BK586 Depolanmış Ürün Zararlılarıyla Savaşım Teknikleri

6 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BK586
Ad Depolanmış Ürün Zararlılarıyla Savaşım Teknikleri
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. EKREM ATAKAN


Dersin Amacı

Depolanmış ürünlerin genel özelliklerini, depolanmış ürün zararıları ve bunlarla değişik mücadele tekniklerini öğretmektir.

Dersin İçeriği

Depolanmış ürünlerin genel özellikleri, depolanmış ürün zararıları ve savaşım teknikleri

Dersin Ön Koşulu

Entomoloji Dersi almış olmak

Kaynaklar

Rees, D. 2004 Insects of Stored Products. Mansun Publishing, 182 pp.

Notlar

Özgür, AF. 1996. Depolanmış Ürün Zararlıları Çukurova Üniversitesi, 86.s


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Depolanmış ürünlerde zararlı böceklerin genel özelliklerini öğrenir
ÖÇ02 Depolanmış ürün zararılarını öğrenir
ÖÇ03 Depolanmış ürün zararılarına karşı uygulanan değişik mücadele tekniklerini öğrenir.
ÖÇ04 Depolanmış ürün zararlılarına karşı tarım ilacı reçetesi yazma becerisi kazanır


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel bilim, genel ziraat mühendisliği, bitkisel üretimle ilgili temel konularda bilgi sahibi olur. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kültür bitkilerinde verim kaybına neden olan hastalık, zararlı ve yabancı otların biyolojisi, ekolojisi, sistematiği ve mücadele yöntemlerini öğrenir. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kültür bitkilerinde verim kaybına neden olan hastalık, zararlı ve yabancı otların tanısı, biyolojisi ve mücadelesini uygulamalı olarak öğrenir. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki koruma problemlerini kavrar, bilimsel yöntemlerle çözümü için gerekli beceriyi kazanır. 5
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Laboratuvar kullanma, analiz yapma ve sonuçları değerlendirme, yorumlama ve rapor yazma becerisi kazanır. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki koruma problemlerine karşı uygun mücadele yöntemlerini seçerek, pratikte doğru kullanımını sağlar. 4
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gerekli teknolojileri kullanarak bilgiye ulaşır, bunları sentezleyerek sözlü sunumlar yapar. 5
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili problemleri belirleme ve bunların çözümünde üst düzey bilimsel araştırma yöntemlerini kurgulama ve kullanma becerisi kazanır.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı veya projeyi bağımsız olarak yürütebilme, pratikte karşılaşılan sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilme ve sorumluluk alarak çözüm üretebilme
PÖÇ10 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili problemleri belirleme ve bunların çözümünde üst düzey bilimsel araştırma yöntemlerini kurgulama ve kullanma becerisi kazanır
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Genelde bitki koruma, özelde uzmanlık alanındaki bilgileri geliştirebilir, derinleştirebilir, bilime yenilik getirecek ve özgün sonuçlara ulaşacak çalışmalar yapma ve yaptırma yetisi kazanır.
PÖÇ12 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Özgün buluş, görüş, yaklaşım ve önerilerini uzmanlardan oluşan topluluklar önünde savunabilir, etkili iletişim kurarak tartışabilir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bitki Koruma ile ilgili konuları diğer bilim alanları ile ilişkilendirebilir, yeni ve karmaşık fikir, olay ve olguların değerlendirmesinde uzmanlık gerektiren bilgileri etkin biçimde kullanır.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bitki koruma alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel ilerlemelerin; bilgi toplumu oluşturma, bilimsel yöntemlerle sorun çözme ve karar aşamalarında etkin görevler üstlenebilir.
PÖÇ15 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitki Koruma alanında edindiği bilgi ve deneyimlerini, üretim alanında karşılaştığı problemlerin çözümünde kullanır, kamu ve özel kuruluşlarda görev alır veya danışmanlık hizmeti verir.
PÖÇ16 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Elde ettiği araştırma ve proje sonuçlarını rapor/tez haline dönüştürebilme ve bunları uluslararası toplantılarda ve dergilerde sunabilme ve yayınlayabilme becerisi kazanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Depolanmış ürünlerde zararıların önemi Ders kitapları, uygulama notu ve sunum (Power point) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Depolanmış ürün zararlılarının genel karakterleri Ders kitapları, uygulama notu ve sunum (Power point) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Depolanmış ürünlerde bulunan zararlılar (Coleoptera)-I Ders kitapları, uygulama notu ve sunum (Power point) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Depolanmış ürünlerde bulunan zararlılar (Coleoptera)-II Ders kitapları, uygulama notu ve sunum (Power point) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Depolanmış ürünlerde bulunan zararlılar (Coleoptera)-III Ders kitapları, uygulama notu ve sunum (Power point) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Depolanmış ürünlerde bulunan zararlılar (Coleoptera)-IV Ders kitapları, uygulama notu ve sunum (Power point) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Depolanmış ürünlerde bulunan zararlılar (Coleoptera)-V Ders kitapları, uygulama notu ve sunum (Power point) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Ara sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Performans Değerlendirmesi
9 Depolanmış ürünlerde bulunan zararlılar (Lepidoptera)-I Ders kitapları, uygulama notu ve sunum (Power point) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Depolanmış ürünlerde bulunan zararlılar (Lepidoptera)-II Ders kitapları, uygulama notu ve sunum (Power point) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Depolanmış ürünlerde bulunan zararlılar (Akarlar ve Hymenopter zararlılar)) Ders kitapları, uygulama notu ve sunum (Power point) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Depolanmış ürünlerle zararlılarla savaşın genel esasları (Yasla savaş) Ders kitapları, uygulama notu ve sunum (Power point) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Depolanmış ürünlerle zararlılarla savaşın genel esasları (Fiziksel savaş-Hermetik depolama) Ders kitapları, uygulama notu ve sunum (Power point) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Depolanmış ürünlerle zararlılarla savaşın genel esasları (Kimyasal savaş) Ders kitapları, uygulama notu ve sunum (Power point) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Depolanmış ürünlerle zararlılarla savaşın genel esasları (Bioteknik ve Entegre savaş) Ders kitapları, uygulama notu ve sunum (Power point) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Performans Değerlendirmesi
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 154
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,16
AKTS 6 AKTS