MG1812 Menkul Kıymet Değerlemesi

10 AKTS - 4-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 4 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod MG1812
Ad Menkul Kıymet Değerlemesi
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 4-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 10 AKTS
Yerel Kredi 4 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. YILDIRIM BEYAZIT ÖNAL


Dersin Amacı

Bu dersin amacı, piyasalarda kullanılan sabit ve değişken getirili menkul kıymetlerin değerlemesinin yatırımcılar ve ihraçcı kuruluşlar tarafından nasıl yapıldığının anlaşılmasını sağlamaktır.

Dersin İçeriği

Bu derste genel olarak sermaye piyasalarının işleyişi, BIST in ekonomideki yeri ve tahvil ve hisse senedi gibi finansal araçların değerlemesinden bahsedilecektir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

1.Finansal Pazarlar Finansal Kurumlar ve Sermaye Pazarı Analizleri, S.Canbaş ve H.Doğukanlı 2.Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi, M. B. Karan 3.Sermaye Piyasası ve Menkul Değer Analizi, Ali Ceylan ve Turhan Korkmaz 4. Capital Market Instruments Analysis and valuation, Moorad Choudhry, Didier Joannas, Richard Pereira and Rod Pienaar, Palgrave Macmillan, Second edition, 2005 5.Bond Markets, Analysis and Strategies, Frank J. Fabozzi, Fourth Edition, Prentice Hall International, 2000

Notlar

Analysis of Equity Investments: Valuation, John D. Stowe, Thomas R.Robinson, Jerald E. Pinto, Dennis W. Mc. Leavey, AIMR Publications, 2002


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Genel anlamda mali piyasaların nasıl işlediği hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ02 Menkul kıymet kavramı ve farklı araçları tanır
ÖÇ03 Menkul kıymetlerin nasıl değerlendirildiğini öğrenir
ÖÇ04 Farklı araçlarla oluşturulan portföylerin yönetim stratejileri hakkında bilgi sahibi olur


