BT534 Aroma Maddeleri Biyosentezi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BT534
Ad Aroma Maddeleri Biyosentezi
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SERKAN SELLİ


Dersin Amacı

Gıdalarda aroma kompleks yapıda bir çok uçucu bileşikten oluşur ve kalitede önemli rol oynar. Gıda aroması aldehitler, esterler, alkoller, terpenler gibi bir çok aroma maddesinde oluşur. Bu dersin amacını ,meyve gelişimi sırasında ve özellikle olgunluk döneminde meyvede aroma maddelerinde oluşan biyosentez mekanizmaları (önemli genler ve enzimler) ve parçalanmalar oluşturmaktadır.Bunula birlikte günümüzde biyosentez mekanizmaları aydınlatılması hala sınırlı bir düzeydedir.

Dersin İçeriği

Gıdalarda bulunan aroma maddeleri (esterler, alkoller, aldehitler, ketonlar, terpenler, uçucu fenoller, laktonlar), bu bileşiklerin sentezlenme mekanizmaları, aroma biyosentezinde etliki olan bazı genler, aroma biyosentezinde etliki olan enzimler, etilenin aroma maddleri biyosentezindeki rolü.

Dersin Ön Koşulu

YOK

Kaynaklar

David J. Rowe, Chemistry and Technology of Flavors and Fragrances, 2004.

Notlar

Ders notları ve sunuları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıdalarda bulunan aroma maddelerini öğrenir
ÖÇ02 Gıdalarda aroma maddeleri biyosentezi ve mekanizmalarını tanır
ÖÇ03 Genler ve enzimlerin aroma biyosentezindeki rölünü tanır
ÖÇ04 Etilenin aroma biyosentezindeki rolünü öğrenir
ÖÇ05 Mikroorganizmaların aroma biyosentezindeki rolünü anlar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar. 4
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur.
PÖÇ04 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ05 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ06 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır 4
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıdalarda Aroma Maddelerine Giriş Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Gıdalarda Esterler, Alkoller, Aldehitler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Gıdalarda Terpenler, Uçucu fenoller, Laktonlar ve Ketonlar Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Aroma Biyosentezinde Etkili olan Bazı Genler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Aroma Biyosentezinde Etkili olan Bazı Enzimler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Aroma Biyosentezinde Etkili olan Mikroorganizmalar Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Gıdalarda Mayalardan Oluşan Aroma Maddeleri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Ders notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Gıdalarda Bakterilerden Oluşan Aroma Maddeleri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Gıdalarda Küflerden Oluşan Aroma Maddeleri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Etilen Biyosentezi ve Aroma Maddelerinin Oluşum İlişkisi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Etilenden Aroma Maddeleri Biyosentezini Etkileyen Faktörler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Bazı Meyvelerde Aroma Maddeleri Biyosentezi (Elma, Çilek ve Muz) Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Bazı Fermente Ürünlerde Aroma Maddeleri Biyosentezi (Sirke, Şarap ve Bira) Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Bazı Süt Ürünlerinde Aroma Maddeleri Biyosentezi (Peynir ve Yoğurt) Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS