MG1813 Davranışsal Finans

10 AKTS - 4-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 4 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod MG1813
Ad Davranışsal Finans
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 4-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 10 AKTS
Yerel Kredi 4 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SERKAN YILMAZ KANDIR


Dersin Amacı

Bu dersin amacı, davranışsal finansın temellerini ve davranışsal finans prensiplerinin varlık fiyatlama, yatırım ve işletme finansmanı gibi alanlardaki uygulamalarını incelemektir.

Dersin İçeriği

Bu derste etkin piyasa hipotezi ve piyasa anomalileri ile davranışsal finansa ait temel kavramlar ve teoriler incelenecektir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

1.Shefrin, Hersh (2000), Beyond Greed and Fear: Understanding Behavioral Finance and the Psychology of Investing (First Edition), USA: Harvard Business School Press. 2.Shleifer, Andrei (2000), Inefficient Markets An Introduction to Behavioral Finance (First Edition), Great Britain: Oxford University Press. 3.Shefrin, Hersh(2005), A Behavioral Approach to Asset Pricing, Elsevier Academic Press 4.Döm, Serpil (2003), Yatırımcı Psikolojisi, Değişim Yayınları. İstanbul 5. Karan, Mehmet Baha(2004), Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi, Gazi Kitabevi, Ankara 6. Canbaş, Serpil ve Doğukanlı Hatice(2007), Finansal Pazarlar, Finansal Kurumlar ve Sermaye Piyasası Analizleri, Karahan Kitabevi, Adana 7.Goldberg, Von Nitzsch(2001), Behavioral Finance, John Wiley and Sons.

Notlar

5.Bodurtha, James N., Dong-Soon Kim ve Charles M. C. Lee (1995), “Closed-end country funds and U. S. Market sentiment”, Review of Financial Studies, c.8. S.3. ss.879-918.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Genel anlamda piyasa ve etkin piyasalar kavramlarını açıklar
ÖÇ02 Beklentiler hipotezini açıklar
ÖÇ03 Sürü davranışını tanımlar
ÖÇ04 Momentum ve diğer ters yönlü yatırım stratejilerini tanır
ÖÇ05 Gürültü ticareti ve yatırımcı duyarlılığını tanır


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansman bilim dalına ait kuramları açıklar. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansman alanında kullanılan bilimsel yöntem ve araçların gelişmesine katkı yapacak kuramları listeler ve tanımlar. 5
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansman alanında kullanılan kuramsal modellerin nasıl oluşturulacağını ve sayısal karar verme teknikleri ile bu modellerin nasıl ilişkilendirileceğini araştırır.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansman alanında kullanılan kuramsal modellerin, sayısal karar verme tekniklerinin uygulanması sonucu elde edilen sonuçlarının nasıl yorumlanacağını açıklar.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Günümüz finans yöneticilerinin karşılaşmış oldukları sorunlara uygun yöntemlerle çözümler üretir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finans alanında kullanılan yöntemlerin temel adımlarını izleyerek uygulamaya geçirme ve uygulamalı işletme yönetimine katkı sağlar. 5
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansal verimliliği arttırmaya yardımcı olan teknikleri kullanarak en uygun sonuca ulaşır. 4
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bireysel ve/veya takım çalışmasında sorumluluk alma, liderlik yapma ve etkin biçimde çalışır.
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bireyin uzmanlık alanında meydana gelen güncel değişim ve gelişimleri takip ederek yenilenmeyi sürekli hale getirir.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Akademik kurallar çerçevesinde bilimsel kaynaklardan yararlanır, veri toplar, analiz eder, yorumlar ve yeni bilgiler üreterek bunları etkin biçimde yazar ve sunar.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Türkçeyi ve en az bir yabancı dili akademik ve iş yaşamının gereklerine uygun biçimde kullanır.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Finans alanının gelişmesine katkı sağlayacak yeni araştırma yöntemleri geliştirir ve uygular.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Finansman bilim dalının kapsadığı alt bilim dalları üzerinde sorgulayıcı araştırma yaparak, finans yöneticilerinin doğru karar alma süreçleri için yeni esaslar geliştirir. 5
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İşletmelerin faaliyet gösterdikleri sektör ve pazara uygun olan finansman yaklaşımları, uygulama ve yöntemlerini geliştirir. 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Etkin Piyasalar ve Piyasa Anomalileri Yatırımcı Psikolojisi kitabı 1. Bölüm syf.2-11'in okunması; Inefficient Markets An Introduction to Behavioral Finance kitabı 1. bölümünün okunması; Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi kitabı 10.bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Hisse Senedi Getirilerinin Tahmin Edilebilirliği A Behavioral Approach to Asset Pricing kitabı 6.ve 7. bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
3 Beklentiler Hipotezi Yatırımcı Psikolojisi kitabı 1. Bölüm syf.11-43'ün okunması; Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Beklentiler Hipotezi-2 A Behavioral Approach to Asset Pricing kitabı syf.13-57 arasının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Zihinsel Muhasebe Yatırımcı Psikolojisi kitabı 3. Bölüm syf.111-119'un okunması, Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası
6 Sürü Davranışı Yatırımcı Psikolojisi kitabı 3. Bölüm syf.134-167'nin okunması, Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası
7 Sürü Davranışı-2 A Behavioral Approach to Asset Pricing kitabı syf.221-239'un okunması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Beyin Fırtınası
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Gürültü Ticareti ve Yatırımcı Duyarlılığı Inefficient Markets An Introduction to Behavioral Finance kitabı 2. bölümünün okunması; Yatırımcı Psikolojisi kitabı 2. Bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Beyin Fırtınası
10 Gürültü Ticareti ve Yatırımcı Duyarlılığı-2 Yatırımcı Psikolojisi kitabı 5. Bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası
11 Aşırı ve Düşük Reaksiyon Inefficient Markets An Introduction to Behavioral Finance kitabı 5. bölümünün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası
12 Aşırı ve Düşük Reaksiyon-2 A Behavioral Approach to Asset Pricing kitabı syf.201-221'in okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Momentum ve Ters Yönlü Yatırım Stratejileri A Behavioral Approach to Asset Pricing kitabı syf.365-419 un okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Momentum ve Ters Yönlü Yatırım Stratejileri-2 A Behavioral Approach to Asset Pricing kitabı syf.419-447'nin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası
15 Davranışsal finansal alanındaki güncel tartışmalar Güncel Makalelerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 12 168
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 24 24
Toplam İş Yükü (Saat) 262
Toplam İş Yükü / 25 (s) 10,48
AKTS 10 AKTS