternet veri tabanlı kaynaklar.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Geleneksel Türk halk müziğinin kökeni ve gelişme sürecini kavrar.
ÖÇ02 Türk halk müziği çalgılarının tarihsel gelişim sürecini ve teknik özelliklerini kavrar.
ÖÇ03 Türk halk müziğinde kullanılan telli çalgıların yapımı, fiziksel özellikleri ve çalım tekniklerini kavrar.
ÖÇ04 Türk halk müziğinde kullanılan yaylı ve üflemeli çalgıların yapımı, fiziksel özellikleri ve çalım tekniklerini kavrar.
ÖÇ05 Türk halk müziğinde kullanılan ritim çalgılarının yapımı, fiziksel özellikleri ve çalım tekniklerini kavrar.
ÖÇ06 Uzun hava türlerinde kullanılan Ağız farklılıklarını kavrar.
ÖÇ07 Kırık hava türlerinde kullanılan ağız farklılıklarını kavrar.
ÖÇ08 Tasavvufi Türk halk müziği türleri arasındaki farklılıkları kavrar.
ÖÇ09 Türk halk müziğinde kullanılan farklı bölge ve yörelere ait tavırlar arasındaki farklılıkları kavrar.
ÖÇ10 Ses, nefes egzersizleri yoluyla türkü söyleme performansının arttığını fark eder.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Geleneksel Türk halk müziğinin tanımı genel özellikleri ve tarihçesi Yayıldığı alan ve kaynaklarının tanıtılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Türk halk müziği çalgılarının tarihsel gelişimine genel bakış. Ses ve nefes egzersiz çalışmaları.İşitme eğitimi çalışmaları Türk halk müziği çalgılarının yapım ve çalım tekniklerine göre sınıflandırılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Türk halk müziğinde kullanılan telli çalgılar. Ses ve nefes egzersizleri,İşitme eğitimi, koro çalışmaları Telli çalgıların fiziki yapılarının ve teknik özelliklerinin tanıtılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
4 Türk halk müziğinde kullanılan yaylı ve üflemeli çalgılar. Ses ve nefes egzersizleri,İşitme eğitimi, koro çalışmaları. Yaylı ve üflemeli çalgıların fiziki yapılarının ve teknik özelliklerinin tanıtılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
5 Türk halk müziğinde kullanılan ritim çalgıları. Ses ve nefes egzersizleri, İşitme eğitimi ve koro çalışmaları Ritim çalgılarının fiziki yapılarının ve teknik özelliklerinin tanıtılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
6 Türk halk müziğinde türler. Ritimli (kırık hava) Türleri. Ses ve nefes egzersizleri,İşitme eğitimi, koro çalışmaları Türler hakkında genel bilgiler. Video,ses kaydı ve çalgı eşliğinde Türk halk müziğinde kullanılan farklı türlerin örneklenmesi. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
7 Serbest ritimli(uzun hava) türleri. Ses ve nefes egzersizleri,İşitme eğitimi, koro çalışmaları Video,ses kaydı ve çalgı eşliğinde farklı uzun hava türlerinin örneklenmesi. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi
9 Tasavvufi Türk halk müziği türleri. Ses ve nefes egzersizleri,İşitme eğitimi, koro çalışmaları Video,ses kaydı ve çalgı eşliğinde Tasavvufi Türk halk müziği türlerinin örneklenmesi. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
10 Geleneksel Türk halk müziğinde kullanılan ağızlar ve tavırlar.Ses ve nefes egzersizleri,İşitme eğitimi, koro çalışmaları Ağız,şive, lehçe örneklerinin tanıtılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
11 Uzun hava türlerinde ağız özellikleri.Ses ve nefes egzersizleri,İşitme eğitimi, koro çalışmaları. Video,ses kaydı ve çalgı eşliğinde farklı uzun hava türlerindeki ağız özelliklerinin örneklenmesi. Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
12 Kırık hava türlerinde ağız özellikleri.Ses ve nefes egzersizleri,İşitme eğitimi, koro çalışmaları. Video,ses kaydı ve çalgı eşliğinde farklı kırık hava türlerindeki ağız özelliklerinin örneklenmesi. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
13 Geleneksel Türk halk müziğinde kullanılan tavırlar. Ses ve nefes egzersizleri,İşitme eğitimi, koro çalışmaları. 1 Video,ses kaydı ve çalgı eşliğinde farklı yörelere ait tavır örneklerinin gösterilmesi. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
14 Geleneksel Türk halk müziğinde kullanılan tavırlar.Ses ve nefes egzersizleri,İşitme eğitimi, koro çalışmaları. 2 Video,ses kaydı ve çalgı eşliğinde farklı yörelere ait tavır örneklerinin gösterilmesi. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
15 Geleneksel Türk halk müziğinde kullanılan tavırlar.Ses ve nefes egzersizleri,İşitme eğitimi, koro çalışmaları. 3 Video,ses kaydı ve çalgı eşliğinde farklı yörelere ait tavır örneklerinin gösterilmesi. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi, Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi, Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 80
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,20
AKTS 3 AKTS