BY593 Mikrobiyoloji Laboratuvar Teknikleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BY593
Ad Mikrobiyoloji Laboratuvar Teknikleri
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SADIK DİNÇER


Dersin Amacı

Sterilizasyon yöntemleri, aerob, anaerob ve fakültatif anaerob kültür teknikleri, saf kültür izolasyon yöntemleri, antibiyotik hassasiyet testleri. Gıda (su, içecek ve yiyecekler) maddelerinden, göllerden, denizlerden ve nehir sularından mikroorganizma izolasyon ve identifikasyonu öğretilecektir.

Dersin İçeriği

Mikrobiyoloji pratikleri öğretilecektir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders notu

Notlar

Mikrobiyoloji uygulamaları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Mikrobiyoloji laboratuvar teknikleri kavranacaktır.
ÖÇ02 Bakteri sayım teknikleri öğrenilecektir.
ÖÇ03 Saf kültür elde etme teknikleri kavrar
ÖÇ04 Antimikrobiyal aktivite testleri öğrenilecektir.
ÖÇ05 Biyokimyasal ve DNA tabanlı mikroorganizma Tanılama testleri öğrenilecektir.
ÖÇ06 Liyofilizasyon tekniklerini öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. 3
PÖÇ07 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 2
PÖÇ09 Belirsiz Alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler.
PÖÇ10 Belirsiz Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Mikroskop ve mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan diğer ekipmanların tanıtımı. Çalışma prensipleri hakkında bilgilendirme, Laboratuvar Biogüvenliği Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
2 Boyama yöntemleri Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
3 Aerobik Kültür yöntemleri Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
4 Aaerobik Kültür yöntemleri Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
5 Saf Kültür elde etme yöntemleri Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
6 Kültür yöntemleri Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
7 Mikroorganizmaları kontrol yöntemleri (ısı) Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
9 Mikroorganizmaları kontrol yöntemleri (Kimyasal yöntemler) Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
10 Bakterilerin tiplendirilmesi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
11 Toprak bakterilerinin izolasyon yöntemleri Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
12 Toprak mikrobiyolojisi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
13 Su mikrobiyolojisi ve sayım yöntemleri Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
14 Su mikrobiyolojisi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
15 Gıda mikrobiyolojisi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS