EMG12715 Banka ve Sermaye Piyasasında Güncel Konular

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod EMG12715
Ad Banka ve Sermaye Piyasasında Güncel Konular
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Uzaktan Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. YILDIRIM BEYAZIT ÖNAL


Dersin Amacı

Bu dersin genel amacı, genel olarak bankacılık ve sermaye piyasası ile güncel konularda öğrencilere bir tartışma ortamı sağlayarak yeni gelişmelerin daha iyi anlaşılmasını sağlamaktır.

Dersin İçeriği

Bu derste Türk Bankacılık Sistemi ve işleyişi, bankacılıkta kullanılan Basel Kriterleri ve genel olarak finansal piyasalar hakkında bilgi verilecektir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

1.Avrupa Birliği'nde ve Türkiye'de Bankacılık, Yar.Doç.Dr.Kasım Eren, 1996 2.Avrupa Birliği Sürecinde Türk Sigorta Sektörü, Dr.Halil Yolcu, 2009 3.Finansal Pazarlar, Prof.Dr.Serpil Canbaş, Prof.Dr.Hatice Doğukanlı, 2007 4.Mikro Finansman, Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Müdürlüğü, 2007

Notlar

Küresel Kriz ve Türkiye, Prof.Dr.Ahmet Fazıl Özsoylu, Dr. İlter Ünlükaplan, Dr. Melek Akdoğan Gedik, 2010


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Türk Bankacılık Sistemi ve işleyişi ile ilgili bilgi sahibi olur
ÖÇ02 Bankacılıkta Basel kriterleri kavramları değerlendirir
ÖÇ03 Sigortacılık sektörü, gayrimenkul piyasası, bireysel emeklilik sistemi ve vadeli işlemler borsası hakkında yapılan analizleri açıklar
ÖÇ04 Krizlerin dünya ekonomilerine etkilerini analiz eder


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finans fonksiyonunun temel kuramsal modellerini ve sayısal yöntemlerini tanımlayıp kullanım amaçlarını açıklar. Ayrıca her bir model ve/veya yöntemin üstün ve zayıf yönlerini belirtir. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mali şirketlerin stratejik ve operasyonel planlarının analiz edilebilmesini sağlar ve ortaya çıkan sorunlarda çözüm bulunması için yeterli bilgi birikimi oluşturur.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansal yönetimde kullanılan kuramsal modellerin nasıl oluşturulacağını, sayısal ve istatistik yöntemlerin nasıl uygulanacağını açıklar 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansal yönetimde kullanılan kuramsal modellerin, sayısal ve istatistik yöntemlerin uygulanması sonucunda elde edilen bulguların nasıl yorumlanacağını öğretir.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karşılaşılan işletme sorunlarının çözümü için uygun yöntemleri belirler.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel mali tabloları doğru analiz ederek mali işletmeler için en uygun sonuca ulaşılmasını sağlar 5
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bireysel olarak ve/veya ekip içinde sorumluluk alma, liderlik yapma ve etkin biçimde çalışmayı teşvik eder
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincinde olarak alan ile ilgili güncel gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler. 4
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yeni bir alanda akademik kurallar çerçevesinde farklı kaynaklardan yararlanmayı, elde ettiği bilgileri sentezlemeyi ve etkin biçimde sunmayı öğretir.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olur. 4
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Geleneksel yaklaşımın yöntemleri sorgular; gerekli gördüğü durumlarda yeni çalışma yöntemleri geliştirir ve uygular.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Türkçenin ve bunun yanında en az bir yabancı dilin akademik yaşamın ve iş yaşamının gereklerine uygun biçimde kullanmasını sağlar.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bankacılık sektörünü, büyüklüğünü, kaynaklarını, kültürünü, hedef ve amaçlarını göz önünde bulundurarak en uygun finansal yönetim yaklaşımının yöntemini belirler ve uygular. 5
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sermaye Piyasalarını; araçlarını ve kurumlarını tanıtarak, kişinin sahip olduğu BIST ve Dünya Borsaları ile ilgili geniş bilgiyi, kendi alanında en iyi şekilde kullanmasına yardımcı olur.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Bankacılık ve Sermaye Piyasaları Arasındaki İlişkiler IMKB Dergisi 7/25-26 no.lu yayının,Türkiye'de Bankalar, Sermaye Piyasası ve Ekonomik Büyüme makalesinin incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
2 Avrupa Birliğine giriş aşamasında Türk bankacılık sistemi BDDK ARD çalışma raporları 2005/7 Avrupa Birliğine Tam Üyelik Sürecinde Türk Bankacılık Sektörü makalesinin incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
3 Basel II Bankacılık Kriterleri ve KOBİ lere etkileri TBB Risk Yönetimi ve Basel 2 'nin Kobilere Etkileri Konferans kitapçığı syf.3-51 arasının incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
4 Bankacılıkta kriz ve yeniden yapılandırma Siyasa, Yıl:1, Sayı:1, Bankacılık Krizleri, Yeniden Yapılandırma Programları ve Türk Bankacılık Sektörü syf.1-21 incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
5 Bireysel emeklilik sistemi ve finans kesimine etkileri Ekonomi Bilimleri Dergisi Cilt 2, Sayı2, 2010, Bireysel Emekliliğin Türkiye'deki Durumu ve Gelişimi makalesinin incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
6 Avrupa birliğine giriş aşamasında Türk sigortacılık sistemi Avrupa Birliği Sürecinde Türk Sigorta Sektörü kitabının ilgili bölümlerinin incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
7 Türk sigortacılık sektörünün mevcut durumu, gelişmeme nedenleri ve sorunları Türk Sigorta Sektörünün Tarihsel Gelişiminin Değerlendirilmesi-syf 1-12 incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Türk Gayrimenkul Piyasası ve Mortgage Tutsat Kanununun incelenmesi İlgili kanunun incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
10 İMKB de yabancı yatırımcıların önemi ve hareket tarzları IMKB Dergisi Sayı 44, Menkul Kıymet Piyasalarında Yabancı Yatırımcıların Etkisi makalesinin incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
11 VOB İzmir Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası ve Türkiye açısından önemi Finansal Pazarlar kitabının 402-415 nolu sayfalarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
12 Mikro Finansman ve Türkiye açısından değerlendirilmesi Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş Mikro Finansman syf.1-44 incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
13 Son Küresel Krizin ABD açısından incelenmesi Küresel Kriz ve Türkiye kitabının 40-60. syf.larının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
14 Mikro Finansman ve Türkiye açısından değerlendirilmesi-2 Küresel Kriz ve Türkiye kitabının 22-32. syf.larının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
15 İşlenen konuların gözden geçirilmesi İşlenen konuların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS