BT564 Biyoaktif Moleküllerde Yapı Aydınlatma Yöntemleri

8 AKTS - 4-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 4 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BT564
Ad Biyoaktif Moleküllerde Yapı Aydınlatma Yöntemleri
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 4-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 8 AKTS
Yerel Kredi 4 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. Hacı Ali DÖNDAŞ


Dersin Amacı

Bu ders kapsamında biyoaktif moleküllerde yapı aydınlatmada kullanılan yöntemler, bu yöntemlerde uygulanan teknikler ve biyoaktif moleküllerin yapısının aydınlatılmasında izlenen stratejilerin öğretilmesi amaçlanmaktadır

Dersin İçeriği

Moleküler spectroskopi, Elektromanyetik spektrum, (UV-Vis) spectroskopisi, Bazı farmasotik ve kromofor grupların UV-Absorpsiyon bantları,Biyoaktif bileşiklerde IR-Spektroskopinin uygulamaları, IR Spektroskopisi, Raman moleküllerdeki fonksiyonel grupların belirlenmesinde IR-Spektrumlarının yorumlanması,İlaç ve biyoaktif moleküllerdeki fonksiyonel grupların belirlenmesinde IR-Spektroskopisi, Raman spectroskopisi, Nükleer Manyetik Rezonans (NMR) Spectroskopisi, Kimyasal kayma ve spin-spin etkileşimler,Sinyal (pik) yarılmaları, H-NMR C-NMR,D-COSY,DEPT,HETCOR,NOESY ve nOe teknikleri, NMR Spectrumlarının yorumlanması, NMR spektroskopisinin biyoaktif ve ilaç moleküllerde yapı aydınlatmada kullanılması,Kütle spectrometresi (MS) ,spektrumların değerlendirilmesi,ilaç ve biyoaktif moleküllerde yapı tayininde kullanılması,Kombine Spectral Analiz Yöntemlerinin İlaç,biyorganik ve biyoaktif bileşiklerin analizlerinde kullanılması .Biyoaktif moleküllerde sterokimyanın belirlenmesi,Biyoaktif moleküllerde kiralitenin belirlenmesi.

Dersin Ön Koşulu

Bulunmamaktadır

Kaynaklar

Horst Friebolin Transl. by Jack Becconsall Basic One-and-Two-dimensional NMR spectroscopy, 1993 Pavia DL., Lampman GM., Kriz GS. Introduction to Spectroscopy , Saunders College Publishing, 1979 lremore, I.R., Evaluation of Instrumentation for UV-Visible Spectrophotometry, J. Chem. Educ., 63 : A, 216, 1986 Nakanishi, K., Infrared Absorption Spectroscopy, 2nd ed., San Fransisco, Holden Day, 1997 Kar, A, Pharmaceutical Drug Analysis, New Age Int. Publishers, 2005 Williams H. D., Fleming I. Spectroscopic methods in organic chemistry. Fourth Edt. Revised, McGraw-Hill Book Company, England, 1989 Balcı M. Nükleer manyetik rezonans Spektroskopisi. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık ve İletişim A.Ş. Birinci Baskı, Ankara, 2000 De Hoffmann E., Stoobant V. Mass Spectroscopy. Newyork, John wiley Sons, Second Ed. 2001 Rene E. Van Grieken, Andrzej A. Markowicz, Handbook of X-ray spectrometry: methods and techniques, 1993 Manz, Pamme, N., Lossfidis, Bioanalytical Chemistry, Imperial colege Press, 2003 Erdik, E; Organik Kimyada Spektroskopik Yöntemler, 3. Baskı, Gazi Kitapevi, 2005

Notlar

Ders notu


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Biyoaktif molekülleri bilir ve tanır
ÖÇ02 Biyoaktif moleküllerde yapı aydınlatmada kullanılan analitik teknikleri bilir ve kullanır
ÖÇ03 İlaç ve ilaç ara ürünlerinin yapısının aydınlatılmasında izlenen stratejileri bilir ve kavrar
ÖÇ04 ilaç ve biyoaktif moleküllerde kullanılan kombine spectral analiz yöntemlerini bilir ve karakterizasyonda kullanır


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar. 5
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur. 4
PÖÇ04 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ05 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. 3
PÖÇ06 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Moleküler spectroskopi Kitap ve bilimsel veri tabanları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma
2 Electromagnetic Spektrum, UV-Visible Spektroskopi Kitap ve bilimsel veri tabanları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Bazı farmasotik ve kromofor grupların UV-Absorpsiyon bantları, Kitap ve bilimsel veri tabanları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
4 Biyoaktif bileşiklerde IR-Spektroskopinin uygulamaları Kitap ve bilimsel veri tabanları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 IR Spektrumlarının yorumlanması, İlaç ve biyoaktif moleküllerdeki fonksiyonel grupların belirlenmesinde IR-Spektroskopisi Kitap ve bilimsel veri tabanları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Raman spektroskopisi Kitap ve bilimsel veri tabanları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Nükleer Manyetik Rezonans (NMR) Spektroskopisi Kitap ve bilimsel veri tabanları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Kimyasal kayma ve spin-spin etkileşimleri, Sinyal(pik) yarılmaları Kitap ve bilimsel veri tabanları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
9 1H-NMR 13C-NMR, 2D-COSY, DEPT, HETCOR, NOESY ve nOe teknikleri Kitap ve bilimsel veri tabanları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 NMR Spektrumlarının yorumlanması Kitap ve bilimsel veri tabanları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 NMR spektroskopisinin biyoaktif ve ilaç moleküllerde yapı aydınlatmada kullanılması Kitap ve bilimsel veri tabanları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Kütle spektrometresi (MS), spektrumların değerlendirilmesi, ilaç ve biyoaktif moleküllerde yapı tayininde kullanılması Kitap ve bilimsel veri tabanları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Tek kristal X-ışınları spektroskopisi ve yapı aydınlatmada kullanılması Kitap ve bilimsel veri tabanları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Kombine Spektral Analiz Yöntemlerinin ilaç, biyorganik ve biyoaktif bileşiklerin analizlerinde kullanılması Kitap ve bilimsel veri tabanları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Biyoaktif moleküllerde sterokimyanın belirlenmesi Kitap ve bilimsel veri tabanları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Biyoaktif moleküllerde kiralitenin belirlenmesi Kitap ve bilimsel veri tabanları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 8 112
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 4 8
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 24 24
Toplam İş Yükü (Saat) 212
Toplam İş Yükü / 25 (s) 8,48
AKTS 8 AKTS