Genel Bilgi
Kod | OYD7807 |
Ad | Girişimcilik |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 4-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 8 AKTS |
Yerel Kredi | 4 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. KEMAL CAN KILIÇ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Başkaları için çalışmanın yanı sıra kendini işini kurabilecek özelliklere, bilgi ve yetkinlikler sahip olması hedeflenen öğrencilerin kendilerinde var olan girişimcilik özelliklerini ortaya çıkarmaları ve bunları geliştirebilmeleri iin gerekli donanımı kazanmaları amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği
Girişim, Girişimcilik, İş fikri, İş planı, İş fırsatları
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Makaleler
Notlar
Makaleler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Girişim ve girişimcilik kavramlarını açıklar |
ÖÇ02 | Bir iş fikri geliştirir |
ÖÇ03 | Bir iş planının uygunluğuna yönelik analitik ve kritik düşünme becerilerini geliştirir |
ÖÇ04 | İş fırsatlarını tanır |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İşletmelerde, yönetim ve organizasyon sistemi içerisindeki aksaklıkları ve ihtiyaçları analiz edebilme. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İşletmelerde çalışan davranışlarının nasıl oluştuğunu ve değiştiğini analiz etme. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İşletme yönetiminin stratejik, taktik ve operasyonel boyutlarını kavrayabilme. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İşletme alanında kullanılan bilimsel yöntem ve araçları tanımlama | 2 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İşletme yönetimi ve organizasyonu alanındaki kavram ve kuramları farklı disiplin alanlarıyla bütünleştirme. | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İşletme yönetimi ve organizasyonu alanında bilimsel bir araştırma için gerekli olan yöntem, araç ve teknikleri kullanma. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İşletme yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrama. | 3 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | İşletmenin iç ve dış çevresini analiz etme. | 2 |
PÖÇ09 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yönetim sorunlarının çözümüne ilişkin yönetim becerilerini kullanma. | 3 |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Modern işletmecilik ve işletme yönetimine ilişkin temel ilke, strateji ve teknikleri açıklama. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bireysel ve/veya takım çalışmasının dinamiklerini analiz etme. | 3 |
PÖÇ12 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Uzmanlık alanında gelişimleri takip ederek sürekli kendini yenileme. | |
PÖÇ13 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | İşletmelerin yönetim ve organizasyon sorunlarına yönelik çözüm önerileri sunma. | 2 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Yönetim ve organizasyon alanındaki kuramlara katkı sağlama. | 2 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Ders hakkında genel bilgi | İlgili kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Girişim ve girişimcilik kavramları, girişimciliğin önemi | İlgili kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | Bir birey olarak girişimcinin özellikleri | İlgili kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Yaratıcılık ve iş fikri geliştirme yöntemleri | İlgili kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
5 | Girişimcilik süreci | İlgili kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Yeni bir işletme kurma veya yeni bir işletmeyi satın alma | İlgili kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Bir iş planının hazırlanması | İlgili kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama |
8 | Ara Sınav | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | İşletme iş planının hazırlanması | İlgili kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama |
10 | Pazarlama planı | İlgili kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Üretim planı | İlgili kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Finansal plan | İlgili kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | Uluslar arası girişimcilik fırsatları | İlgili kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Şirket içi girişimcilik | İlgili kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | Öğrenci sunumları | Sunumların hazırlanması | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Performans Değerlendirmesi |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 8 | 112 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 2 | 4 | 8 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 12 | 12 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 24 | 24 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 212 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 8,48 | ||
AKTS | 8 AKTS |