BT002 Mikrobiyal Biyofilmler

6 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BT002
Ad Mikrobiyal Biyofilmler
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Belirsiz
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. IŞIL VAR ÖNGEL


Dersin Amacı

Biyofilm yapan mikroorganizmalar, biyofilm stratejileri, in vivo ve in vitro sistemlerde görülen biyofilmler, biyofilmlerle mücadele yöntemleri (bakteriyofajlarla, dezenfektan ve radyasyonla vs..), biyofilmlerin endüstrideki kullanımları, son gelişmelerin verilmesi amaçlanmıştır.

Dersin İçeriği

Mikroorganizma hücreleri ve EPS yapıları, biyofilm tanımı, özellikleri, biyofilm oluşturma mikroorganizmaları, biyofilm stratejileri, in vivo ve in vitro sistemlerde biyofilmler, biyofilm için mücadele yöntemleri (bakteriyofajlar, dezenfektanlar ve radyasyon vb.), Endüstride biyofilmler, son gelişmeler

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Doyle, R. J. (Ed.). (2001). Microbial growth in biofilms, Part B: special environments and physicochemical aspects. Gulf Professional Publishing.

Notlar

ders notları ve slaytlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Mikroorganizma hücresi ve üretilen metabolitler ve Eksopolisakkarit (EPS) hakkında bilgisini geliştirir.
ÖÇ02 Biyofilm tanımını ve içeriğini ve stratejilerini öğrenir
ÖÇ03 Biyofilm yapabilen mikroorganizmaları tanır ve kategorize edebilir
ÖÇ04 Mikroorganizmaların in vivo ve in vitro ortamlarda Biyofilm oluşturma stratejilerini öğrenir
ÖÇ05 Mikroorganizmaların oluşturmuş olduğu biyofilmlerin sistemler üzerine verdiği zararları ve bunlarla mücadele yöntemlerini öğrenir.
ÖÇ06 Mücadelede kullanılan yöntemler hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olur
ÖÇ07 Mikroorganizmalarda Quorum sensing (hücre-hücre iletişimi)mekanizması ve bunların biyofilmdeki rolünü öğrenir
ÖÇ08 Quarum Quenching mekanizması ve biyofilm yapımının engellenebilme stratejileri hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ09 Endüstride biyofilmlerin yarattığı sorunlar ve aynı zamanda biyofilm yapısındaki EPS'nin endüstrideki kullanımları hakkında bilgi sahibi olur


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır. 4
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir, kullanır ve aktarır.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar.
PÖÇ05 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Özgün ve disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir. 4
PÖÇ08 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma gruplarında bilimsel araştırma yapar.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Mikroorganizma hücresi ve üretilen metabolitler ve Eksopolisakkarit (EPS) ders notları, genel mikrobiyoloji kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Biyofilm tanımı ve içeriği ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
3 Biyofilm stratejileri ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Biyofilm yapabilen mikroorganizmalar ve patojenler ders notları, gıda mikrobiyolojisi ve hijyen kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Grup Çalışması
5 Mikroorganizmaların in vitro ortamlarda Biyofilm oluşturma stratejileri ders notları, yazılmış uluslararsı makale ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
6 Mikroorganizmaların in vivo ortamlarda Biyofilm oluşturma stratejileri ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Mikroorganizmaların oluşturmuş olduğu biyofilmlerin sistemler üzerine verdiği zararları ve bunlarla mücadele yöntemleri . ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 biyofilm ile Mücadelede kullanılan yöntemler ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Bakteriyofaj varlığında Mücadele yöntemi ders notları, laboratuvarımızda yapılmakta olan proje çıktıları ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar
11 Çeşitli dezenfektanlar kullanılarak mücadele yöntemleri,Radyasyonun biyofilm üzerine etkileri ders notları, hijyen sektöründeki gelişmelerden yararlanma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Grup Çalışması
12 Mikroorganizmalarda Quarum sensing (hücre-hücre iletişimi) ve mekanizması ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Quarum sensing 'in biyofilm oluşumundaki rolü ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Quarum Quenching mekanizmasının biyofilm oluşumu üzerindeki rolü ders notları ve çeşitli makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma
15 Endüstride biyofilmlerin yarattığı sorunlar ve aynı zamanda biyofilm yapısındaki EPS'nin endüstrideki kullanımları , son gelişmeler ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 6 84
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 6 12
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü (Saat) 142
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,68
AKTS 6 AKTS