MG1809 Finansman Seminerleri

10 AKTS - 4-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 4 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod MG1809
Ad Finansman Seminerleri
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 4-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 10 AKTS
Yerel Kredi 4 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. HATİCE DOĞUKANLI


Dersin Amacı

Bu dersin genel amacı, temel finans konularının detaylı olarak incelenmesi ve bu doğrultuda, yeni finansal gelişmeler işığında, konuların güncel yansımalarının araştırılmasıdır.

Dersin İçeriği

Bu derste genel olarak sermaye yapısı sermaye maliyeti ve kar payı dağıtım politikaları konuları işlenecektir.

Dersin Ön Koşulu

Finansal Politika ve Finansal Yönetim

Kaynaklar

Finans bilim alanındaki temel teorilere ilişkin kitaplar Finansal Yönetim, Öztin Akgüç Finansal Yönetim, Hatice Düzakın Finansal Yönetim, Serpil Canbaş ve Gamze Vural Financial Management, James Van Horne. İşletme Finansının Temelleri (Çeviri), Brealey and Myers Yatırım Projeleri Analizi, Zeki Uslu ve Yıldırım Önal Portföy Yönetimi, Hatice Doğukanlı ve Metin Borak Finansal Risk Yönetimi ve Türev Araçlar, Hatice Doğukanlı Finansal Pazarlar:Finansal Kurumlar ve Sermaye Piyasası Analizleri, Serpil Canbaş ve Hatice Doğukanlı

Notlar

Finans bilim alanındaki temel teorilere ilişkin temel makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Temel finans konularını tekrar ederek kavrama
ÖÇ02 Temel finans konularını yeniden araştırarak güncel bilgi sahibi olma
ÖÇ03 Temel finans konularında farklı bakış açıları geliştirme
ÖÇ04 İşletmelerin yatırım, finansman ve karpayı kararlarında teori ve pratik uygulamaları karşılaştırma


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansman bilim dalına ait kuramları açıklar. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansman alanında kullanılan bilimsel yöntem ve araçların gelişmesine katkı yapacak kuramları listeler ve tanımlar. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansman alanında kullanılan kuramsal modellerin nasıl oluşturulacağını ve sayısal karar verme teknikleri ile bu modellerin nasıl ilişkilendirileceğini araştırır. 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansman alanında kullanılan kuramsal modellerin, sayısal karar verme tekniklerinin uygulanması sonucu elde edilen sonuçlarının nasıl yorumlanacağını açıklar. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Günümüz finans yöneticilerinin karşılaşmış oldukları sorunlara uygun yöntemlerle çözümler üretir. 2
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finans alanında kullanılan yöntemlerin temel adımlarını izleyerek uygulamaya geçirme ve uygulamalı işletme yönetimine katkı sağlar.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansal verimliliği arttırmaya yardımcı olan teknikleri kullanarak en uygun sonuca ulaşır. 2
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bireysel ve/veya takım çalışmasında sorumluluk alma, liderlik yapma ve etkin biçimde çalışır.
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bireyin uzmanlık alanında meydana gelen güncel değişim ve gelişimleri takip ederek yenilenmeyi sürekli hale getirir.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Akademik kurallar çerçevesinde bilimsel kaynaklardan yararlanır, veri toplar, analiz eder, yorumlar ve yeni bilgiler üreterek bunları etkin biçimde yazar ve sunar. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Türkçeyi ve en az bir yabancı dili akademik ve iş yaşamının gereklerine uygun biçimde kullanır.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Finans alanının gelişmesine katkı sağlayacak yeni araştırma yöntemleri geliştirir ve uygular.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Finansman bilim dalının kapsadığı alt bilim dalları üzerinde sorgulayıcı araştırma yaparak, finans yöneticilerinin doğru karar alma süreçleri için yeni esaslar geliştirir. 3
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İşletmelerin faaliyet gösterdikleri sektör ve pazara uygun olan finansman yaklaşımları, uygulama ve yöntemlerini geliştirir. 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Mükemmel Sermaye Piyasalarında Şirket Finansmanı- Modigliani ve Mille'n Sermaye Yapısı Teorileri The Cost of Capital, Corporation Finance and the Theory of Investment makalesinin incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
2 Vergiler ve Sermaye Yapısı, İflas maliyetleri ve Sermaye Yapısı 1 Corporate Income Taxes and the Cost of Capital makalesinin incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
3 Vergiler ve Sermaye Yapısı, İflas maliyetleri ve Sermaye Yapısı 2 Debt and Taxes ve diğer ilgili makalelerin incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Vekalet Teorisi ve Firma Teorisi Theory of the Firm: Managerial Behavior, Agency Costs, and Ownership Structure makalesinin incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
5 Karpayı Politikası 1 Imperfect Information, Dividend Policy, and the 'Bird in the Hand' Fallacy makalesinin incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
6 Karpayı Politikası 2 Dividends, Dilution, and Taxes:  A Signalling Equilibrium makalesinin ve diğer ilili makalelerin incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
7 Finansman ve Yatırım Kararlarının Ayrılması-Pozitif Net Bugünkü Değerin Temelleri Financial Theory and Corporate Policy makalesinin ve diğer ilgili makalelerin incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Piyasa Etkinliği Eugene Fama. Market Efficiency, Long-Term Returns, and Behavioral Finance. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
10 Faktör Modelleri İMKB İçin Zayıf Etkinlik Sınaması: Stokastik Birim Kök ve Kalman Filitre Yaklaşımı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
11 Bankalarda Finansal Riskler Validating The Fama and French Three Factor Model; The case of Stockholm Stock Exchange 1982-2002 tezinin incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
12 Basel Düzenlemeleri Risk Yönetimi Açısından Bankalarda Aktif-Pasif Yönetimi çalışmasının incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
13 Türev Piyasalar ve Risk Yönetimi Türev Araçlar, Türev Piyasalar ve Risk Yönetimi Makalelerinin İncelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
14 Uluslar arası Krizler: 2008 Dünya Küresel Krizi Örneği Basel II'nin Finans ve Bankacılık Sektörüne Etkileri ve Türk Bankacılık Sektörünün Basel II'ye Uyum Süreci makalesinin incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
15 Ulusal Krizler: 2000-2001 Türkiye Krizi Örneği Küresel Kriz ve Türkiye Ekonomisi ve An Analysis of the Financial Crisis of 2008: Causes and Solutions makalelerinin incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 12 168
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 24 24
Toplam İş Yükü (Saat) 262
Toplam İş Yükü / 25 (s) 10,48
AKTS 10 AKTS