BT517 Bitki Doku Kültürleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BT517
Ad Bitki Doku Kültürleri
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. HATIRA TAŞKIN


Dersin Amacı

Bitki doku kültürleri konusunda hem teorik hem pratik bilgiler öğretmek

Dersin İçeriği

Bitki doku kültürlerinin tarihsel gelişimi, doku kültürü laboratuvar teknikleri (besin ortamı hazırlama, ortam, eksplant ve alet-ekipmanların sterilizasyon yöntemleri, enfeksiyon kaynakları), meristem kültürü, hastalıksız bitki üretimi, embriyo kültürü, anter, ovul ve izole edilmiş mikrospor kültürü, kallus ve hücre süspansiyon kültürleri, direkt ve indirekt organogenesis, direkt ve indirekt embryogenesis, biyoreaktörler ve yapay tohum, germplasm muhafazası, somaklonal varyasyon, doku kültüründen çıkan materyalin dış koşullara alıştırılması, bitki doku kültürlerinin genel değerlendirilmesi ve bahçe bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahında kullanım olanakları konularında gelişmelerin açıklanması hedeflenmektedir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders hakkında hazırlanmış sunumlar ve son yılların yayınları

Notlar

Bitki Biyoteknolojisi (Rüştü Hatipoğlu)


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Bitki doku kültürü konusunda kavramsal ve kuramsal bilgiler edinilir.
ÖÇ02 Bitki doku kültüründe başarıyı etkileyen faktörler öğrenilerek; in vitro kültürde gelişimin kontrolü doğrultusunda yönlendirecek teknik ve kültürel uygulamaları yapma becerisini kazanılır.
ÖÇ03 Teorik ve uygulamaya yönelik olarak kullanıcı araştırmalarında izlenebilecek yöntemler konusunda bilgi edinir.
ÖÇ04 Araştırma bulguları ve teorik bilgilerin uygulamaya nasıl aktarılacağı konusunda uygulama becerisi kazanır.
ÖÇ05 Amaca uygun doku kültürü tekniğinin değerlendirerek mevcut sorunları çözme konusunda yöntemler geliştirir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar.
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur.
PÖÇ04 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ05 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ06 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır 4
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Bitki doku kültürlerinin tarihsel gelişimi Ders notu ve önerilen kaynaklardan i ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Doku kültürü laboratuar teknikleri (besin ortamı hazırlama, ortam eksplant ve alet-ekipmanların sterilizasyon yöntemleri, enfeksiyon kaynakları ) Ders notu ve önerilen kaynaklardan i ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Meristem kültürü Ders notu ve önerilen kaynaklardan i ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Hastalıksız bitki üretimi Ders notu ve önerilen kaynaklardan i ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Embriyo kültürü Ders notu ve önerilen kaynaklardan i ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Anter, ovul ve izole edilmiş mikrospor kültürü Ders notu ve önerilen kaynaklardan i ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Kallus ve hücre süspansiyon kültürleri Ders notu ve önerilen kaynaklardan i ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Ara sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Direkt ve indirekt organogenesis, Ders notu ve önerilen kaynaklardan i ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Direkt ve indirekt embryogenesis Ders notu ve önerilen kaynaklardan i ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Biyoreaktörler ve yapay tohum Ders notu ve önerilen kaynaklardan i ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Germplasm muhafazası Ders notu ve önerilen kaynaklardan i ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Somaklonal varyasyon Ders notu ve önerilen kaynaklardan i ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Doku kültüründen çıkan materyalin dış koşullara alıştırılması Ders notu ve önerilen kaynaklardan i ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Bitki doku kültürlerinin genel değerlendirilmesi ve bahçe bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahında kullanım olanakları Ders notu ve önerilen kaynaklardan i ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS