BB578 Bahçe Ürünlerinin Derim Sonrası Biyoteknolojisi

6 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BB578
Ad Bahçe Ürünlerinin Derim Sonrası Biyoteknolojisi
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ÖMÜR DÜNDAR


Dersin Amacı

Derim sonrasında biyoteknoloji kullanımı

Dersin İçeriği

Meyvelerde olgunlaşmanın ve yumuşamanın enzimsel etkileri. Stress koşullarında fenolik metabolizmada meydana gelen değişiklikler.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

ders notu

Notlar

makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Meyvelerde olgunlaşmanın enzimsel etkilerini bilir
ÖÇ02 meyve olgunlaşma enzimlerini bilir
ÖÇ03 Stres koşullarında meyve ve sebzelerde fenolik metabolizma değişikliklerini bilir
ÖÇ04 Meyvelerde yumuşamanın enzimsel etkilerini bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak, alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebili, derinleştirebilir ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilir 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bahçe bitkileriyle ilişkili disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir ve kullanır 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilir; özgün bir konuyu araştırabilir, kavrar tasarlar ve uygulayabilir 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilir 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanır
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunur 3
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanı ile ilgili en az birer adet bilimsel makaleyi ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlayabilme veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletebilir
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilir, problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaratıcı ve eleştirel düşünebilme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Ulusal ve uluslararası platformlarda, yerli ve yabancı uzman kişiler ile alanıyla ilgili konuların tartışılmasında özgün görüşler ortaya koyar, bu görüşleri savunabilir; sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştiril bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir; alanında yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar 3
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında özel konularda uzmanlaşır 4
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma, bunu sürdürebilme, karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Meyvelerde olgunlaşmanın ve yumuşamanın enzimsel etkileri. Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Stres koşulları altında meyve ve sebzelerde fenolik metabolizmada meydana gelen değişiklikler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Olgunlaşmada Polygalactronase ve Polyphenol Oxidase aktivitesi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Olgunlaşmada hücre duvarı polisakkaritlerinin metabolizması Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Olgunlaşma esnasında messenger RNA sentezi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 meyve olgunlaşma enzimleri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Etilen biyosentezi ve düzenlenmesi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav sınav Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
9 Klimakterik ürünlerde içsel etilen metabolizması Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Domates olgunlaşma mutantları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Meyve ve sebzelerde renklenme fizyolojisi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 renk maddeleri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 olgunlaşma sırasında renk değişimleri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 aroma maddeleri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 aroma biyosentezi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları sınav Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları sınav Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 6 84
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 6 12
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü (Saat) 142
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,68
AKTS 6 AKTS