MG1822 Araştırma Yöntemleri ve Finansal Etik

8 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod MG1822
Ad Araştırma Yöntemleri ve Finansal Etik
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 8 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. EMRAH ARIOĞLU


Dersin Amacı

Bu dersin genel amacı, öğrencilere araştırma yöntemleri ve finansal etik konularında temel bilgi ve becerileri kazandırarak; gerek içerik, gerekse güvenilirlik ve etik konularında ileride yapacakları araştırmalar için yardımcı olmaktır.

Dersin İçeriği

Bu derste genel olarak, finansal açıdan etik kavramından ve ampirik uygulamalı araştırma projelerinin yazımında ve sunumunda dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsedilecektir.

Dersin Ön Koşulu

YOK

Kaynaklar

Finansal Teknikler, Ali Ceylan, Ekin Kitapevi,

Notlar

Finansal Pazarlar Finansal Kurumlar ve Sermaye Pazarı Analizleri, S.Canbaş ve H.Doğukanlı


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Genel anlamda iş etiği ve finansal etik konularında bilgi sahibi olur
ÖÇ02 Uygulamalı araştırmaların doğasını ve akademik yazım sürecini öğrenir
ÖÇ03 Farklı araştırma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak ve bunlar arasından araştırma için en uygun yöntemi seçer
ÖÇ04 Literatür taraması yapmayı ve referans gösterme tekniklerini kullanır
ÖÇ05 Hazır veri toplama araçlarından yararlanabilmek ve toplanan verileri temel düzeyde analiz eder


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansman bilim dalına ait kuramları açıklar. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansman alanında kullanılan bilimsel yöntem ve araçların gelişmesine katkı yapacak kuramları listeler ve tanımlar. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansman alanında kullanılan kuramsal modellerin nasıl oluşturulacağını ve sayısal karar verme teknikleri ile bu modellerin nasıl ilişkilendirileceğini araştırır.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansman alanında kullanılan kuramsal modellerin, sayısal karar verme tekniklerinin uygulanması sonucu elde edilen sonuçlarının nasıl yorumlanacağını açıklar. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Günümüz finans yöneticilerinin karşılaşmış oldukları sorunlara uygun yöntemlerle çözümler üretir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finans alanında kullanılan yöntemlerin temel adımlarını izleyerek uygulamaya geçirme ve uygulamalı işletme yönetimine katkı sağlar. 5
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansal verimliliği arttırmaya yardımcı olan teknikleri kullanarak en uygun sonuca ulaşır. 5
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bireysel ve/veya takım çalışmasında sorumluluk alma, liderlik yapma ve etkin biçimde çalışır.
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bireyin uzmanlık alanında meydana gelen güncel değişim ve gelişimleri takip ederek yenilenmeyi sürekli hale getirir.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Akademik kurallar çerçevesinde bilimsel kaynaklardan yararlanır, veri toplar, analiz eder, yorumlar ve yeni bilgiler üreterek bunları etkin biçimde yazar ve sunar.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Türkçeyi ve en az bir yabancı dili akademik ve iş yaşamının gereklerine uygun biçimde kullanır.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Finans alanının gelişmesine katkı sağlayacak yeni araştırma yöntemleri geliştirir ve uygular. 5
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Finansman bilim dalının kapsadığı alt bilim dalları üzerinde sorgulayıcı araştırma yaparak, finans yöneticilerinin doğru karar alma süreçleri için yeni esaslar geliştirir. 4
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İşletmelerin faaliyet gösterdikleri sektör ve pazara uygun olan finansman yaklaşımları, uygulama ve yöntemlerini geliştirir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Genel Olarak Etik Kavramı ve Finansal Etik Alanı Dünyada ve Türkiye'de İş Etiği ve Etik Yönetimi Kitabının 1. bölümünün ve öğretim üyesinin kendi notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
2 Finansal Çevrede Çıkar Çatışmaları: Sosyal Sorumluluk, Sürdürülebilirlik ve Sorumlu Yatırımcı Kavramları Çerçevesinde Modern Etik Tartışmaları Dünyada ve Türkiye'de İş Etiği ve Etik Yönetimi Kitabının 4. bölümünün ve öğretim üyesinin kendi notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Finansal Etik konusunda Örnek Olay Analizleri: Enron,Goldman Sachs, JPMorgan, Lehman Brothers, HSBC Para Aklama Davaları ve diğerleri Dünyada ve Türkiye'de İş Etiği ve Etik Yönetimi Kitabının 3. bölümünün ve öğretim üyesinin kendi notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Bilim, Bilimin Özellikleri ve Bilimsel Araştırma Araştırma Yöntemleri kitabının ve Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri kitabının ilk bölümlerinin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Araştırma Konusunun Seçimi, Hipotez ve Araştırma Sorularının Belirlenmesi Araştırma Yöntemleri kitabının ve Bilimsel Araştırma Yöntemleri kitabının 2.bölümlerinin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Literatür Taraması ve Araştırma Önerisinin Hazırlanması Araştırma Yöntemleri kitabının 3.bölümünün ve Bilimsel Araştırma Yöntemleri kitabının 2. bölümünün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Bilimsel Araştırmaya Uygun Metodolojinin Seçimi: Niceliksel ve Niteliksel Araştırma Yaklaşımları Araştırma Yöntemleri kitabının 4.bölümünün, Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri kitabının 1. bölümünün ve Bilimsel Araştırma Yöntemleri kitabının 5 ve 6. bölümlerinin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Veri Toplama Yöntemleri; Tarama, Görüşme, Gözlem, Deney, Anket Araştırma Yöntemleri kitabının 5.bölümünün, Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri kitabının 4.-5. bölümünün ve Bilimsel Araştırma Yöntemleri kitabının 4. bölümünün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
10 Veri Toplama Yöntemleri 2 ve Etik Değerler Araştırma Yöntemleri kitabının 9.bölümünün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
11 Veri Analizi: Ekonometrik Uygulamalı Paket Programlara Giriş Araştırma Yöntemleri kitabının 6.bölümünün ve Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri kitabının 8. bölümünün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
12 Bilimsel Araştırmaların Yazım Kuralları: Tablolar, Ekler, Özet, Giriş, Sonuç Bölümlerinin hazırlanması Araştırma Yöntemleri kitabının 7.bölümünün, Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri kitabının 6. bölümünün ve Bilimsel Araştırma Yöntemleri kitabının 7. bölmünün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
13 Bilimsel Araştırmaların Yazım Kuralları:Kaynakça Gösterim Kuralları-1 Araştırma Yöntemleri kitabının 7.bölümünün, Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri kitabının 6. bölümünün ve Bilimsel Araştırma Yöntemleri kitabının 7. bölmünün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
14 Bilimsel Araştırmaların Yazım Kuralları:Kaynakça Gösterim Kuralları-2 Araştırma Yöntemleri kitabının 7.bölümünün, Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri kitabının 6. bölümünün ve Bilimsel Araştırma Yöntemleri kitabının 7. bölmünün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
15 Araştırma Projesinin Sözlü Sunumu ve PowerPoint'in Etkili Kullanımı Öğretim Üyesinin kendi notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 9 126
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 9 9
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 197
Toplam İş Yükü / 25 (s) 7,88
AKTS 8 AKTS