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansman bilim dalına ait kuramları açıklar. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansman alanında kullanılan bilimsel yöntem ve araçların gelişmesine katkı yapacak kuramları listeler ve tanımlar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansman alanında kullanılan kuramsal modellerin nasıl oluşturulacağını ve sayısal karar verme teknikleri ile bu modellerin nasıl ilişkilendirileceğini araştırır.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansman alanında kullanılan kuramsal modellerin, sayısal karar verme tekniklerinin uygulanması sonucu elde edilen sonuçlarının nasıl yorumlanacağını açıklar. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Günümüz finans yöneticilerinin karşılaşmış oldukları sorunlara uygun yöntemlerle çözümler üretir. 5
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finans alanında kullanılan yöntemlerin temel adımlarını izleyerek uygulamaya geçirme ve uygulamalı işletme yönetimine katkı sağlar.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansal verimliliği arttırmaya yardımcı olan teknikleri kullanarak en uygun sonuca ulaşır. 5
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bireysel ve/veya takım çalışmasında sorumluluk alma, liderlik yapma ve etkin biçimde çalışır.
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bireyin uzmanlık alanında meydana gelen güncel değişim ve gelişimleri takip ederek yenilenmeyi sürekli hale getirir.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Akademik kurallar çerçevesinde bilimsel kaynaklardan yararlanır, veri toplar, analiz eder, yorumlar ve yeni bilgiler üreterek bunları etkin biçimde yazar ve sunar. 4
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Türkçeyi ve en az bir yabancı dili akademik ve iş yaşamının gereklerine uygun biçimde kullanır. 4
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Finans alanının gelişmesine katkı sağlayacak yeni araştırma yöntemleri geliştirir ve uygular.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Finansman bilim dalının kapsadığı alt bilim dalları üzerinde sorgulayıcı araştırma yaparak, finans yöneticilerinin doğru karar alma süreçleri için yeni esaslar geliştirir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İşletmelerin faaliyet gösterdikleri sektör ve pazara uygun olan finansman yaklaşımları, uygulama ve yöntemlerini geliştirir. 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Mali Piyasalarının Tanımlanması Ve İşlevleri Finansal Pazarlar kitabının ilk bölümünün okunması; Capital Market Instruments Analysis and valuation kitabı syf.1-9'un okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
2 Genel olarak menkul kıymetler Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi kitabının 2 ve 3. bölümlerinin okunması, Capital Market Instruments Analysis and valuation kitabı syf. 25-44'ün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
3 Değişken getirili menkul kıymetlerin Değerlemesi: Hisse Senedi Değerlemesi; Beklenen Karpayının İndirgenmesi Yaklaşımı İle Hisse Senedi Değerlemesi Finansal Pazarlar kitabının 9.bölüm syf.466-483 okunması; Analysis of Equity Investments:Valuation kitabı 2. bölüm syf.37-71'in okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
4 Değişken getirili menkul kıymetlerin Değerlemesi: Hisse Senedi Değerlemesi; Beklenen Karpayının İndirgenmesi Yaklaşımı İle Hisse Senedi Değerlemesi-2 Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi kitabının 12.bölümünün okunması;Analysis of Equity Investments:Valuation kitabı 2. bölüm syf.71-113'ün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
5 Tahvil Değerlemesi: Tahvil fiyatlaması, fiyat değişkenliği ve getirisi Finansal Pazarlar kitabının 9.bölüm syf.429-436'nın; Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi kitabının 373-409'un okunması; Capital Market Instruments Analysis and valuation kitabı 4. bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
6 Tahvil Değerlemesi: Tahvil getirisi ve faizin vadeye bağlı yapısı Finansal Pazarlar kitabının 9.bölüm syf.440-459'nın okunması; Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi kitabının 409-437'nin okunması; Bond Markets, Analysis and Strategies kitabı 4. bölümünün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
7 Tahvil Değerlemesi: Özel Sektör Tahvil Değerlemesi ve Repo Değerlemesi Finansal Pazarlar kitabının 9.bölüm syf.459-466'nın okunması;.Fixed Income Securities: Tools for Today s Markets kitabı 15.bölümünün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Devlet Tahvili Ve Hazine Bonosu Değerlemesi; Finansal Pazarlar kitabının 9.bölüm syf.459-466'nın okunması;.Fixed Income Securities: Tools for Today s Markets kitabı 15.bölümünün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
10 Risksiz Faiz Oranı ve Risk Primleri Finansal Pazarlar kitabının 9.bölüm syf.458-460'ın okunması; Yatırım Analalizi ve Portföy kitabının 13. bölümünün okunması; Managing Credit Risk in Corporate Bond Portfolios kitabı 3. bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
11 Durasyon Kavramı Yatırım Analalizi ve Portföy kitabının 13. bölümünün okunması; Managing Credit Risk in Corporate Bond Portfolios kitabı 3. bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
12 Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler, İpoteğe Dayalı Menkul Kıymetler, İpotek Teminatlı Menkul Kıymetler ve Varantların Değerlemesi Finansal Pazarlar kitabının 9.bölüm syf.460-466'nın okunması, Yatırım Analizi ve Portföy kitabının 14. bölümünün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
13 Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler, İpoteğe Dayalı Menkul Kıymetler, İpotek Teminatlı Menkul Kıymetler ve Varantların Değerlemesi-2 Yatırım Analizi ve Portföy kitabının 13. bölüm syf.402-405'in okunması; Capital Market Instruments Analysis and valuation kitabı 11. bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
14 Aktif Tahvil Portföyü Yönetim Stratejileri Capital Market Instruments Analysis and valuation kitabı 12. bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
15 Türev Piyasalar ve Opsiyon Değerleme Bond Markets, Analysis and Strategies kitabı 19. bölümünün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 12 168
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 24 24
Toplam İş Yükü (Saat) 262
Toplam İş Yükü / 25 (s) 10,48
AKTS 10 AKTS