BT0109 Kanserde Sinyal İletimi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BT0109
Ad Kanserde Sinyal İletimi
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. Yasemin SAYGIDEĞER


Dersin Amacı

Bu derste öğrenciler kanser hücresinin biyolojik davranışlarının mekanizmasını, bu davranışları etkileyen reseptörler, sinyaller ve iletimin nasıl yapıldığını anlar.

Dersin İçeriği

Kanser hücresinde sinyal iletiminin DNA onarımından hücre bölünmesine kadar her aşamada rol oynaması ve kanser tedavilerinde sinyal iletim yolaklarının hedeflenme yöntemleri ve biyoteknoloji alanında kullanımları

Dersin Ön Koşulu

Temel Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilgisi

Kaynaklar

Textbook of Cell Signaling in Cancer, Yazarlar: Roberts, Jacques Cell Signaling- Principles and Mechanisms. Yazarlar: Wandell Lim, Bruce Mayer, Tony Pawson Cell Signaling Biology – online tool http://www.cellsignallingbiology.co.uk/csb/

Notlar

Textbook of Cell Signaling in Cancer, Yazarlar: Roberts, Jacques Cell Signaling- Principles and Mechanisms. Yazarlar: Wandell Lim, Bruce Mayer, Tony Pawson Cell Signaling Biology – online tool http://www.cellsignallingbiology.co.uk/csb/


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Öğrenciler kanser hücresinin biyolojik davranışlarının mekanizmasını, bu davranışları etkileyen reseptörler, sinyaller ve iletimin nasıl yapıldığını anlar
ÖÇ02 Sinyal iletiminin DNA onarımından hücre bölünmesine kadar her aşamada rol oynaması hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ03 Konuyla ilgili bilimsel araştırmaların incelenmesini ve makale sunumunu öğrenir.
ÖÇ04 Sinyal iletiminin kanser tedavilerinde sinyal iletim yolaklarının hedeflenme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar. 5
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer. 5
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur.
PÖÇ04 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ05 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ06 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar. 4
PÖÇ07 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır 4
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Bir Olgu ile kanserde büyüme faktörü reseptörlerine giriş, Reseptör tipleri – Araştırma ödevleri Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
2 Tirozin kinaz ailesi reseptörlerinin çalışma prensipleri üzerine fikirler ve araştırma ödevleri Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
3 Reseptörlerin sinyal iletme mekanizmaları üzerine görüşler ve ödevler Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
4 Olgu üzerinden Reseptör sinyal iletimi bozukluklarının anlaşılma yöntemleri Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
5 Sinyal yolağının hedeflenmesi üzerine fikirler ve ödevler Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
6 Olgunun devamında ayırıcı tanı yöntemleri ve kanser tanısının konması için gereken yöntemler üzerine fikir yürütmeler ve araştırma ödevlerinin belirlenmesi Ölçme Yöntemleri:
Ödev
7 Göğüs Ağrısı şikayeti ile başvuran bir hastanın öyküsünün konuşulması – hastanın ağrısının hangi hastalıklarla gelişeceği konusunda düşünceler Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
8 Ara Snav Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi
9 Olgudaki hastanın hastalığının hücrede hangi mekanizmaların bozukluğuna sekonder geliştiğinin anlaşılması üzerine görüşler Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
10 Karsinojenlerin Olgu 1’de kanser gelişimine nasıl neden olduğunun anlaşılması ve kanser hücre döngüsü üzerine araştırma ödevleri Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
11 Olgudaki hücre döngüsü kontrol mekanizmalarını bozabilecek mutasyonların belirlenmesi normal hücre ile farklarının araştırılmasını içeren ödevlerin belirlenmesi Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
12 Ödevlerden yola çıkarak hücre döngüsü sinyal sisteminin incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
13 Hastada saptanan mutasyonları düzeltmek için hedeflerin belirlenmesi üzerine tartışmalar ve tasarım ödevleri Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
14 Ödevlerin değerlendirilmesi Ölçme Yöntemleri:
Ödev
15 Makale incelemeleri Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
16 Öğrenci sunumları Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
17 Yarıyıl sonu Sınavı Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 6 12
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 150
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,00
AKTS 6 AKTS