EMG12710 Uluslararası Finansman Teknikleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod EMG12710
Ad Uluslararası Finansman Teknikleri
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Uzaktan Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. HATİCE DOĞUKANLI


Dersin Amacı

Bu dersin genel amacı, uluslararası piyasalarda faiz oranları, döviz kurları ve mal fiyatlarındaki gelişmelerin, firma kararlarını nasıl etkileyeceği konusunda bilgi vermek ve bu sayede piyasalardaki olumsuz gelişmelerin nasıl bertaraf edileceğini ve olumlu gelişmelerden nasıl yararlanılabileceğini öğretmektir.

Dersin İçeriği

Bu derste uluslararası finansal sistemin temel teorilerinden, döviz kurlarından ve risk yönetim araçlarından bahsedilecektir

Dersin Ön Koşulu

Yoktur.

Kaynaklar

İlgili dönemde kitap ilgili kitaplar önerilmektedir. Uluslararası Finans, Hatice Doğukanlı Multinational Financial Management, Eiteman and Stonehill

Notlar

İlgili dönemde kitap ilgili makaleler önerilmektedir. Döviz piyasası verileri


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Uluslararası ödemeler sistemini öğrenme
ÖÇ02 Kurların tahmini yolu ile döviz yönetimi becerisine sahip olma
ÖÇ03 Türev araçları tanıma ve kullanma
ÖÇ04 Uluslararası yatırımları sınıflandırma
ÖÇ05 Uluslararası ekonomik gelişmeleri takip etme ve yorumlama Finansman bilim dalına ait kuramları açıklama


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finans fonksiyonunun temel kuramsal modellerini ve sayısal yöntemlerini tanımlayıp kullanım amaçlarını açıklar. Ayrıca her bir model ve/veya yöntemin üstün ve zayıf yönlerini belirtir. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mali şirketlerin stratejik ve operasyonel planlarının analiz edilebilmesini sağlar ve ortaya çıkan sorunlarda çözüm bulunması için yeterli bilgi birikimi oluşturur. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansal yönetimde kullanılan kuramsal modellerin nasıl oluşturulacağını, sayısal ve istatistik yöntemlerin nasıl uygulanacağını açıklar 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansal yönetimde kullanılan kuramsal modellerin, sayısal ve istatistik yöntemlerin uygulanması sonucunda elde edilen bulguların nasıl yorumlanacağını öğretir.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karşılaşılan işletme sorunlarının çözümü için uygun yöntemleri belirler.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel mali tabloları doğru analiz ederek mali işletmeler için en uygun sonuca ulaşılmasını sağlar
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bireysel olarak ve/veya ekip içinde sorumluluk alma, liderlik yapma ve etkin biçimde çalışmayı teşvik eder
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincinde olarak alan ile ilgili güncel gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yeni bir alanda akademik kurallar çerçevesinde farklı kaynaklardan yararlanmayı, elde ettiği bilgileri sentezlemeyi ve etkin biçimde sunmayı öğretir.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olur.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Geleneksel yaklaşımın yöntemleri sorgular; gerekli gördüğü durumlarda yeni çalışma yöntemleri geliştirir ve uygular.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Türkçenin ve bunun yanında en az bir yabancı dilin akademik yaşamın ve iş yaşamının gereklerine uygun biçimde kullanmasını sağlar.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bankacılık sektörünü, büyüklüğünü, kaynaklarını, kültürünü, hedef ve amaçlarını göz önünde bulundurarak en uygun finansal yönetim yaklaşımının yöntemini belirler ve uygular. 3
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sermaye Piyasalarını; araçlarını ve kurumlarını tanıtarak, kişinin sahip olduğu BIST ve Dünya Borsaları ile ilgili geniş bilgiyi, kendi alanında en iyi şekilde kullanmasına yardımcı olur. 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Uluslararası finansın gelişim nedenleri; uluslar arası finansın temel konuları Uluslararası finans kitabının ilk iki bölümünün okunması, TCMB'nin resmi internet sitesinin incelenmesi, döviz kurları, enflasyon oranları ve faiz oranlarının araştırılarak öğrenilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
2 Uluslararası ödemeler sistemi ve ödemeler bilançosu Uluslararası finans kitabının üçüncü bölümünün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
3 Döviz piyasaları: spot, forward ve swap işlemleri Uluslararası finans kitabının 4. bölümünün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
4 Döviz piyasalarında spekülasyon ve arbitraj Uluslararası finans kitabının 4. bölümünde ilgili konuların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
5 Uluslararası finansta pariteler: satınalma gücü paritesi, faiz oranı paritesi Uluslararası finans kitabının 5. bölümünün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
6 Döviz kurlarını etkileyen faktörler ve döviz kurlarının tahmin edilmesi Uluslararası finans kitabının 6. bölümünün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
7 Döviz kuru riskine karşı kullanılabilecek araçlar: türev araçlar Uluslararası finans kitabının 7. bölümünün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Döviz, faiz ve mal swapları Uluslararası finans kitabının 8. bölümünün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
10 Döviz alış ve satış opsiyonları Uluslararası finans kitabının 9. bölümünün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
11 Döviz futures sözleşmeleri Uluslararası finans kitabının 10. bölümünün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
12 Döviz kuru riskinin firma değeri üzerine etkisi: işlem etkisi ve ekonomik etki Uluslararası finans kitabının 11. bölümünün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
13 Döviz kurlarının muhasebe etkisi Uluslararası finans kitabının 12. bölümünün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
14 Uluslar arası yatırımlar:doğrudan yatırımlar, portföy yatırımları 1 Uluslararası finans kitabının 13. ve 15. bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
15 İşlenen konuların gözden geçirilmesi Uluslararası finans kitabının 13. ve 15. bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS