EMG32730 Vergi Muhasebesi ve Uygulamaları

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod EMG32730
Ad Vergi Muhasebesi ve Uygulamaları
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Uzaktan Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MEHMET ÜNSAL MEMİŞ


Dersin Amacı

Yasalar, standartlar ve ilkeler doğrultusunda bağımsız denetim ve bağımsız denetçinin özelliklerini vurgulayarak denetim faaliyetlerinin uygulanışını göstermek ve denetim göürüşünün oluşturulma sürecinde yorumlama gücü kazandırmaktır.

Dersin İçeriği

Finansal Tablolar Denetimine yol gösteren yasal düzenlemeler ve standartlar ile ilgili görüş oluşturmak, denetim sürecini açıklamak, denetim kanıtlarının toplanması ve değerlendirilmesinde yorum gücünü arttırmak, denetim görüşünün oluşturulması ve raporlanması hakkında bilgi vermek.

Dersin Ön Koşulu

Yoktur.

Kaynaklar

Ders notları ve sunuları

Notlar

Diğer ders notları ve sunuları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Temel mali analiz tekniklerini kullanarak en uygun sonuca ulaşır.
ÖÇ02 İşletme yönetimi yöntemleri ile muhasebe metodlarını birleştirerek uygular.
ÖÇ03 Muhasebe bilim dalında yer alan modellerin uygulanması sonucu elde edilen sonuçların nasıl yorumlanacağını araştırarak açıklar.
ÖÇ04 Muhasebe mesleğinde karşılaşılan yasal ve etik konuları anlar.
ÖÇ05 Bireysel olarak ve/veya ekip içinde sorumluluk alarak liderlik yapma ve gerekli çalışmaları yerine getirerek muhasebe sürecini etkin bir şekilde yönetir.
ÖÇ06 Muhasebenin yeni bir alanında, akademik kurallar çerçevesinde farklı kaynaklardan yararlanma, elde ettiği bilgileri sentezler ve etkin biçimde sunar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Muhasebe, denetim ve vergi konularının temel ilkelerini kavrama ve bu ilkeleri karar alma sürecinde etkin biçimde kullanma yetkinliği.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Muhasebe bilim dalında var olan temel kuramsal modeller ile literatüre yeni giren sistemleri listeleme, tanımlama ve kullanım amaçlarını açıklama; her bir model ve/veya sistemin üstün ve zayıf yönlerini belirtme.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Muhasebe, denetim ve vergi konularında sorun belirleme, araştırma ve analiz yapma yetkinliği.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Muhasebe bilim dalında yer alan modellerin uygulanması sonucu elde edilen sonuçların nasıl yorumlanacağını araştırarak açıklama. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Muhasebe mesleğinde karşılaşılan yasal ve etik konuları anlama 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İşletme yönetimi yöntemleri ile muhasebe metodlarını birleştirerek uygulama. 3
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel mali analiz tekniklerini kullanarak en uygun sonuca ulaşma. 3
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bireysel olarak ve/veya ekip içinde sorumluluk alarak liderlik yapma ve gerekli çalışmaları yerine getirerek muhasebe sürecini etkin bir şekilde yönetme. 3
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincinde olarak muhasebe alanıyla ilgili güncel gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme. 3
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Muhasebenin yeni bir alanında, akademik kurallar çerçevesinde farklı kaynaklardan yararlanma, elde ettiği bilgileri sentezleme ve etkin biçimde sunma. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yazılı ve sözlü iletişim yetkinliği. 3
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uygulama ve yöntemleri sorgulama, gerekli gördüğü durumlarda yeni çalışma yöntemleri geliştirme ve uygulama.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Muhasebe bilimi üzerine araştırma yaparak, doğru karar alma süreci için temel oluşturma


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Türk vergi sisteminde mevcut yasal düzenlemelerin bütün olarak gözden geçirilmesi Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
2 Türk vergi sisteminde mevcut yasal düzenlemelerin değerlendirilmesi Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
3 Türk Vergi Mevzuatındaki stok değerleme yöntemleri ile stok değer düşüklüğüne ilişkin düzenlemelerin işletmeler açısından değerlendirilmesi Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
4 Türk Vergi Mevzuatındaki alacak ve borçlar için reeskont ile karşılıklar ve değersiz alacaklara ilişkin düzenlemelerin işletmeler açısından değerlendirilmesi Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
5 Türk Vergi Mevzuatındaki Amortisman yöntemleri ile yenileme fonu uygulamasına ilişkin düzenlemelerin işletmeler açısından değerlendirilmesi Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
6 Türk Vergi Mevzuatındaki aktifleştirilmesi ya da doğrudan döneme gider yazılması ihtiyari olan gider kalemlerine ilişkin düzenlemelerin işletmeler açısından değerlendirilmesi Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
7 Türk Vergi Mevzuatındaki AR-GE giderlerine ilişkin düzenlemelerin işletmeler açısından değerlendirilmesi Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
8 Ara Sınav Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Türk Vergi Mevzuatındaki İndirimlere ilişkin düzenlemelerin işletmeler açısından değerlendirilmesi Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
10 Türk Vergi Mevzuatındaki Gayrimenkul sermaye iratlarına ilişkin düzenlemelerin işletmeler açısından değerlendirilmesi Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
11 Türk Vergi Mevzuatındaki Geçici vergide yüzde 10a kadar yanılmaya imkan veren düzenlemelerin işletmeler açısından değerlendirilmesi Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
12 Türk Vergi Mevzuatındaki Personel giderlerine ilişkin düzenlemelerin işletmeler açısından değerlendirilmesi Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
13 Türk Vergi Mevzuatındaki Değer artış kazançlarına ilişkin düzenlemelerin işletmeler açısından değerlendirilmesi Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
14 Türk Vergi Mevzuatındaki Transfer fiyatlama yoluyla örtülü kazanç dağıtımına ilişkin düzenlemelerin işletmeler açısından değerlendirilmesi Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
15 Kurumlar vergisinde istisnalara ilişkin düzenlemelerin işletmeler açısından değerlendirilmesi Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS