BT030 Su Ürünlerinde Biyoaktif Bileşenler

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BT030
Ad Su Ürünlerinde Biyoaktif Bileşenler
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. YASEMEN YANAR


Dersin Amacı

Biyoaktif bileşiklerin önemi, özellikleri, su ürünlerinde bulunan biyoaktif bileşiklerin çeşitleri, elde edilme yöntemleri ve kullanım olanaklarını öğrenmektir.

Dersin İçeriği

Biyoaktif bileşenlerin tanımı, balık ve kabuklu su ürünlerinde bulunan biyoaktif bileşikler (omega-3, peptidler, karotenoyitler, jelatin ve kollajen, kitin ve kitosan vb.) ve biyoaktif bileşiklerin kullanım alanları hakkında bilgi verir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Gıdalardaki Biyoaktif Bileşikler:Edited by John Gilbert,Hamide Z. Senyuva.Blackwell Publishing was acquired by John Wiley & Sons in February 2007.

Notlar

Sağlık Hizmetleri İçin Deniz Ürünleri: Okyanustan Alınan Fonksiyonel ve Biyoaktif Nutrasötik Bileşikler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Biyoaktif bileşikler hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ02 Su ürünlerinde bulunan biyoaktif bileşikleri kavrar
ÖÇ03 Balık ve kabuklu su ürünlerinde işleme atıklarından biyoaktif bileşiklerin ekstraksiyonunu kavrar
ÖÇ04 Su ürünlerinden elde edilen biyoaktif bileşiklerin sağlık üzerine etkilerini kavrar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır. 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır. 2
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir, kullanır ve aktarır.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar. 2
PÖÇ05 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Özgün ve disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir. 2
PÖÇ07 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir.
PÖÇ08 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar. 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma gruplarında bilimsel araştırma yapar.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Denizel organizmalar ve biyoaktif bileşikleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Balık kası proteinleri, balık kası kaynaklı peptitlerin biyoaktiviteleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Balık deri ve kemik jelatini Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, makale taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası
4 Balık deri ve kemik kolajeni Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Kolajen ve jelatinin biyomedikal ve nütrasötik uygulamaları Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası
6 Balık yağı Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Omega-3 yağ asitlerinin sağlık üzerine etkileri Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Ara sınav için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Tıpta potansiyel kalsiyum ve mineral kaynağı olarak balık kemikleri Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Balık iç organları (enzimler) Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Kabuklu su ürünlerinin kabukları Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Kitin, kitosan ve oligomerlerinin biyoaktiviteleri Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, makale taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Karotenoyitlerin biyoaktiviteleri Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, makale taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Denizel ortamdaki alg ve bakterilerden elde edilen biyoaktif bileşikler Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, makale taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Denizel biyoaktif bileşiklerin endüstride kullanımları Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, makale taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavı hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavı hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS